CRC Opublikowano 29 Września 2009 Opublikowano 29 Września 2009 Witam, A więc mam 2 małe problemy ... Pierwszy wiąże się z wymianą oświetlenia wewnątrz kabiny ze zwykłego na LED. Wewnątrz wszystkie żarówki/diody LED mi działają oprócz 2 w lampce tej głównej w podsufitce ( chodzi o te 2 boczne żarówki - typ - 2 x Ba9s / T4W ( bo rurka pali normalnie )). Zamówiłem z tej aukcji : http://allegro.pl/item741020358_diody_postojowki_ba9s_4_led_super_moc_tuning_ss_fv.html Niby też Ba9s - też 12 V ale nie palą .. dodam że normalna żarówka ( żółta ) pali bez niczego .. CO może być przyczyną ?? P.S. Żarówki LED są na pewno ok bo były podpinane pod akumulator i działają ... 2 Problem z podświetleniem rejestracji ... Działało nagle przestało ? Czy może to być wina bezpiecznika ?? Jeżeli tak poprosiłbym kogoś o numer bezpiecznika odpowiedzialnego za to .. będę wdzięczny za wszelką pomoc Pozdrawiam
ic3ek Opublikowano 29 Września 2009 Opublikowano 29 Września 2009 Kolego po pierwsze : jeśli nie palą ci diody a zwykła żarówka w tym samym miejscu świeci to znaczy ze dioda ma odwrotną biegunowośc "zamieniony + z -" Jesli nie działa podświetlenie rejestracji "nie dochodzi do lampek napięcie" to tak na 99% padł bezpiecznik "który nie pamiętam" sprawdz sobie w opisie bezpieczników na forum.
dziadekM Opublikowano 29 Września 2009 Opublikowano 29 Września 2009 Witam. Miałem ten sam problem z tym że u mnie najpierw mrugały przy tablicy aż w końcu zgasły. szukałem i chyba znalazłem: http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1310343.html Po przeczytaniu dałem sobie narazie spokój z led. Może za jakiś czas wymyślą lepsze to spróbuję znowu
CRC Opublikowano 29 Września 2009 Autor Opublikowano 29 Września 2009 Kolego po pierwsze : jeśli nie palą ci diody a zwykła żarówka w tym samym miejscu świeci to znaczy ze dioda ma odwrotną biegunowośc "zamieniony + z -" Czy da się to jakoś zamienić ? ? Ten + z - czy nie za bardzo ?? Jestem zielony .. więc sorry za takie pytanie - może banalne ...
Nosfer Opublikowano 30 Września 2009 Opublikowano 30 Września 2009 Witam. Miałem ten sam problem z tym że u mnie najpierw mrugały przy tablicy aż w końcu zgasły. szukałem i chyba znalazłem: http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1310343.html Po przeczytaniu dałem sobie narazie spokój z led. Może za jakiś czas wymyślą lepsze to spróbuję znowu Ja w rejestracji mam Ledy od 14 miesięcy.. I dalej się pala, nie stroboskopują..
CRC Opublikowano 30 Września 2009 Autor Opublikowano 30 Września 2009 Witam. Miałem ten sam problem z tym że u mnie najpierw mrugały przy tablicy aż w końcu zgasły. szukałem i chyba znalazłem: http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1310343.html Po przeczytaniu dałem sobie narazie spokój z led. Może za jakiś czas wymyślą lepsze to spróbuję znowu Ja w rejestracji mam Ledy od 14 miesięcy.. I dalej się pala, nie stroboskopują.. W rejestracji to mi nawet zwykła żarówka nie pali dziś po pracy wymienię bezpiecznik i dam znać ... o te LEDy to chodzi przy żarówkach w podsufitce ( Ba9s ) :/
Nosfer Opublikowano 30 Września 2009 Opublikowano 30 Września 2009 Tak na marginesie to ten wątek już przerobilismy w innym temacie.. Razem z rozwiązaniem tych żaróweczek w podsufitce. Też mi się nie palily za pierwszym razem jak kupiłem Ledy z cokołem.
ic3ek Opublikowano 30 Września 2009 Opublikowano 30 Września 2009 Kolego po pierwsze : jeśli nie palą ci diody a zwykła żarówka w tym samym miejscu świeci to znaczy ze dioda ma odwrotną biegunowośc "zamieniony + z -" Czy da się to jakoś zamienić ? ? Ten + z - czy nie za bardzo ?? Jestem zielony .. więc sorry za takie pytanie - może banalne ... Nic prostszego zamieniasz miejscami kabelki które dochodzą do zarówek z podsufitówki.
Orfeusz Opublikowano 30 Września 2009 Opublikowano 30 Września 2009 ...moje ledy w podświetleniu rejestracji działają już jakieś 6 miesięcy i się nic złego nie dzieje - za to ledy w5w postojowe pala się za miesiąc;.
CRC Opublikowano 30 Września 2009 Autor Opublikowano 30 Września 2009 Hmm wymieniłem bezpiecznik od podświetlenia rejestracji i dalej nie działa, więc to raczej nie to Tu nie działają ani LEDy ani zwykłe żarówki...[br]Dopisany: 30 Wrzesień 2009, 16:57_________________________________________________ Kolego po pierwsze : jeśli nie palą ci diody a zwykła żarówka w tym samym miejscu świeci to znaczy ze dioda ma odwrotną biegunowośc "zamieniony + z -" Czy da się to jakoś zamienić ? ? Ten + z - czy nie za bardzo ?? Jestem zielony .. więc sorry za takie pytanie - może banalne ... Nic prostszego zamieniasz miejscami kabelki które dochodzą do zarówek z podsufitówki. Czyli rozkręcić podsufitke i przelutować kabelki na odwrót ? Zgadza się ?
ic3ek Opublikowano 30 Września 2009 Opublikowano 30 Września 2009 Jesli chodzi o podsufitke to tak jak piszesz przelutuj na odwrot. Znowu jesli chodzi o podswietlenie rejestracji to przyczyny sa dwie, albo masz bardzo zasniedziiałe styki zarowki w oprawce od lampki rejestracji, lub przerwany kabel zasilajacy. Proponuje spojrzec w oprawke jak wygladaja styki i wziasc je oskrobac z nalotu, Kable przewaznie przerywaja sie na polaczeniu klapy z dachem "przelotka gumowa" tam ja jako pierwszy bym zajzał jesli styki sa ok.
strzeha Opublikowano 6 Stycznia 2010 Opublikowano 6 Stycznia 2010 Ja też dałem sie namowić na LEDy nad tablice efekt jest fajny ale zobaczymy jak długo pociągną . Dla zainteresowanych wrzucam fotke LED vs ORi No to sie nie nacieszyłem za długo tydzien temu mi sie przepaliła pierwsza zarowka pociagnely 6mcy wymienilem obie na ori bo nie chce mi sie co poł roku ich wymieniac.
Rekomendowane odpowiedzi