Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[B7 BPW] Ubytki płynu chłodzącego.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Otóż mam problem i poszukuję pomocy. Sprawa wygląda następująco: mam dosyć spore ubytki płynu chłodzącego (ok. 0,75 l/1500 km.). Zbiorniczek wyrównawczy pokrywa się białym nalotem, co może świadczyć o wyrzucaniu płynu górą. Czy ktoś z Was się z czymś takim spotkał? Proszę o wszelkie rady.

Pozdrawiam,

zegor

Opublikowano

Najpierw :szukaj: bo bylo pare takich tematów.

Opublikowano

auto się nie grzeje??

i czy w zbioniczku nie ma śladu oleju??

Opublikowano

sprawdź czy nie kopci na biało, szczególnie po odpaleniu auta

Opublikowano

letallec: Niestety nie znalazłem - może nie umiem korzystać z szukajki :mysli:.

Oleju w zbiorniczku nie ma, a temperatury 90 st. C nie przekracza nie zależnie od jazdy szybkiej lub jazdy w korku.

Kopcenie na biało sprawdzać na zimnym czy ciepłym silniku?

Opublikowano

sprawdź czy nie ma na spodzie korka od oleju białego nalotu....jeśli jest to niestety wina pęknięta głowica co w autach z początku produkcji się zdarzało. Na początek doraźnie proponuje kupić płyn do wypełniania ubytków w układzie chłodzącym. Jeśli nie pomoże to kolego spawanie głowicy, a to koszty ok 3k PLN :kwasny:

Opublikowano

Chłodnica spalin może popuszczać. Pisalem już o tym wielokrotnie, a jest to częsta przypadłość :hi:

Opublikowano

Jeżeli nie ma śladów oleju także stawiam na chłodnice spalin :good:. Głowice w BPW (rozumiem że oznaczenie silnika zgodne z tytułem tematu) sa identyczne jak w AWX/AVF wiec raczej są trwałe pękanie odpada. W przypadku pojawienia się oleju w płynie pierwszym podejrzanym jest wymiennik ciepła przy filtrze oleju.