nwgienek Opublikowano 18 Sierpnia 2009 Opublikowano 18 Sierpnia 2009 Witam szukam jakiegoś wzoru aby dorobić sobie taki ściągacz-praskę może ktoś posiada jakiś wzornik-rysunek abym mógł takie coś dorobic?
mlodyy Opublikowano 18 Sierpnia 2009 Opublikowano 18 Sierpnia 2009 sam robilem takis ciagacz a wymiary itp wziolem z tuleji ktora wczesniej kupilem ,czyli zmiesz jaka asrednice ma tuleja i wez okolo 1cm wieksza rure dlugosc rury okolo 4 cm ma byc dluzsza niz tuleja jeden koniec rury trzeba zaspawac jakals gruba blacha lub cos takiego i na srodku przewiercic dziure,musisz kupic srube jakols wzmacniana nie pamietam jaki rozmiar jest ale musi przechodzic swobodnie przez tujele i dosyc duza podkladke ja skozystalem z podkladki od kosiarki mocowanie noza i sciagacz gotowy, przy wyciskaniu tulejki bedziesz musial obciac kolniesz tuleji bo jest szerszy od samej tuleji i nie wejdzie Ci w rure a przy wciskaniu niema juz tego problemu,jak dam rade to podam Ci jutro szczegulowe wymiary rury itp.
Doman13 Opublikowano 18 Sierpnia 2009 Opublikowano 18 Sierpnia 2009 jaka ja wymieniałem tą tuleję to wziąłem rurkę (50mm) przystawiłem do tulei tak by dziubek wszedł do środka i młotkiem 3 kilowym zacząłem się bawić. Jednak z tym nie można się bawić. Wybiłem tą tuleje dopiero wtedy gdy się na nią wkurzyłem. Wtedy wystarczyły 3 puknięcia... Ostrożnym trzeba być przy wpychaniu jej ja zrobiłem do tego przyrząd. płaskownik zgięty w literę c i śruba z długim gwintem oraz nakrętka koniecznie z podkładką która wspiera się na zgiętym płaskowniku. Takim sposobem wmontowałem tuleję w 15 minut. Wszystko wykonywane z kanału. Bez niego nie wyobrażam sobie tej roboty.
mlodyy Opublikowano 21 Sierpnia 2009 Opublikowano 21 Sierpnia 2009 sorki ze tak dlugo ale nie mialek kiedy zajerzec do garazu wieczorem Ci p[odam wymiary
Doman13 Opublikowano 21 Sierpnia 2009 Opublikowano 21 Sierpnia 2009 oto fotka przyrządu który zrobiłem do beziwazyjnego włożenia tulei. Trzeba wiedzieć że nowej tulei nie wolno wbijać młotkiem bo się rozleci. trzeba ją równomiernie wciskać w otwór belki, a wcześnie dobrze posmarować mydłem... Tuleja w przyrządzie była nawleczona na śrubę, podkładka dociskała ją od tyłu a druga podkładka oparta na ceowniku była podkładką dla nakrętek ściskających. W miarę jak tuleja wchodziła w belkę to dokładałem nakrętki (na śrubie jest krótki gwint a nie mam takiej narzynki)
nwgienek Opublikowano 21 Sierpnia 2009 Autor Opublikowano 21 Sierpnia 2009 A wiec wymienione zastosowałem sciagacz z kilkoma tulejami i długą sruba 12 tką poszło bez problemów dzieki za pomoc!
Rekomendowane odpowiedzi