andrzejac Opublikowano 7 Września 2009 Opublikowano 7 Września 2009 1. Po wymianie oleju silnik pracuje na niższej temperaturze 78-90 Przed wymianą cały czas oscylował w granicach 90 To norma czy coś jest nie tak? 2. Gdy dodaje gaz słychać z tego elementu "cykanie", w środku widać że coś sie otwiera a gdy sie zamyka słychać ten dzwięk. Dodam że nie było tego wcześniej
rikardo Opublikowano 7 Września 2009 Opublikowano 7 Września 2009 Kiedy wymieniałeś ten olej? Może to nie jego wina a temperatury otoczenia która jest niższa i uwidoczniła się usterka termostatu lup czujnika ale to musisz sprawdzić. Miałem podobnie w lecie było OK a w okresie jesiennym o 10 stopni mniej. Zaznaczony element to zawór EGR i cykanie występuje podczas jego pracy.
andrzejac Opublikowano 7 Września 2009 Autor Opublikowano 7 Września 2009 Kiedy wymieniałeś ten olej? Może to nie jego wina a temperatury otoczenia która jest niższa i uwidoczniła się usterka termostatu lup czujnika ale to musisz sprawdzić. Miałem podobnie w lecie było OK a w okresie jesiennym o 10 stopni mniej. Olej wymieniłem 5 dni temu zrobiłem na nim 1000km, przez pierwsze 200-400km wszystko było ok. Termostat był wymieniany razem z pompą wody i rozrządem rok temu(nie oszczędzałem bynajmniej na nim). Czy temperatura silnika ma być przez cały czas w 90 stopni, czy dopuszczalne są jakieś wahania. Jak postoje na 5 światłach o co nie ciężko wraca z 78 na 90, po czym po przejechaniu kilku km znowu spada. Tłumacze sobie to tak:albo nowy olej daje lepsze smarowanie i mniejsze tarcie elem. albo chłodniejsze dni i zimniejsze powietrze lepiej schładza chłodnice. Ile powinna być temperatura silnika, albo ile kto ma? Zaznaczony element to zawór EGR i cykanie występuje podczas jego pracy. Cykanie słychać też przy zamkniętej masce albo jestem przewrażliwiony. A może wcześniej nie zwróciłem uwagi..... Nie zauważyłem żadnych zmian w pracy turbiny i przyśpieszania.
rikardo Opublikowano 7 Września 2009 Opublikowano 7 Września 2009 W takim razie sprawdź VAG-iem czujnik temperatury cieczy chłodzącej, w dziale diagnostyka VAG jest to dobrze opisane. Bez ponoszenia kosztów możesz też spróbować zdjąć wtyczkę z czujnika i psiknąć jakimś środkiem do styków. Temperatura ma być cały czas 90 stopni niezależnie czy jedziesz w mieście czy w trasie. Co do cykania to wydaje mi się, że wcześniej nie zwróciłeś na to uwagi.
andrzejac Opublikowano 9 Września 2009 Autor Opublikowano 9 Września 2009 Do Vaga nie mam kabla, laptopa i oprogramowanie mógłbym jeszcze załatwic. Cena podłączenia po znajomości 70 zł. Wole wymienić termostat to nie taka droga inwestycja tylko nie wiem w którym miejscu moge go znaleźć w moim silniku AHU Może jakaś podpowiedz? albo schemat? Jeśli po wymianie będzie dalej źle pozostaje tylko czujnik temp. cieczy.
darkopolo Opublikowano 9 Września 2009 Opublikowano 9 Września 2009 termostat jest w uchwycie zespolony tam gdzie jest pompa wody. Termostat: Uchwyt zespolony:
andrzejac Opublikowano 11 Września 2009 Autor Opublikowano 11 Września 2009 Jestem po wymianie termostatu podobnie jak koledzy, w poprzednich wątkach bez rezultatu. Temperatura buja sie 80-90 stopni bez względu czy jade na wysokich czy niskich obrotach w chwili "bujnięcia" Czy jest coś oprócz czujnika co może mieć wpływ na takie spadki? Sprzęgło wiskotyczne zdaniem mechanika mam OK (a nawet jeśli byłoby nie Ok to przecież wentylator i chłodnica po odcięciu przez termostat już nie ma wpływu na temperature - jedynie przy kolejnym uchyleniu termostatu dostałbym nieco zimniejszą dawke płynu)
rikardo Opublikowano 11 Września 2009 Opublikowano 11 Września 2009 Tak jak pisałem powyżej sprawdź czujnik temperatury. Poszukaj kogoś posiadającego VAG-a z okolicy może ci to sprawdzi ponieważ będziesz ponosił dalsze nie potrzebne koszty. Jak kupiłem auto to miałem podobna sytuację z tym, że podczas sprawdzenia na komputerze pojawił się błąd czujnika temperatury ale mechanik go wykasował i wprowadził w błąd twierdząc, że jest to nie istotne.
andrzejac Opublikowano 11 Września 2009 Autor Opublikowano 11 Września 2009 Wymieniłem czujnik temperatury, wszedłem dodatkowo w klimatronik. Wszystko jest już OK. Jest tak jak było przed wahaniami temp. 90 stopni od rozgrzania do wyłączenia silnika. Na klimatroniku wahania są 89-91. Jest super całość kosztowała mnie 170zł Czujnik temp. kosztował mnie 80zł i nie jest to oryginał, jest z wyższej półki więc nie sądze żeby padł za m-c, w porównaniu do tych za 40-50 Dzięki za pomoc
Rekomendowane odpowiedzi