Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[B5 ADP] Montaz alarmu- jaki dobrac

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Temat juz wlakowany zapewne no ale przeszukalem troche forum i nadal jestem zielony...

Wiec tak. Musze zalozyc alarm i zastanawwiam sie miedzy scyzorykiem a zwyklym pilotem. Wyszukalem ze trzeba rozebrac stary kluczyk i przelozyc pastylke do scyzoryka zeby zeby rozwiazac sprawe imo, ale oblukalem moj kluczyk i ta pastylke mam jakby zalana w kluczyku i sie go nie rozbiera :blink:. Kolejna sprawa to ze mam centralny zamek na pompke, jak to rozwiazac zeby gralo z alarmemi jak juz bede kupywal alarm to czy sam alarm czy ze sterownikiem centralnego itp. ???

Opublikowano

pastylke mozna wyciac i zeszlifowac delikatnie i da rade wlozyc-nie ma roznicy,czy masz zamek centralny na pompke ,czy elektryczny, do centralki alarmu wychodzi sygnal z zamka-wiec jest to bez znaczenia,no i chyba najwazniejsze-zalezy od alarmu-co ma on "obsługiwac" wybor zalezy do Ciebie co chcesz, jakie funkcje ma miec ten alarm :wink4:

Opublikowano

aha.. tzn najlepiej zeby mial czyjniki ruchu i te inne podstawowe bajery, no i zeby moza bylo domykac szyby z pilota, bo ten komfort to chyba mam bo z kluczyka mi sie domykaja szyby wraz z szyberdachem.....

To na co zwracac uwage przy zakupie? Kupowac sam alarm z czujnikami pilotami ... czy misi byc tez tam centralka od zamka?

Opublikowano

Obecnie w każdym alarmie jest jak napisałeś

centralka od zamka?

"czyli wyjście sterujące w taki czy inny sposób fabrycznym centralnym zamkiem, chyba ze masz na myśli tzw. interface do centralnego zamka, inaczej mówiąc układ który steruje bezpośrednio siłownikami, co w naszym przypadku do audi nie będzie potrzebne w B5 najłatwiej wykorzystać sterowanie masą, czyli potrzebujemy alarm który będzie miał takie wyjście-czyli w momencie uzbrojenia będzie podawał masę, i to samo przy rozbrojeniu tylko że na osobnym przewodzie, zasadniczo większość alarmów podaje masę, lub też ma na wyjściu centralnego zamka przekaźnik z wyprowadzonymi stykami i dzięki temu możemy zrobić dowolną potrzebną nam konfigurację, ale przede wszystkim jeśli chcesz mieć domykanie szyb, musisz kupić alarm który będzie miał możliwość ustawienia, przedłużenia tego impulsu masowego, krótki impuls tylko zamknie zamek, a jeśli go przedłużymy to domknie szyby jeśli są otwarte.

Oprócz tego takim minimum według mnie są czujniki ultradzwiękowe.

Co do scyzoryka to osobiście mam mieszane uczucia miałem już i na razie zrezygnowałem, ponieważ wszystkie chyba scyzoryki na naszym rynku to tania chińszczyzna, a co za tym idzie strasznie kiepska jakoś, plastik obudowy jest miękki i ząbki na których zatrzaskuje sie scyzoryk wyrabiają się, z czasem obudowa lubi się rozlatywać, grot się nie zamyka lub sam się otwiera, ale nie mówię że nie ogólnie jest to fajny gadzet.

A poza tym wszystkim raczej odradzam zakup taniego chińskiego alarmu, niby ma wszystko co trzeba ale te urządzenia są naprawdę kiepskiej jakości, bywają z nimi problemy...

Opublikowano

domjenick napisałeś ze pastylkę można wyciągnąć i przełożyć do nowego pilota,grot się dorobi za kilka zł w zakładzie. A teraz zastanawiam się czy później nie trzeba będzie jakoś programować kluczyka żeby wszystko grało.Czy tylko po prostu dorabiam sam grot przekładam pastylkę ze starego pilota i wszystko gra :mysli:

Opublikowano

Kolego zaba84 polecam poczytać:http://www.proxima.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=774&Itemid=279%20&Itemid=27

Napewno cos dla siebie znajdziesz,alarmy tej firmy są jednymi z lepszych i co ważne nie sprzedają ich byle gdzie tylko przez autoryzowanych dealerów.Mają nawet dealera we Wrocławiu.

Opublikowano

domjenick napisałeś ze pastylkę można wyciągnąć i przełożyć do nowego pilota,grot się dorobi za kilka zł w zakładzie. A teraz zastanawiam się czy później nie trzeba będzie jakoś programować kluczyka żeby wszystko grało.Czy tylko po prostu dorabiam sam grot przekładam pastylkę ze starego pilota i wszystko gra :mysli:

dorabiasz grot,przekladasz pastylke i vagiem "dogrywasz" nowego pilota,jesli masz alarm ori, to i ori pilot da rade dograc...jak masz dokladany alarm-nieraz plytke mozna przelozyc do scyzoryka,nieraz trzeba dociac i przelutowac-wszystko da sie zrobic... :wink4:
Opublikowano

Jak masz dokupiony alarm z kluczykiem typu scyzoryk to wystarczy dorobic grot i przełozyc pastylkę?? Tak mi sie wydaje

bo co po co dogrywać (do czego) kluczyć vagiem?? dograc trzeba w przypadku ori alarm i zmiany kluczyka chyba??

Opublikowano

Pierwsze podstawowe pytanie na czym Ci bardziej zależy:

1. Na wygodzie użytkowania

2. Na zabezpieczeniu auta.

1. To bierz alarm ze scyzorykiem, zalety wiadomo.

2. Wybierz alarm z powiadamianiem, masz wtedy dodatkowy pilot, który informuje Cie o tym co z samochodem aktualnie się dzieje (otworzenie drzwi, uderzenie auta, naruszenie wnętrza).

Kto reaguje na wyjący alarm (nikt oprócz właściciela), a jak właściciel nie słyszy że alarm wyje to lipa, po to wymyślili powiadamianie.

Takie alarmy się komunikują przez wspomnianego pilota z wyświetlaczem LCD, lub wysyłają sms na telefon kom.

Zależy wszystko od budżetu i odwiecze pytanie czy kupić chińszczyznę na full wypasie, czy lepiej prosty alarm renomowanej firmy? Sam nie potrafię udzielić odpowiedzi na to pytanie.

Opublikowano

witam

Wiem że suma wyjdzie kosmiczna, ale interesuje mnie możliwość połączenia tych układów:

http://allegro.pl/item772018090_lokalizacja_gps_gsm_zdalna_blokada_podsluch.html

http://allegro.pl/item762002570_najlepszy_alarm_powiadomienie_1900m_c_mikrofalowy.html

Czy można dokupić czujniki do słupków które będą pasowały, bo w tym 2 to nie ma dołączonych do zestawu?

No i jeszcze 1, który alarm będzie lepszy, proxima zk-lcd

http://www.proxima.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=17&Itemid=35

czy porównywalny stig

http://allegro.pl/item769789604_najlepszy_alarm_powiadomienie_1900m_odpalanie.html

Gdzie w sieci szukać cen proximy?

Opublikowano

Jak masz dokupiony alarm z kluczykiem typu scyzoryk to wystarczy dorobic grot i przełozyc pastylkę?? Tak mi sie wydaje

bo co po co dogrywać (do czego) kluczyć vagiem?? dograc trzeba w przypadku ori alarm i zmiany kluczyka chyba??

no przecierz to napisalem,ze vag przy ori alarmie,
dorabiasz grot,przekladasz pastylke i vagiem "dogrywasz" nowego pilota,jesli masz alarm ori, to i ori pilot da rade dograc

przy dokladanym alarmie,ktory ma pilot typu scyzoryk -przewaznie w komplecie alarmu sa dwa takie piloty,ale jeden z jakichs przyczyn ulegl zniszczeniu-wiec dokupujesz obudowe do scyzoryka,przekladasz,lub docinasz grot,przekladasz pastyle immo i przekladasz plytke ze starego pilota, nic nie lutujemy ani docinamy-bo pasuje,

ale jak ktos ma dokladany alarm,a chce miec piloty scyzoryki-ale ma inne np takie http://cgi.ebay.co.uk/COBRA-KEY-FOB-CASE-COBRA-CAR-ALARM-KEY-CASE-7777-NEW_W0QQitemZ310094781597QQcmdZViewItemQQptZUK_CarsParts_Vehicles_CarParts_SM?hash=item483316dc9d&_trksid=p3286.c0.m14 wtedy trzeba wyjac plytke ,dociac i przelutowac niektore sciezki,a grot dociac i przelozyc pastylke immo

Opublikowano

Gdzie w sieci szukać cen proximy?

Proxima ZK-LCD kosztuje około 600 pln razem z modułem rozruchu silnika.