Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AHU] Jak zaślepic EGR ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

a jak by tak zamiast zaślepiać egr to połączyć dolną i górną dziurę powstałą po jego wyciągnięciu w silniku rurką? wyciągniętą właśnie z egr? jak to zadziała? :mysli:

Opublikowano

tak jakby był cały czas otwarty na maxa a nawet lepiej bo niezakłócony przepływ, czyli będzie jebało mocno spaliny w kolektor ssący...

Opublikowano

czyli robię tak:

-wywalam cały egr i zbędnę wężyki/rurki

-zaworek

-rurkę wykorzystuję ciągnąć z jednej dziury do drugiej (tak co by nie podpadło :naughty:) zaślepiając dwukrotnie po drodze

wieczorem się pochwalę efektem :kox:

Opublikowano

czyli robię tak:

-wywalam cały egr i zbędnę wężyki/rurki

-zaworek

-rurkę wykorzystuję ciągnąć z jednej dziury do drugiej (tak co by nie podpadło :naughty:) zaślepiając dwukrotnie po drodze

wieczorem się pochwalę efektem :kox:

napisz ze zrozumieniem bo nie kumam

p.s jak wywalisz zaworek podcisnieniowy to bedziesz mial blad w vagu zostaw ten czujnik tylko poodpinaj przewody podcisnieniowe a tak to zostaw go z wtyczką - to bedzie ok

Opublikowano

Usunąłem tą gruszkę, rurę z siatką, wężyki podciśnieniowe. Dolną dziurę i górną zaślepiłem używając wyciętych z tej grubej rury końcówek z podkładkami i wyciętymi na ten kształt z aluminium zaślepkami (będzie to wystarczające?) Wężyki połączyłem według schematu. Zaworek podepnę w takim razie z powrotem w celu uniknięcia błędów.

Dodam tylko że mam wrażenie że silnik na wolnych obrotach ciszej chodzi, zaś na wysokich warczy przyjemniej :mysli: Po zagrzaniu i osiągnięciu odpowiedniej temperatury dałem mu trochę w piz*e na trasie a potem przygazowywałem w miejscu szukając nieszczelności - wynik pozytywny :decayed:[br]Dopisany: 27 Wrzesień 2009, 09:47_________________________________________________poniżej załączam foto jak to u mnie na chwilę obecną wygląda... ta górna gruszka będzie usunięta i mam zamiar zrobić to tak jak na dole.. chciałbym wiedzieć tylko czy zda to egzamin i ten stosunkowo cienki kawałek aluminium znajdujący się między pozostałością rurki a silnikiem mi tam to wytrzyma? zauważyłem że zrobił się czarny z zewnątrz i domyślam się że od temperatury :mysli:

0d1da1ac7ed0f123med.jpg

Opublikowano

somes aluminium kurcze nie wiem czy ci wytrzyma tam na kolektorze jest mega gorąco a cienka blaszka z aluminium :confused4: odkrec to i jedz to jakiegos goscia ze spawarką niech ci zaspawa ta dziure

Opublikowano

a jakaś inna blacha? :mysli: wyciąć mogę sam a na spawaniu się nie znam :gwizdanie:

Opublikowano

somes aluminium kurcze nie wiem czy ci wytrzyma tam na kolektorze jest mega gorąco a cienka blaszka z aluminium :confused4: odkrec to i jedz to jakiegos goscia ze spawarką niech ci zaspawa ta dziure

Racja ja mam zaspawane (pomalowane na czarny mat farbą do kominków :) ), tak to wygląda:

podc4.jpg[br]Dopisany: 01 Październik 2009, 09:49_________________________________________________spawacz Ci to zrobi na poczekaniu za 2 piwka, a blaszkę jak miałem nawet cienką stalową to i tak przepaliło, oprócz temp. tam jest też trochę ciśnienia

Opublikowano

a jeszcze pytanie co w wypadku gdyby mi to wystrzeliło? :mysli:

dziś lub jutro spróbuję to wzmocnić jakoś

Opublikowano

no spaliny zamiast pełną mocą na turbinę, będą tędy uciekać

Opublikowano

rozumiem... ale u mnie problem tego typu że nie mam nikogo do spawania i nie będę miał dopóki nie będę w Polsce (grudzień)... spróbuję coś tam dziś wykombinować...

może się coś stać prócz utraty mocy?

a jak bym przełożył gruszkę na dół a do góry zrobił taką zaślepkę? :mysli:

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Witam, czy mógł by ktoś wrzucić schemat usunięcia EGR z silników AFN?

Opublikowano

jest tu gdzieś w tym wątku :wink4:

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

koledzy wszystko jest w tym wątku, w 1Z/AHU masz tak, to co na czerwono wywalasz, ważne aby zaślepić węża podciśnienia po wywaleniu n18

6ace1c252bdea605med.jpg

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/6ace1c252bdea605.html

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

u mnie już wszystko ładnie pięknie :good:

551c51466ca89d73med.jpg

Opublikowano

po co ci taki długie śruby do przykręcenia flanszy :tongue4:

a tak na marginesie elegancko wyszło :cool1:

Opublikowano

po co ci taki długie śruby do przykręcenia flanszy :tongue4:

a tak na marginesie elegancko wyszło :cool1:

muszę je uciąć ale to jak będę test pipe'a wsadzał... takie po prostu kupiłem :tongue4:

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Witam w temacie...Czy mogę prosić o krótką poradę jak zaślepić EGR w B7 BLB??

Opublikowano

Witam , ja w AJM mam odłączony i zaślepiony tylko ten główny wężyk od EGR , który doprowadza do niego podciśnienie , EGR jest cały czas zamknięty i wszystko ładnie śmiga