Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B7 BPW] Akcja serwisowa 13D7 - wymiana kół zębatych napędu pompy oleju

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wydaje mi się ze czegoś ciekawego się dowiedziałem, wiec dziele się informacją na forum ;)

Otóż mój samochód (silnik BPW) przeszedł w Niemczech akcję serwisową 13D7 - stosowną adnotację mam w książce serwisowej. W Polskim ASO mimo iż informację otrzymuje po tak zwanej "znajomości" to jednoznacznej interpretacji tego kryptonimu akcyjnego nie znalazłem. Po długotrwałych poszukiwaniach znalazłem za to dokumentację z jednego z hiszpańskich ASO Audi mówiącą o akcji 13D7.

Informacja ta obejmuje zakres pracy, wymagane częsci zamienne oraz nr VIN samochodów jakie powinny zostać objęte akcją.

Poniżej załączam link do tego pliku.

http://w455.wrzuta.pl/plik/3h884q6Fjkv/akcja_serwisowa_13d7

Jakimś wielkim lingwistą nie trzeba być zeby przetłumaczyć sobie zalecenia o ktorych tam piszą:

tak wiec po krótce

"Akcją objęte mają być samochody A4 A6 z silnikami 2.0TDi ze względu na możliwość przedwczesnego zużycia się kół zębatych (tj. napędu pompy oleju oraz wałków wyrównoważających). Pracami objęte mają być wszystkie samochody objęte wadą techniczną zgodnie z zestawieniem numerów nadwozia (to później). Ale co ciekawe - NIE INFORMOWAĆ KLIENTÓW (czyli rozumiem ze nie jest to akcja masowa i oficjalna ??). Prosimy o zapewnienie kontroli i naprawy wszystkich zainteresowanych pojazdów korzystających ze sporadycznych wizyt w serwisie. Należy również poinformować dział sprzedaży samochodów nowych i używanych do kontroli i ponownego wyposażenia tych pojazdów i nie tylko bezpośrednio przed sprzedażą. Weryfikacja - Jeżeli pojazd nie figuruje jako "Szczególne wskazówki dla pojazdu (w usługach online lub ELSA), należy sprawdzić, czy posiada zapis " zrobić 13D7 "w Pomocy Technicznej. Jeśli nie dokonano adnotacji należy dokonać odpowiednich prac zgodnie z zaleceniami.”

To było takie tłumaczenie na szybko.

Zestawienie VINu pojazdów, które powinny być objęte tą akcją

WAU___8E_7A000695 – 117854

WAUZZZ8E_6A142943 – 297522

WAUZZZ8E_79050267 – 061063

Części i materiały użyte przy akcji serwisowej 13D7

03G 103 305 A – koło zębate napędowe (poz. 13 z ETKI)

03G 103 488 F – koło zębate pośrednie (poz. 5 z ETKI)

03G 103 323 A – podkładka wstępna 2 szt. (poz. 6 z ETKI)

03G 103 580 - piasta (poz. 7 z ETKI)

N 911.213 01 – śruba z łbem sześciokątnym 4 szt. (poz. 14 z ETKI)

N 911.541 01 – śruba (cylindryczna ??) nie znalazłem na szybko w ETCE

D 176 404 A2 – silikon

G 052 169 S0 – olej silnikowy zgodny z normą VW 507 00 – 0,3L

Co ciekawe akcja serwisowa u mnie odbyła się po zakończonym okresie gwarancji w 2008r., z tego co próbowałem się doczytać na forach internetowych szczególnie niemiecko i anglojęzycznych – podobno w niektórych krajach akcji o tej akcji serwisowej nic nie wiadomo, w innych robią to niechętnie a co jest w Polsce to ja sam nie wiem.

Opublikowano

Witam kolego przeczytałem to na forum VW dotyczy napędu pompy oleju w silniku 2.0 TDI o symbolu BKP i myślę że jest to ten sam problem co w Audi A4 z silnikiem BLB.

link do stronki: http://forum.vw-passat.pl/showthread.php?t=60383

Była akcja serwisowa związana z napędem pompy oleju.

Zastanawia mnie tylko to, dlaczego musiałem słono zapłacić za wymianę i części skoro nr VIN mojego paska był uwzględniony w tej akcji.

Czy teraz mogę ubiegać się o zwrot tych kosztów.

Cytat z UOKiK:

Spółka Kulczyk Tradex poinformowała Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów, że w niektórych samochodach VW Passat, podczas uruchamiania zimnego silnika może zostać przeciążony napęd pompy oleju. W konsekwencji może to doprowadzić do uniemożliwienia dalszej eksploatacji samochodu. Wada dotyczy samochodów Volkswagen Passat (typ 3C), wyprodukowanych w Niemczech od 2006 do 2007r

Passaty z zakresem nr VIN objęte akcją serwisową:

WVW*3C*6E001678 - WVW*3C*6E239950

WVW*3C*6P000075 - WVW*3C*6P226975

WVW*3C*7E000001 - WVW*3C*7E227984

WVW*3C*7P000001 - WVW*3C*7P157295

WVW*3C*6Z000038 - WVW*3C*6Z000054

Przedsiębiorca Kulczyk Tradex Sp. z o.o. powiadomił dilerów o rozpoczęciu bezterminowej akcji serwisowej. Klienci, którzy kupili pojazdy objęte kampanią, zostaną powiadomieni listem poleconym o konieczności sprawdzenia samochodu w autoryzowanym serwisie.

W przypadku wykrycia wady zostanie dokonana bezpłatna naprawa

Opublikowano
  • Autor

Szkoda ze na stronach UOKiK nie ma nawet słowa o tych wadach w audi :wallbash:

Opublikowano

pozwolilem sobie porozmawiac z autopremium, blb z lancuszkiem akcje nadal nie dotycza... :disgust:

natomiast tak pieknie potrafia mowic, ze prawie bylem gotow przyznac im racje, kupil pan auto klasy premium, kupuja je tylko ci ktorych stac na ich eksploatacje, wiec z kosztami trzeba sie liczyc :decayed:

Opublikowano
  • Autor

natomiast tak pieknie potrafia mowic, ze prawie bylem gotow przyznac im racje, kupil pan auto klasy premium, kupuja je tylko ci ktorych stac na ich eksploatacje, wiec z kosztami trzeba sie liczyc :decayed:

No co ty oni tak na powaznie ?? :polew: :polew: :polew:

A oni rozróżniają słowa eksploatacja od wady konstrukcyjno-materiałowej :wallbash: :wallbash:

Może złożymy sie i wyślemy im słownik języka polskiego

Opublikowano

gosc jakies zadatki na polityka ma, mial taka gadane ze mnie zatkalo, na kazdy argument mial gotowa teze wraz z uzasadnieniem.

teraz siedze i mysle ze nie powinienem kupowac audi,

pan powiedzial z pelnym przekonanie, ze wina za ewentualne problemy nalezy obarczyc uzytkownikow poniewaz oczekuja zeby samochody byly jak najoszczedniejsze, najmocniejsze, a tego sie nie da zrobic wiec nalezy sie liczyc z wiekszymi badz mniejszymi awariami i ponosic koszty ich usuwania.... a poza tym jezeli pojazd sie psuje to zapewne z winy niewlasciwego uzytkowania :mysli:

odczuwam pewne deja vu... :mysli: kiedys mialem duzego fiata na gwarancji, ktora bylo bardzo ciezko wyegzekfowac poniewaz z reguly za kazda usterke winili wlasciciela... :disgust:

Opublikowano
Była akcja serwisowa związana z napędem pompy oleju.

Zastanawia mnie tylko to, dlaczego musiałem słono zapłacić za wymianę i części skoro nr VIN mojego paska był uwzględniony w tej akcji.

Czy teraz mogę ubiegać się o zwrot tych kosztów.

tak z ciekawosci jaki to koszt w aso?

Opublikowano

Wymieniany był u mnie łańcuszek ,napinacz,i koło zębate (te małe) w serwisie VW .Poinformowano mnie że VW miał akcje serwisową na tego typu napęd i wymieniali to na koła zębate.Gość był zdziwiony dlaczego Audi tego nie robi .

Opublikowano

gosc z serwisu powiedzial ze akcje dotycza konkretnych aut. np serii nie koniecznie musza byc masowe.

a moze jakies partie napedu walkow mialy wady materialowe? :mysli:

Opublikowano
  • Autor

gosc z serwisu powiedzial ze akcje dotycza konkretnych aut. np serii nie koniecznie musza byc masowe.

a moze jakies partie napedu walkow mialy wady materialowe? :mysli:

Ma to sens odnosząc się do mojego tłumaczenia zaleceń hiszpańskich serwisów

NIE INFORMOWAĆ KLIENTÓW (czyli rozumiem ze nie jest to akcja masowa i oficjalna ??). Prosimy o zapewnienie kontroli i naprawy wszystkich zainteresowanych pojazdów korzystających ze sporadycznych wizyt w serwisie. Należy również poinformować dział sprzedaży samochodów nowych i używanych do kontroli i ponownego wyposażenia tych pojazdów i nie tylko bezpośrednio przed sprzedażą.

Prawda jest taka ze Audi siedzi cicho z problemami BLB i BPW, BRD pochodnymi jakie opisywane sa na forum. Prestiż marki oraz koszty masowych akcji mogłyby zagrozić pozycji rynkowej. Lepiej siedzieć cicho tylko po co robią taką akcję na wybrane kraje :mysli:

Opublikowano

no ale to wlasnie powinni wykonac po cichu akcje wszystkim chetnym przynajmniej. wtedy by udowodnili ze to naprawde porzadna firma, ktora dba o dobro klienta

Opublikowano

nie wygląda to profesjonalnie zważywszy że audi uchodziło za mega producenta ..... [br]Dopisany: 01 Październik 2009, 14:44_________________________________________________wychodzi na to że te silniki z tamtego okresu to loteria bo nie wszystkie są z wadliwym materiałem :mysli:

Opublikowano

nie ma co marudzic, tak jak powiedzial pan z serwisu chcialo sie kupowac auto klasy premium, trzeba placic i plakac :kox::decayed:

jezeli za drogo jest Dacia Logan :gwizdanie:

a powaznie gdyby sie przeleciec po forach internetowych innych marek wszystkie auta borykaja sie z podobnymi rownie bulwersujacymi problemami, :confused4:

swiat parszywieje, nadeszly czasy oszczednosci, wszystkie produkty schodza na psy, dotyczy to zarowno elektroniki, mechaniki, i innych produtkow z zywnoscia wlacznie, ludzie chca zarabiac jak najwiecej jak najmniejszym kosztem i oto skutki... :evil:

Opublikowano

A powiedzcie mi czy ja mogę spać spokojnie z moim BLB bo auto mam z 11.2004 roku i nr VIN nie zalicza sie do tych podanych na początku tego tematu. Czyli co na początku robili koła z dobrego materiału bo auto wchodziło na rynek a kilka miesiecy później jakiś księgowy wprowadził poprawke i robili z jakiegoś gów..a

Opublikowano

wychodzi na to że te silniki z tamtego okresu to loteria bo nie wszystkie są z wadliwym materiałem :mysli

To nie tak. Te brakujące nr VIN, to auta z innymi dieslami, albo benzyniakami :tongue4:
Opublikowano

wychodzi na to że te silniki z tamtego okresu to loteria bo nie wszystkie są z wadliwym materiałem :mysli

To nie tak. Te brakujące nr VIN, to auta z innymi dieslami, albo benzyniakami :tongue4:

tak czy siak nie ma co się zamartwiać ino jeździć ......

tak jak Mussa napisał na każdym forum narzekania i nic nie poradzi się .... trza cieszyć się że to AUDI

Opublikowano
  • Autor

A powiedzcie mi czy ja mogę spać spokojnie z moim BLB bo auto mam z 11.2004 roku i nr VIN nie zalicza sie do tych podanych na początku tego tematu. Czyli co na początku robili koła z dobrego materiału bo auto wchodziło na rynek a kilka miesiecy później jakiś księgowy wprowadził poprawke i robili z jakiegoś gów..a

Przecież u ciebie jest łańcuch - poczytaj forum to napewno nie będziesz spał. Akcja serwisowa dotyczy samochodów z napędem poprzez koła zębate.

Poza tym te numery VIN mówią o serii produkcyjnej w danym okreise czasu w danym zakładzie produkcyjnym, a w serii produkcyjnej jest pełna gama silników - akcję przeprowadza się wśród silników 2.0TDi w serii produkcyjnej wykazanej powyżej.

Opublikowano

Przecież u ciebie jest łańcuch. Akcja serwisowa dotyczy samochodów z napędem poprzez koła zębate.

Poza tym te numery VIN mówią o serii produkcyjnej w danym okreise czasu w danym zakładzie produkcyjnym, a w serii produkcyjnej jest pełna gama silników - akcję przeprowadza się wśród silników 2.0TDi w serii produkcyjnej wykazanej powyżej.

Kurde teraz dopiero doczytałem :embarrassed: nie wiedziałem że w napedzie zębatkowym też były wady skoro tylko taki polecają w ASO użytkownikom 2,0 tdi którzy mieli łańcuch i nie jest to tania zabawa bo u mnie wołają prawie 4 tyś za same części. Wyjdzie na to że wymienie naped a pozniej znowu sie okaże że ten nowy "lepszy- poprawiony" ma też wady

Opublikowano
  • Autor
Z tego co sie orientuje to własnie akcja dotyczy napedu przez łancuch, skoro teraz w ASO jest dostepny tylko naped przez koła zębate za bagatela prawie 4 tyś zł

No to źle sie orientujesz....

Co innego wymiana napędu z łańcucha na koła

a co innego to akcja serwisowa wymiany wadliwych materiałowo napędu wałków i pompy kołami zębatymi

Zauważ dodatkowo ze BLB i BPW do nr VIN 8E_6_080171 były napędzane łańcuchem a akcja dotyczy numerów

WAU___8E_7A000695 – 117854

WAUZZZ8E_6A142943 – 297522

WAUZZZ8E_79050267 – 061063

Czyli napędzanych juz kołami zębatymi - wymiana jest na te same nr katalogowe ale od innego dostawcy wykonane z innych materiałow

To jak jak z turbinami w 2.0 TDi - produkowane w Rumunii statystycznie częsciej kucają niż te produkowane np. we Włoszech - choć nr katalogowe sa takie same

Opublikowano
Akcja serwisowa dotyczy samochodów z napędem poprzez koła zębate.

pieknie coraz lepiej :rolleyes: