Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[B5 1Z] Słaby ale wyczuwalny spadek mocy

pesieka

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Od czasu kiedy zrobiło się troche ciepło i zacząłem korzystać z klimy zauważyłem małe spadki mocy. Objawia sie to zazwyczaj zaraz po właczeniu silnika na drugim biegu przy 2,5 - 3000 obr. przy włączonej klimie (podczas jazdy). Kiedy klime wyłączam problemu nie ma.

Szukałem na forum czegoś na ten temat ale nie znalazłem. Jak znam życie to trzeba będzie sie podłączyć pod VAG-a ale nuż może ktoś miał juz taki problem i mi wyjaśni co jest nie tak.

Pozdrawiam

Piotrek

:biggrin:

układ klimatyzacji bierze moc z silnika, żeby działać. Dodatkowo w ciepłe dni Twój samochód trochę gorzej będzie jeździł, ponieważ powietrze jest cieplejsze (trudniej się schładza), a silnik nie lubi ciepłego powietrza.

Jeśli przy wyłączonej klimie jest wszystko ok, to nie ma się czym martwić.

Ostatnio sprawdzając swoją klimę Vagiem, zauważyłem że sterownik żąda od silnika około 10Nm :cool:

Dokładnie jak pre_pl napisał potwierdzam spadek mocy po włączeniu klimy, ale lepiej że jest bo już teraz to sobie jakoś niemogę wyobrazic jazde w 30 stopniowym upale bez klimy dlatego wybaczam tą słabość mojej slicznotce :twisted: :rotfl: :twisted: :twisted:

Dzieki. Mam zamiar w najbliższym czasie troche moje A4 podrasować może sie jej polepszy.