Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[ALL B5] Czy warto kupić taki autoalarm ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie,

przymierzam się do instalacji nowego autoalarmu.

Koszty takiej wymiany w Zielonej Górze to 500-600 złotych.

Szukając na allegro tanszych opcji, znalazłem takie coś :

http://www.allegro.pl/item744337942_sam_zamontuj_autoalarm_do_audi_a4_b5_1995_2000r.html

nie jestem fachowcem w tym temacie, dlatego chciałbym się was poradzić czy warto kupić takie coś i jak bardzo skomplikowane jest zainstalowanie takiego czegoś? Nie wiem czy zaryzykować i zaoszczędzić ?

Opublikowano

Hej. Alarm z aukcji średniej jakości, typowo allegrowy. Są lepsze, ale i droższe - za te ~150zł i tak nie kupisz nic lepszego, a w razie problemów masz gwarancję, więc możesz śmiało kupować;) Co do samodzielnego montażu - nie widziałem tej instrukcji, więc nie wiem dokładnie, czy jest "user friendly", ale jeżeli masz jakiś miernik elektryczny i potrafisz sobie kabelki sprawdzić, to dasz radę z samodzielnym montażem;)

Opublikowano

Osobiście nie polecał bym tego alarmu, nie miałem go nigdy w rękach, ale na pierwszy rzut oka widać że to typowa chińszczyzna nawet jeśli jest to sprzedawane pod polska nazwą, oczywiście jeśli chodzi o funkcje to ma wszystko co mieć powinien, i pod tym względem niczego mu nie brakuje, może oprócz czujników ultradzwiękowych.

Nie chce nikogo odwodzić od zakupu tego urządzenia, ale naprawdę miałem do czynienia wielokrotnie z tego typu alarmami i wbrew temu co piszą na aukcjach, dużo im brakuje do wysokiej jakości, scyzoryki się rozpadają, czujniki dodatkowe miernej jakości ciężko je wystroić, a poza tym lubią sie psuć, wydaje mi sie że na alarmie nie warto oszczędzać, przekonasz sie o tym jak zacznie ci się sam włączać w nocy, albo padnie w najmniej odpowiednim momęcie i nie będziesz mógł zapalić samochodu.

Różnica między tanim, a drogim alarmem jest taka sam jak miedzy radiem firmowym, a podróbką, niby to samo ale ogólnie jakość mierna.

Oczywiście niektórzy mają takie alarmy i sobie chwalą, a ci co trafili na gorszy egzemplarz?Gwarancja gwarancjom, ale trzeba się trochę podenerwować że alarm nie działa, rozebrać samochód, wyciągnąć centralę, wysłać, czekać zastanawiając sie czy uznają gwarancje czy nie, znam to z autopsji.

A co do samego montażu jeśli masz jakąś podstawową wiedzę na temat elektroniki, to jestem jak najbardziej za, stare A4 jest łatwym samochodem jeśli chodzi o alarm.

Jeśli jednak nie czujesz się na siłach, to zastanów sie dwa razy, to nie jest aż tak różowe jak piszą na aukcji, wiem po sobie.

Reasumując mój nudnawy wykład, alarm jest takim urządzeniem które jak zacznie sie psuć to potrafi dać w kość, dlatego ja osobiście odpuścił bym sobie ten alarm.Z drugiej zaś strony za te pieniądze ciężko kupić coś lepszego, wszystkie alarmy z allegro w tym przedziale cenowym są bardzo podobne do siebie, a znowu zapłaci 500zł za alarm z montażem to spory wydatek(z te pieniądze można by coś fajnego kupić/zrobić do samochodu :P) możesz zaryzykować może nie będziesz miał żadnych problemów, ja jednak polecał bym ci dołożyć i kupić np. alarm SEO Concerto, lub ciut lepszy SEO dolphin, całkowicie polskiej produkcji, proste, bez awaryjne i w normalnej cenie, tylko tyle ze ciężko je kupić w detalu i na pewno bez instrukcji montażu do audi...

Mam nadziej ze posiadacze tanich alarmów się nie obrażą:)

Opublikowano

Ja mam alarm Proxima ZK(polskiej produkcji),na max wypasie czujniki ultradźwiękowe,antynapad,odcięcie zapłonu,czujnki wstrząsowe,i wszystko inne co mają tanie alarmy z allegro,cena 700 pln z montażem.Gwarancja na 5 lat co samo mówi o jakości.Nie polecam tych z allegro za 150 pln,jak ci będą mieli auto pociągnąć to ten alarm nie sprawi im żadnego problemu.Jak masz ograniczony budżet załóż sobie lepiej blokadę skrzyni biegów(polecam:BearLock) ona o 100% lepiej zabezpieczy auto niż ta chińszczyzna z allegro.

Opublikowano

również polecam PROXIMA ZK - sprawdzone w moich 3 autach