Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 ADR] Istne czary z temperaturą silnika

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zalej płyn oryginalny. Pozostało sprawdzenie lub wymiana czujnika. Dowiedz sie jakiego powinieneś mieć koloru a jaki masz (może ktoś je zamienił) i kup odpowiedni. Temp. silnika po zgaszeniu czasem ma prawo trochę wzrosnąć bo poprostu się nagrzewa od rozgrzanych cylindrów a wymuszony obieg płynu ustał po zgaszeniu auta.

Opublikowano

U mnie po VAG'owaniu nic nie wyszlo. Czyl zostal czujnik albo cos z parownkiem gazu ? Jest to mozliwe zeby przez niego temp wzrastala po wylaczeniu silnika?

Opublikowano

przez parownik nie.

Opublikowano

adadur a masz jakis inny pomysl ? bo ja juz niebardzo ;/

Opublikowano

Jak nie zapomnę to sprawdzę jak u mnie zachowuje się temp. po zgaszeniu auta - dodam że w czasie jazdy mam bite 90st.C

Opublikowano

No więc po wymianie czujnika temperatura jakby nieco niższa (swoją drogą ponad 30euro w serwisie audi), ale dalej dochodzi do 92 stopni, wisko kręci cały czas tak samo-słabo, ale w czasie jazdy auto chyba nie powinno sie przegrzewać? Płyn był różowy, po wszystkich operacjach to już chyba tylko woda w układzie została

Opublikowano

92 stopnie to normalny wynik takze sie nie przejmuj a visko skoro ci slabo kreci to do wymiany

Opublikowano

Hmm, normalny wynik to chyba 90 stopni, tak przynajmniej wiele osób pisze, jak wskazówka wychyla się w prawo to już chyba nie jest ok ? wisko chyba zmienię, ale jeszcze ten wzrost temp . po wyłączeniu mnie niepokoi ( prawie do setki dochodzi)

Opublikowano

Hmm, normalny wynik to chyba 90 stopni

+/- 2 stopnie to norma, a na postoju nawet więcej. Sprawdzę jutro jak zachowuję się temp po wyłączeniu, do ilu dojdzie.

Opublikowano

tak czyam te posty i stwierdziłem że wszyscy mają takie same objawy to wszystko jest wporzo.

a ci wszyscy mechanicy was poprostu naciagają

to chyba logiczne że jeżel zgasimy silnik to niema obiegu cieczy i temp. nam wzrasta ale to jest chwilowe

ja mam tak samo ale odkąd założyłem gaz i jak wsyscy wiemy gaz spalając się wyzwala wyższą temperaturkę

przezco mamy wyższą temp. silnika jak i dlatego w autach z instalacją gazową siadają szybciej silniki

a konkretnie głowice bo poprostu są przegrzewane :hi:

Opublikowano

tak czyam te posty i stwierdziłem że wszyscy mają takie same objawy to wszystko jest wporzo.

a ci wszyscy mechanicy was poprostu naciagają

to chyba logiczne że jeżel zgasimy silnik to niema obiegu cieczy i temp. nam wzrasta ale to jest chwilowe

ja mam tak samo ale odkąd założyłem gaz i jak wsyscy wiemy gaz spalając się wyzwala wyższą temperaturkę

przezco mamy wyższą temp. silnika jak i dlatego w autach z instalacją gazową siadają szybciej silniki

a konkretnie głowice bo poprostu są przegrzewane :hi:

Chyba masz racje ...;/[br]Dopisany: 25 Październik 2007, 07:07 _________________________________________________Ja jeszcze ewentualne wymienie ten czujnik temp. Bo na budziku inna temp na klimatronicu inna i na vagu inna

Opublikowano

...a ja też jeżdżę na gazie i nie zauważyłem, żeby mi skazówka wychylała się powyżej 90 st.C Trzyma prawie 90 i po wyłączeniu i ponownym włączeniu sprawdzałem tak jak koledzy i skazówka jest w takim położeniu jak przed wyłączeniem i tak chyba powinno być...przynajmniej tak mi się wydaje.

Opublikowano

Teraz mnie tak naszło, może po prostu jest zapowietrzony układ, i dlatego wskaźnik tak wariuje, czy te zmiany są gwałtowne, ja mam tan sam silnik i zawsze trzyma równiutko, sprawdź jak wygląda pasek od pompy i czy dobrze jest naciągnięty, ilość płynu przy ciepłym silniku powinna być na MAX a na zimnym pomiędzy NIM a MAX.

Opublikowano

sprawdź jak wygląda pasek od pompy i czy dobrze jest naciągnięty,

Ten pasek nie ma naciągu, pompa wodna napędzana jest bezpośrednio z pompy wspomagania osobnym paskiem.

Sprawdziłem temperaturę po zatrzymaniu i wzrosła do 94 stopni.

Opublikowano

sprawdź jak wygląda pasek od pompy i czy dobrze jest naciągnięty,

Ten pasek nie ma naciągu, pompa wodna napędzana jest bezpośrednio z pompy wspomagania osobnym paskiem.

Sprawdziłem temperaturę po zatrzymaniu i wzrosła do 94 stopni.

A te 94 na czym miales? budzik klima vag? ....u mnie na vagu wychodzlo NORMALNE 93-94 a po zgaszenu 97-98 czyli wychodzi na to ze normalnie tylko mam wyzsza temp od cebie o 4 stopnie

Opublikowano

TTom3k to temp na klimatroniku, VAG-iem nie sprawdzałem

Opublikowano

wy jesteście przewrażliwieni przecież niema takich samych dwóch wskażników i tak samo ktoś widz 98stopni a drugiemu się wydaje że jest już 100

A powiedzcie panowie przy jakiej temp.otwiera się termostat

Opublikowano

wy jesteście przewrażliwieni przecież niema takich samych dwóch wskażników i tak samo ktoś widz 98stopni a drugiemu się wydaje że jest już 100

A powiedzcie panowie przy jakiej temp.otwiera się termostat

Kolego ale jak sprawdzasz na klmatronicu lub vagu masz podana dokladna temperature cyfrowa. A termostat zalerznie od producenta

Opublikowano

Przed chwilką wróciłem z małej trasy.Gdy jechałem ok 140km/h przez jakieś 20km temp.silnika spadła mi do 80stopni a gdy zwolniłem temp. wróciła do normy

temp. powietrza wyświetlało 11.5 stopnia

zaznaczam że termostat wymieniłem(ok.1500km)

moje pytanie brzmi następująco:Czy należy zakrywać chłodnice na zime czy też nie?

Opublikowano

Niektórzy zakrywają chłodnice... Silnik przez to szybciej sie nagrzewa, a jak jest cieply to chyba mniej paliwa zużywa... Sam nie wiem.