Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[A4 1,8 T 96r] "falujace obroty"

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam wszystkich, mam mały ale bardzo denerwujący problem:

"falujące obroty" wiem że jest tego sporo i poczytałem już o tym sporo ale chciałbym aby ktoś spróbował ustalić jakąś listę wszystkich możliwych rzeczy które mógłbym ewentualnie zrobić krok po kroku aby pomóc mojej ślicznej laluni!! :a4fan:

opisze mój problem:

a więc chodzi o to że falują mi obroty w zakresie od ok 500 do 1200 obrotów! te falowanie np na luzie powtarza się 3-4 razy i ustępuje, dzieje sie to zawsze i na zimnym i na ciepłym silniku i zawsze gdy ściągam nogę z gazu, ale np jak jadę na 1 biegu bez gazu to obroty cały czas falują i auto porusza sie bardzo nie płynie "skacze"! byłem u elektryka i podłączył go po kom i wykazało czujnik tem. silnika-jednak byłem już w serwisie i taki kupiłem lecz to nic nie pomogło! silnik krokowy jest dobry! nie miałem jeszcze okazji jechać znów na kom. na jakieś szczegółowe badanie bo gościu zrobił sobie urlop :evil: jednak chciałbym mieć taką listę możliwych usterek!! za wszelkie info z góry dzięki!

Opublikowano
silnik krokowy jest dobry!

Może jest i dobry, ale w A4-kach coś takiego nie istnieje :wink:

Wyczyść i zaadaptuj przepustnicę. W 99% przypadków pomaga.

Opublikowano

1. przepustnica - tak jak kolega wyżej ci napisał, to jej winowajczyni na ogół. Poza tym:

2. Sonda lambda

3. filtr powietrza i benzyny

4. czujnik Halla

5. przewody napięcia

6. świece

7. nieszczelność w dolocie

8. zatkany katalizator

8.b. niedrożny wydech

9. dziura w dolocie

10. nieszczelność w układzie wydechowym

itd. itp. Kolejność od >2 przypadkowa.

Można wymieniać w nieskończoność. Wszystko może mieć wpływ na falowanie obrotów w zasadzie.

Opublikowano
  • Autor

ok!! dzięki Kaziu za wskazówki. napewno z nich skorzystam! mam tylko nadzieje że mój problem zlikwiduje dość szybko, bo z tego co napisałeś to by mogło zdrowo uderzyć po portfelu jakbym musiał te wszystkie rzeczy porobić!! no ale czego sie nie robi dla :a4fan:

Opublikowano
Wyczyść i zaadaptuj przepustnicę. W 99% przypadków pomaga.

Zacznj od tego i zrób to z pomocą vaga. Przy okazji odczytasz błędy i będzie dopiero można coś radzić.

Opublikowano

rozrząd był wymieniany?moze zle jest ustawiony wzgledem zapłonu.

Opublikowano
zle jest ustawiony wzgledem zapłonu.
to u Ciebie na vagu pokazało właśnie błąd halla
Opublikowano

pokozało bład halla i błedy na czterech cylindrach.musiałem to zrobic w aso,bo kazdy magik tylko gdybał i zgadywał.ustawili i jest gitara,nie raz mi zafalują obroty ale to są skoki minimalne,ale to juz wina przepustnicy która dam do czyszczenia.

Opublikowano

dasz do czyszczenia? a nie szkoda ci kasy? szmatka troche benzyny ekstrakcyjnej i heja do roboty...

Opublikowano

no nie wiem czy ta pierwsza metoda sie sprawdza,chyba ze po ponownym podłaczeniu akumulatora,a przepustnice myslałem ze tylko pod vag-a :rolleyes:

Opublikowano

sprawdza sie i jak widzisz nie trzeba VAG-a.

no to za zaoszczedzonie pieniazki kup twojej niuni cos fajnego.... :rotfl:

Opublikowano

ok dzieki :biggrin: kupie sobie kosmetyk dla niuni :wink:

Opublikowano
no nie wiem czy ta pierwsza metoda sie sprawdza,chyba ze po ponownym podłaczeniu akumulatora,a przepustnice myslałem ze tylko pod vag-a :rolleyes:

A co nie wierzysz mi?

W Vento 1.6 AFT też się sprawdziła w sobotę. :cool:

Opublikowano

jak bym śmiał :lol:tylko wam moge zaufać :biggrin:

Opublikowano
  • Autor

OK! dzięki chłopaki! dziś podjełem pierwsze kroki zamówiłem nowe świece i przewody a jutro przeczyszcze przepustnice! dam znać czy pomogło!

[ Dodano: 25-04-2007, 14:56 ]

no i po kłopocie!! udało sie ! tzn. wyczyściłem przepustnice i od razu wymieniłem świece! obroty skała!! nic się nie rusza!

dzieki wszystkim za pomoc! :biggrin: :cool::a4fan:

Opublikowano

Siemka. Ja mam podobny problem i tez nie wiem dokładnie o co chodzi. Miejmy nadzieje że to kwestie umycie przepustnicy... :a4fan:

Opublikowano

W mojej A4 ok. 1 tygodnia stała na rozłączonym aku i po podłączeniu postępowałem tak jak pisaliście, żebym adoptował przepustnice. Włączałem zapłon do czasu jej nastawienia się i wszystko jest ok, ale ten przepływomierz słychać przy każdym przekręcaniu kluczyka. O co chodzi???

Opublikowano
ale ten przepływomierz słychać przy każdym przekręcaniu kluczyka.

To nie przepływomierz, a przepustnica. Po prostu po włączeniu zapłonu przepustnica się kalibruje. Jest to normalny objaw...