Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Czyszczenie / Wymiana kolektora ssącego

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jaką nasadkę 12-to kątową potrzebuję do odkęrcenia turbo w 1Z? Bo bym się w końcu wziął za wyczyszczenie dolotu bo jak zaślepiałem EGR to się przeraziłem.

Opublikowano

bez allegro to zginiecie :D weź stary egr nacinasz ten grzybek u góry na 4 części płaskim śrubokrętem zwalasz góre trochę poszliwować, obciąć nie potrzebne i masz flansze do kolektora gotową... zakładasz kolanko łączące rure od coolera 2 opaski i po temacie... zaślepka w kol. wydechowy- kawałek grubej blachy odrysuj sobie na kartoniku wzór z kolektora, wytnij taki romb na szliwierc zjedz narożniki i gotowe... w przewody podciśnienia wkręć wkręty na klej uszczelniający. Wszystko dziękuje pozdrawiam... jutro dodam zdj. jak ktoś chce ja tak mam w Audi a4 1.9 tdi PD i śmiga... masz łeb i ...to kombinuj.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Sprawdzi mi ktoś w Etce jaka tam jest śruba trzymająca turbo do kolektora w 1Z?

Opublikowano

vagcat.com i masz etke online za free. Trzeba tylko założyć konto.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Mam mały problem a mianowicie na początku myślałem że mam do wymiany uszczelki koło zaworu EGR i kolektora ssącego, bo wyciekał mi stamtąd olej, wymieniłem je i nadal to samo, kupiłem sylikon do 300 stopni i osadziłem na nim i nadal to samo. Co jeszcze można zrobić by przestało cieknąć?

http://www.image-share.com/ijpg-2775-185.html

a tutaj jest zdjęcie

Opublikowano

Mam mały problem a mianowicie na początku myślałem że mam do wymiany uszczelki koło zaworu EGR i kolektora ssącego, bo wyciekał mi stamtąd olej, wymieniłem je i nadal to samo, kupiłem sylikon do 300 stopni i osadziłem na nim i nadal to samo. Co jeszcze można zrobić by przestało cieknąć?

http://www.image-share.com/ijpg-2775-185.html

a tutaj jest zdjęcie

Najlepiej wywal EGR i załóż kolektor od AWX , ewentualnie rozbierz to jeszcze raz , wyczyść dokładnie , potem przemyj zmywaczem , załóż nowe uszczelki i możesz to posmarować silikonem wysokotemperaturowym najlepiej czarnym i powinno być ok , Co do oleju w dolocie to już inna sprawa , pasowało by zobaczyć czemu jest go tam tak dużo :whistling:

Edytowane przez Mario82A4

Opublikowano

Podobno kolektor z awx jest taki sam jak z auy seat 115KM a cena to 25 zl a nie 100 ktos potwierdzi?

Opublikowano
  • Autor

Polowa forum jezdzi na kolektorach z alhambry

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

alhambra czy galaxy to bez roznicy byle była wieksza komora co da wiecej luftu no i podstawa zeby wsio bylo dobrze wyszyszczone i egr zaslepiony.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

U mnie problem rozwiązał się sam, wystarczyło wymienić przepływomierz oraz naprawić moduł sterujący bo ktoś włożył chinola i się moduł zepsuł, znajomy mi pomógł i już wszystko ok.

Mam pytanie co do zmiany z EGR na kolektor od AWX co mi to da jak zmienię i zaślepię EGR?

Opublikowano
  • Autor

przyrostu mocy po tym zabiegu nie oczekuj :wink:

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Kowi81 wystarczy wyczyścić kolektor afn czy lepiej wymieniać na awx ? Będę wsadzal turbo awx ale osoba od chpa powiedziała ze nie ma sensu zmieniać kolektor. Co o tym sadzicie ?

Opublikowano
  • Autor

Kolektor jest sens zmieniac jak dlubiesz cos wiecej, jest to tani mod a poprawia z pewnoscia przeplyw powietrza

Opublikowano

Tylko turbo i soft. Dzieki

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

czy po wymianie kolektora na awx i odpowiedniej flaszy gumowy łącznik intercoolera zostaje ori ? czy potrzeba jakiś o innym wymiarze ?

Edytowane przez Al@n

Opublikowano

Kolego wszystko zależy od tego jak sobie spasujesz dolot, ale powinna być oki :hi:

Opublikowano
  • Autor

musisz przymierzyć, u mnie flansza ma jakies 5cm dlugości tylko

• 6 miesięcy temu...
Opublikowano

Siemanko pany, lekkie odświerzenie.
Mam pytanie:
Czy kolektor ssący z alhambry 1.9tdi 115km (AUY) będzie pasował do avg?
Chodzi mi o ten kolektor: http://allegro.pl/alhambra-1-9-tdi-00-07-kolektor-ssacy-038129713ag-i5507211532.html
Numer: 038129713AG