Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 ADR] Brak mocy na zimnym silniku

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam Kolegów Klubowiczów,

od pewnego czasu mam problem z moim super autkiem:) rano na zimnym silniku albo po całodziennym staniu pod pracą moje autko nie ma mocy żeby jechać:( objaw trwa pierwsze 30 s. do 2 min a potem wszystko jest ok, główny objaw to po dodaniu gazu momentalnie słabnie i dopiero bardzo mocne wciśnięcie gazu powoduje że auto jedzie, aczkolwiek wcale nie ochoczo:( macie pomysł co to może być? Pozdrawiam

Opublikowano

Witam

Może to mieć związek z czujnikiem temperatury cieczy chłodzącej(czy autko po odpaleniu wchodzi na większe obroty 1200-1300 i dopiero po chwili schodzi na 1000 ?).

Pozdrawiam

Opublikowano
  • Autor

no w sumie tak, po zapaleniu obroty wynoszą ok 1200 ale zaraz spadają, czy VAG to pokaże?

Opublikowano

podłacz vag-a na zimny silnik i sprawdz jak sie nagrzewa

przy okazji zobacz jak oscyluje sonda

Opublikowano

Sprawdź jaka temp silnika widzi ECU na zimnym silniku, sprawdx róniez ciśnienie paliwa. W fazie nagrzewania silnika sonda nie jest barna pod uwage dopiero po jakis kilku minutach jak sie nagrzeje i zacznie pracowac prawidłowo ECU zaczyna brac pod uwage sygnał sondy.

Opublikowano

W fazie nagrzewania silnika sonda nie jest barna pod uwage dopiero po jakis kilku minutach jak sie nagrzeje i zacznie pracowac prawidłowo ECU zaczyna brac pod uwage sygnał sondy.

myślę że Twoja odpowiedz nie powinna być brana pod uwagę przez czytających tego posta :polew: :polew: :polew: :polew: :polew:

Opublikowano

W fazie nagrzewania silnika sonda nie jest barna pod uwage dopiero po jakis kilku minutach jak sie nagrzeje i zacznie pracowac prawidłowo ECU zaczyna brac pod uwage sygnał sondy.

myślę że Twoja odpowiedz nie powinna być brana pod uwagę przez czytających tego posta :polew: :polew: :polew: :polew: :polew:

A dlaczego tak sądzisz drogi kolego :mysli: dopóki sond nie osiagnie temp pracy wysyła błedne sygnały których ECU nie bierze pod uwage przy dobieraniu dawki robi to z mapy awaryjnej, podobnie jak odłaczysz sonde

Opublikowano

Ecu zbiera sygnały z: przepływomierza, przepustnicy, czujników: położenia wału, wałka rozrządu, wody, ABS-u, zbiornika paliwa i sondy ( to są podst. parametry) od momentu przekręcenia kluczyka

jakiekolwiek odstępstwo od normy powoduje wygenerowanie błędu

sonda posiada podgrzewanie po to aby jak najszybciej podawac parametry do ECU

w pełni sprawna sonda podaje sygnał po ok 4-5 sekundach po odpaleniu silnika

po to aby silnik spalał jak najmniej paliwa i nie zanieczyszczał srodowiska

Opublikowano

Witam

Trochę przesadziłeś z tą sondą :"w pełni sprawna sonda podaje sygnał po ok 4-5 sekundach po odpaleniu silnika"

"Najnowsza generacja tzw. sond planarnych już po 10 sekundach przekazuje dokładne parametry do modułu sterowania silnika. Obecnie inżynierowie Boscha pracują nad dalszym skróceniem o połowę tego, już i tak bardzo wyśrubowanego, wyniku."

To silnik ADR z 96r

Pozdrawiam

Opublikowano

wlasnie sprawdzilem w swoim aucie

na zimnym praca sondy rozpoczela sie w 12 sekundzie po odpaleniu

na goracym (temp. siln. 94 stopnie) po 2 sekundach

Opublikowano
  • Autor

Witam,

dzięki wielkie za tą dyskusję, bo jazda takim autem to prawdziwa męka. Jak rozumiem muszę podłaczyć auto do VAG-a. ale mam kolejne spostrzeżenia - moje auto jedzie tak nawet jak się nagrzeje, jest totalnie nieelastyczne, szarpie i mam wrażenie, że jest to związane z zasilaniem w paliwo - bo na gazie jest ekstra. Może coś jest zatkane - ale co?

Opublikowano

sprawdz cisnienie na listwie wtryskowej możę jest za słabe

Opublikowano
  • Autor

jak to zrobić i ile powinno być?

Opublikowano

Spróbuj zatankowac ponad 1/2 zbiornika i sprawdx czy objawy nie ustaną. W poprzednim audi tak miałem, przyczynął było zabrudzenie sitka kosza pompy paliwa, dopóki poziom był powyzej krawedzi kosza auto chodziło idealnie.

Opublikowano
  • Autor

Spróbuje zatankować:) A co z tym ciśnieniem gdzie i jak to mierzyć?

Opublikowano

normalnie podlaczasz specjalny manometr :cool1:

Opublikowano

Witam

Wpiąć manometr w przewód zasilający listwę wtryskową i tak na wolnych obrotach 3,5 bara po ściągnięciu wężyka podciśnieniowego z regulatora ciśnienia 4 bary.

Pozdrawiam

Opublikowano
  • Autor

Dziękuje za podpowiedzi pojadę w weekend sprawdzić:) Chociaż muszę przyznać że 3 dni jazdy na samym paliwie spowodowały że auto wróciło do normy, chociaż trochę brakuje elastyczności, więc myślę że coś jest po prostu zatkane. Ciekawe czy można jakoś przeczyścić cały układ z paliwem Pozdrawiam

Opublikowano

Witam.

Podepnę się pod temat żeby nie robić bałaganu.

Mam podobny problem. Odpalam rano samochód i po paru sekundach obroty spadają na 500-600 później jakieś 200-300 i w końcu silnik gaśnie. Odpalam drugi raz i wszystko ok. Co to może być? Wymieniłem przewody i świece i dalej to samo. Jak jest silnik nagrzany to nie ma żadnych problemów

Opublikowano

Witam.

Podepnę się pod temat żeby nie robić bałaganu.

Mam podobny problem. Odpalam rano samochód i po paru sekundach obroty spadają na 500-600 później jakieś 200-300 i w końcu silnik gaśnie. Odpalam drugi raz i wszystko ok. Co to może być? Wymieniłem przewody i świece i dalej to samo. Jak jest silnik nagrzany to nie ma żadnych problemów

Kolego najpierw Vag

tutaj na forum nikt nie wróży z fusów