Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Montaż licznika z FIS w Audi A4 B5

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No jakąś rizpiskę znalazłem w tym poście ale kilka sygnałów mi zostaje i nie wiem co z nimi zrobić

• Odpowiedzi 14,2 tys.
  • Wyświetleń 1,1 mln.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Canów na pewno nigdzie nie znajdziesz w swojej wiązce, więc nawet się nimi nie przejmuj. Coś tam jeszcze widziałem, czego nie znajdziesz u siebie w wiązce, bodajże drugi sygnał rezerwy od OBD, zbyt wysokie ciśnienie oleju - tyle z pamięci czego nie znajdziesz w przedlifcie, po prostu zostawiasz te piny w liczniku wolne, bo nie masz do czego tego poprowadzić :wink: jeśli chodzi o CANy, to większość masz w zielonej wtyczce, bodajże od 18 aż gdzieś do 24 masz praktycznie same CANy.

Opublikowano

Canami to wiem jedynie do radia jedna szyne wykorzystam a co z pinem immo

Opublikowano

Immo masz poza licznikiem, bo masz go w ECU, więc na to masz wyjebane, jedynie musisz wylutować diodę ze swojego licznika, bo Ci będzie migać i ciśnienie podnosić. Które CANy chcesz wykorzystać do radia i do jakiego radia chcesz te CANy wykorzystać? :naughty:

Opublikowano

Mam rns–d z a6 ktore dokladnie nie pamietam a co do immo to trzeba je wylaczyc czy przeprogramowac

Opublikowano

Z immo nic nie robisz. On siedzi w ECU, nie ruszasz go. A co do komunikacji radia z FISem, bo pewnie o to Ci chodzi, no to zależy od rocznika navi, czy jest po CANie, czy jeszcze na DATA ENA CLOCK. Jest opcja, że będziesz potrzebował tunera TMC, jakby co, to mi leży i zalega, bo ja miałem licznik i RNS-D z A6 na CANie, teraz RNS-E, no to wiadomo - CAN.

Opublikowano

Radio mam chyba z 2000 albo z 2001 r napewno can siedzi czyli jak wszystko podlącze to bedzie smigac auto normalnie nie bedzie się pluł o coś po przecież imo jest w liczniku coś czytałem

Opublikowano

Panowie! sprawa wygląda tak :

- rocznik 1998 (bez fisa)

- na tarczy zegara cyfry

coś około tego (fotka zapożyczona, upss) __________

licznik_audi_a4_1998r_640x480.jpg

więc mam pytanie,

- czy warto się zabierać za wymianę na pełnego fis-a?

Przeczytałem połowę tego wątku i wygląda na to,że mogą być problemy... (swoją drogą szkoda,że ktoś nie zebrał tego tematu do kupy i wszystko fajnie poukładał)

- czy wybrać opcję jakiegoś rezanka na inplant....

np:

image.jpg

wiem,wiem ,że posypią się głosy do tej ost. propozycji ,kicz, wiocha ect... ale jeśli rocznik 98, cyfry na zegarze to jak mówią "nie w tym temacie" chodzi o skalę trudności, co w zamian? jest jakaś inna alternatywa?

pzdr.

Opublikowano

Możesz bez problemu zmienić, jeżeli chcesz mniejsze zło to bierz fis z analogowym zegarkiem to chyba mniej roboty niż z montażem tego uniwersalnego komputera który pokazałeś

Opublikowano

fis z analogowym zegarem? czy różni się w montażu ,że łatwiej? a immo?

Opublikowano

Z cyfrowym zegarkiem trzeba przekładać piny w zielonej i niebieskiej wtyczce. Co do immo no to niestety ale trzeba odczytać pin z licznika i zakodować na nowo kluczyki

Opublikowano

czy ja dobrze rozumiem, mając na podmiankę licznik z fis bez zegara cyfrowego wystarczy podpiąć kostki do "nowego" licznika sczytać pin immo, zakodować na nowo kluczyki i to tyle? wszystko zadziała?

to chyba zbyt proste i piękne,żeby było prawdziwe...

Opublikowano

No az tak proste to to nie jest... jeszcze manetka kabelki do manetki, sygnal spalania itp ale to w sumie latwe i do ogarniecia bez problemu :decayed:

Opublikowano

mam takie pytanko odnośnie licznika i kodowania a chodzi o to że podziałka prędkościomierza w milach jest troche przesunięta względem europejczyka i czy jak przekoduje licznik z mil na kilometry to licznik nie bedzie przekłamywał bo zastanawiam się nad zmianą tarcz i znalazłem na allegro ogłoszenie i tam na środku prędkościomierza jest 130km/h a w starum liczniku mam 100km/h w tym miejscu oba są skalowane do 260km/h

6_107.jpg

<br /><br />

mxcp.jpg

a to zdjęcia poglądowe

<br /><br />

Opublikowano

OK,więc co zadziała a co nie po podłączeniu licznika z fisem i podpięciu starych kostek? co, że tak powiem można "odłożyć" na później (np.temp.oleju...?)

Opublikowano

Misiek547 zostaje jeszcze zmiana wsadu na eu

piter1114 nie zadziala to wszystko co masz do podpiecia w kostce czerwonej 20 pinowej - srodkowej, reszta bedzie banglac

Opublikowano

A jak nie zmienie wsadu na eu

Opublikowano
A jak nie zmienie wsadu na eu

To będzie przekłamywać, chyba że kupisz na allegro zamienniki tarcz które mają w połowie 130 tylko ciekawe jak jest z ich jakością wykonania

---------- Post dopisany at 19:32 ---------- Poprzedni post napisany at 19:30 ----------

OK,więc co zadziała a co nie po podłączeniu licznika z fisem i podpięciu starych kostek? co, że tak powiem można "odłożyć" na później (np.temp.oleju...?)

Zadziała wszytko co jest w liczniku bez fisu oprócz temp zewnętrznej bo też trzeba ją podłączyć osobno, dochodzi jeszcze spalanie, manetka, czujnik temp oleju i ewentualnie czujnik poziomu płynu do spryskiwaczy

Opublikowano

Wsad pewnie trzeba wgrywac programatorem? A co do jakosci to nie wiem ale jeden kolo kolomnie robi takie tarcze i zajade zobaczyc jak to wygląda

Opublikowano

Nie nie trzeba programatorem, ja u siebie wgrywałem VAG Tacho 2.5