Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B5] Podświetlenie zegarów po otwaciu drzwi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam...

Mam takie pytanko. Ostatnio zauważyłem ze po otwarciu drzwi w A4 z roku '98 podświetlają sie zegary. U mnie czegoś takiego nie ma a przyznam, że wygląda to nieźle :> nie wiem czy tak jest w standardzie czy to jakiś indywidualny bajer. Szukałem na forum ale nie znalazłem żadnych informacji na ten temat...

Jak wygląda to u Was?

Z góry dzięki za odpowiedzi :good:

Opublikowano

nie było czegoś takiego, ktoś pewnie zrobił taki bajer

Opublikowano

Witam...

Mam takie pytanko. Ostatnio zauważyłem ze po otwarciu drzwi w A4 z roku '98 podświetlają sie zegary. U mnie czegoś takiego nie ma a przyznam, że wygląda to nieźle :> nie wiem czy tak jest w standardzie czy to jakiś indywidualny bajer. Szukałem na forum ale nie znalazłem żadnych informacji na ten temat...

Jak wygląda to u Was?

Z góry dzięki za odpowiedzi :good:

Czy chodzi ci kolego o podświetlenie "okienka" przebiegu ?

Czy może chodzi o podświetlenie całego licznika, tak jak jest po włączeniu świateł ?

Opublikowano
  • Autor

Sorry... moje pytanie mogło zabrzmieć dwuznacznie wiec prostuje...

Chodzi mi o podświetlenie okienka przebiegu oraz całego licznika.

Dokładnie wyglądało to tak, że po przekręceniu kluczyka w pozycje otwarcia (była to wersja bez pilota) cały licznik sie podświetlał + oczywiście wewnętrzne oświetlenie jeśli włączone. Reszta ciemna... dopiero po włączeniu świateł mijania zaświecała sie reszta lampek. :shocked:

Wygląda to naprawdę fajnie. :good:

Ma ktoś pomysł jak coś takiego zrobić?? :mysli:

Opublikowano

Witam

Ja mam cos takiego ale taka niunke kupilem :tongue4:

Opublikowano

pierwsze słysze że było takie coś ,może niech ktoś inny się wypowie bo u mnie czegoś takiego nie ma :mysli:

Opublikowano

Panowie, ten "bajer" z podświetleniem okienek przebiegu występował dopiero po pierwszym lifcie, czyli po 1998r. W pierwszych A4 tego nie było :(

Ja zmieniłem licznik i nic nie kombinowałem a po otwarciu drzwi podświetlają mi się okienka przebiegu oraz godziny i daty (licznik po drugim lifcie).

No ale jeśli któryś z was chciałby coś takiego zrobić u siebie, tzn w starych A4, to nie widzę większego problemu bo:

-do samego licznika macie doprowadzony kabel od krańcówki kierowcy.

-okienko przebiegu ma osobną żarówkę

Wystarczy troszkę pokombinować aby uzyskać żądany efekt :decayed:

Miłego rezania

Opublikowano
  • Autor

Panowie, ten "bajer" z podświetleniem okienek przebiegu występował dopiero po pierwszym lifcie, czyli po 1998r. W pierwszych A4 tego nie było :(

Ja zmieniłem licznik i nic nie kombinowałem a po otwarciu drzwi podświetlają mi się okienka przebiegu oraz godziny i daty (licznik po drugim lifcie).

No ale jeśli któryś z was chciałby coś takiego zrobić u siebie, tzn w starych A4, to nie widzę większego problemu bo:

-do samego licznika macie doprowadzony kabel od krańcówki kierowcy.

-okienko przebiegu ma osobną żarówkę

Wystarczy troszkę pokombinować aby uzyskać żądany efekt :decayed:

Miłego rezania

Kolego nam nie chodzi tylko o podświetlenie okienka przebiegu ... chodzi o podświetlenie całego licznika czyli prędkosciomierza itd...:naughty:

Opublikowano

To też jest do zrobienia, tylko po co ? Sorry że skrytykuję pomysł, ale dla mnie takie rozwiązanie to "wiejski tuning".

To moje zdanie,druga sprawa to kwestia gustu a o gustach się nie dyskutuje.

Pozdrawiam

Opublikowano

ja mam rocznik 98 po pierwszym lifcie i po otwarciu samochodu podswietla mi sie tylko okienko przebiegu + lampki w suficie, wiec to zjawisko wystepuje tam gdzie ktos sobie wyrezał

Opublikowano

znowu w mojej jest takie cos, ze jak włacze zapłon to odrazu zapalaja sie liczniki (niby fajnie, ale nie praktycznie, bo czasami udało sie jechac bez swiateł po miescie) :gwizdanie:

Opublikowano

znowu w mojej jest takie cos, ze jak włacze zapłon to odrazu zapalaja sie liczniki (niby fajnie, ale nie praktycznie, bo czasami udało sie jechac bez swiateł po miescie) :gwizdanie:

Do takich celów to przerób, żeby za jednym przyciśnięciem gasło całe oświetlenie w aucie :gwizdanie:

Opublikowano

zle mnie zrozumiałes, oświetlenie wnętrza gaśnie tak jak powinno, odrazu po przekręceniu kluczyka, a mi chodzi o to, że w tych licznikach co ja mam to podswietlenie liczników zapala się od samego początku, jak tylko przekręce kluczyk (nie musze właczac swiateł drogowych zeby świeciły)

znajomy w a3 też tak ma

Opublikowano

Wydaje mi się, że wystarczy podpiąć plus po otwarciu drzwi, do plusa podświetlenia przez diodę.

Ale ja u siebie raczej tego nie zrobię.[br]Dopisany: 18 Lipiec 2009, 13:49_________________________________________________Chociaż już kilka razy próbowałem odczytać przebieg przy wyłączonym podświetleniu, więc to ma sens... ale cały licznik - nie.

Opublikowano

Select 17 (Instrument Cluster)

Adaptation -> Function 10

-> Channel 19

?xxxx: Illumination Option

0 - Needle and Scala only active at 'Light on"

1 - Needle already active at 'Ignition on'

2 - Scale already active at 'Ignition on'

3 - Scala and Needle at "ignition on" active

tak jest w B6-moze i B5 tez mozna zmienic :wink4:

Opublikowano

Select 17 (Instrument Cluster)

Adaptation -> Function 10

-> Channel 19

?xxxx: Illumination Option

0 - Needle and Scala only active at 'Light on"

1 - Needle already active at 'Ignition on'

2 - Scale already active at 'Ignition on'

3 - Scala and Needle at "ignition on" active

tak jest w B6-moze i B5 tez mozna zmienic :wink4:

Niestety kolego w B5 tego niema :( a szkoda, bo w A6 C5 i w 3BG jest. Dla bardzo upartych nawet dłubanie w eepromie za wiele nie da. Trzeba rezać mechanicznie.