Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[B5 AHU] Jakie radyjko ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam! Jestem zielony jeśli chodzi o radyjka, no może nie aż tak bardzo :kox: Mam pytanie, a mianowicie: jakie radyjko w miarę przystępnej cenie zmieści się w tej półeczce pod kierownicą tuż obok bezpieczników? Będę wdzięczny za pomoc :hi:

Co myślicie o tym zestawie? http://allegro.pl/item712303766_cb_radio_alan_109_antena_midland_wtyk_oslona_new.html

Opublikowano

Na pewno Unideny 510/520 i President Harry i Johnny II, tylko że to już inna półka cenowa. Co do radyjka to się nie wypowiadam, ale nie przemawia do mnie ta antena, wolałbym jakąś metrówkę Sirio czy Wilsona albo Presidenta.

Opublikowano

Ta antena nie jest najlepsza i nie jest to tylko moja opinia. Naprawdę lepiej wziąc coś lepszego i nie mieć potem problemów :wink4:

Opublikowano

Witam!

Ostatnio instalowałem to radyjko i nie jest złe. Natomiast co do anteny nie zakładałbym magnesówki, załóż sobie na stałę poprzez uchwyt. Nie będą Ci się kable plątać po kabinie, nie porysujesz sobie przez magnes lakieru i będziesz miał leszy odbiór.

Ja proponuję antenkę sirio 800:

http://www.sirio.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=116:turbo-800-s&catid=39:przewod&Itemid=59

Jest mała, zamontowana na stałe ściąga tak jak 2 metrowe baty na magnesie (ok 10 km bez zakłóceń, ale to już zależy od terenu), no i bardzo ładnie się prezentuje na autku. Tylko nie zamontuj jej czasami na podstawie magnetycznej bo będzie lipa.

PS Audi ma przewidzine miejsce na montaż antenki prętowej do radia i to miejsce można wykorzystać do zamontowania antenki CB. To miejsce jest wzmocnione.

Opublikowano

Dzieki wielkie za pomoc. Tak jak mówiłem nie znam się na rzeczy ale mam pewne uwagi. Co do antenki to nie muszę mieć zasięgu 10km. Wg mnie 2-3 km jest wystarczające. Co do radyjka to podobno unideny nie mają homologacji czy też są na czarnej liście urzędu zajmującego się łącznością. Co wtedy z takim unidenem jak złapie mnie policja - każą go wymontować, czy dadzą mandat??

Opublikowano

Dzieki wielkie za pomoc. Tak jak mówiłem nie znam się na rzeczy ale mam pewne uwagi. Co do antenki to nie muszę mieć zasięgu 10km. Wg mnie 2-3 km jest wystarczające. Co do radyjka to podobno unideny nie mają homologacji czy też są na czarnej liście urzędu zajmującego się łącznością. Co wtedy z takim unidenem jak złapie mnie policja - każą go wymontować, czy dadzą mandat??

Każde radio sprzedawane ma homologację i jak kupisz Unidena w sklepie to na 100% taką homologację dostaniesz (chyba że sprzedawca kręci). Jeżeli sprzedawca nie będzie miał homologacji na radio to Ci po prostu nie powinien sprzedać.

Zasięg 2-3 km to jest za mało uwierz.

Patrzyłem na allegro to ciężko dostać unidena 510 (bo nie maja homologacji), ale są jeszcze 520 z homologacją więc barć dopóki jeszcze są.

Minimum to 5 km musisz mieć żeby się cokolwiek dowiedzieć czy podsłuchać.

Opublikowano

Ok. Czyli jak na allegro bym chciał kupić to gośś musi mi z radyjkiem dać homologację, czy tak?

Opublikowano

dokładnie tak

Opublikowano

ok, dzieki za pomoc

Opublikowano

Z Unidenem musisz dostać deklarację zgodności, tak jak z każdym innym radiem. Zresztą, policjant przy kontroli drogowej nie ma nawet prawa żądać homologacji czy deklaracji zgodności od radia, ale warto to ze sobą wozić gdyby trafił się jakiś niekumaty.

Opublikowano

No jeśli chodzi o policjantów to różne ewenementy się zdarzają :polew:

Opublikowano

No nie raz się zdaży jakiś kretyn, ale po to masz CB żeby Cie nie złapał :)

Myślę że bardzie groźni mogą być ITD.

Opublikowano

Kolego wystarczy, że misiek zatrzyma ciebie do rutynowej kontroli, trójkąt, gaśnica itp. Zauważy radio i może cwaniakować bo czasem jest cięty na mobile z anteną. A inspektorzy są niegroźni jeżeli jedziesz osobowym.

Opublikowano

No właśnie ITD nie łapią osobowych mobili :tongue4:

Opublikowano

Robimy OT.

Opublikowano

Co to jest OT? :blink:

Opublikowano

OT - (Off Topic) - poza tematem grupy (forum)