Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AJM] Kąt synchronizacji

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam panowie.

Otóż mam koledzy problem z moim AJM. Otóż przyszły mrozy i autko zaczeło cieżko odpalać.

Zaczołem szukać dziury w wszystkim i znalazłem kilka rzeczy.

Po pierwsze uwalone 3 swiece żarowe z 4 "oczywiście już wymienione na nowe BERU szt.4"

Wymieniłem także filtr paliwa, powietrza.

I problem nie ustał otóż przy 0 st na dworze auto bardzo ciężko zapala, musze nim krecic i krecic i dopiero po chwili zapali z czego te 5 s początkowego zapalenia słychać jak nierówno pracuje, potem juz wszystko OKI.

Doszukałem sie także błedu w grupie 000. otóż kat wtrysku ma wartość 110, co jest bardzo zła wartością bo powinna byc wartość w granicy 49-59.

Jak zmienić koledzy kąt wtrysku w PD

Dodam ze nastawa synchronizacji kata w Engine 08-04 "synchro angle" jest rewelacyjna bo wacha sie w 0.6

Znalazłem jeszcze że w tym samym miejscu 08-04 "Special start of injekcjon" 2 rubryka , ze pokazuje mi tam wartość 39,4 BTDC A powinno być 1BTDC - 2ATDC.

Czy ktoś może mi wyjaśnić te nastawy co one znaczą

Dołanczam koledzy rysuneczek jak to wyglada.

dJmti.jpg

Oraz grupa 000:

169il0.jpg

Opublikowano

Jeżeli się nie mylę to regulacja kątu wtrysku jest na wałku rozrządu.

Opublikowano

mylisz sie :cool1: w silnikach PD nie ma mozliwosci regulacji kata wtrysku. wazny jest kat synchronizacji czyli ustawienie walka rozrzadu do walu korbowego

Opublikowano

sprawdź też obwód zasilający świece żarowe, tzn przekaźnik i bezpiecznik, być może nowe świece nie dostają napięcia

Opublikowano

mylisz sie :cool1: w silnikach PD nie ma mozliwosci regulacji kata wtrysku. wazny jest kat synchronizacji czyli ustawienie walka rozrzadu do walu korbowego

|

OK, a w polu nr 2, w grupie 000 co VAG pokazuje (kolega na fotkach ma wartość 110)? kąt wtrysku czy kąt synchronizacji??

Już znalazłem odpowiedź. Pozdr

Opublikowano

Dzięki. W środę biorę się do roboty.

Opublikowano
  • Autor

Sorki za tak długa nieobecnośc ale wysypał mi sie komp.

Dzieki koledzy za tak liczne odp.

sprawdź też obwód zasilający świece żarowe, tzn przekaźnik i bezpiecznik, być może nowe świece nie dostają napięcia

A więc obwód swiec żarowych jest na 1000% sprawny.

A wiec za to wielkie dzięki :)

Ale teraz po przeanalizowaniu tych wartości nasuwaja sie nastepne pytania.

Oczywiście synchro wałek-wał wacha sie do 0.6

-> GR. 000 - Kat początkowy wtrysku 110 "niewielka róznica ale zawsze "

Musashi - naprawde nie ma możliwości przestawienia tego konta na poprawny

- Kąt początku wtrysku rzeczywisty , jak widać na załączonym obrazku u mnie przed odpaleniem jest wartosc 39 co jest bardzo wielka roznica bo powinno być w granicy 1, po odpaleniu ta wartosć też sie nie zmienia.

Jak przestawić ta wartość i za co jest ona odpowiedzialna.

Trzecia sprawa to wartość temp płynu chłodzącego , to też sie nie zgadza a samochod rozgrzany do 90 bo sprawe termostatu juz rozgryzłem 2 razy, i auto trzyma swoja temperature jak powinno.

Opublikowano

Siema

A może masz po prostu słaby akumulator, wtedy będzie słabo kręcił, zobacz ewentualnie podładuj, w dieslu aku musi być mocny bo nie dogrzeje Ci świec a nie szukasz dziury w ustawieniach.

Opublikowano

Trzecia sprawa to wartość temp płynu chłodzącego , to też sie nie zgadza a samochod rozgrzany do 90 bo sprawe termostatu juz rozgryzłem 2 razy, i auto trzyma swoja temperature jak powinno.

do sprawdzenia/wymiany czujnik temperatury G62

Opublikowano
  • Autor

Siema

A może masz po prostu słaby akumulator, wtedy będzie słabo kręcił, zobacz ewentualnie podładuj, w dieslu aku musi być mocny bo nie dogrzeje Ci świec a nie szukasz dziury w ustawieniach.

Aku jest w 100% sprawne kreci jak złoto.

do sprawdzenia/wymiany czujnik temperatury G62

Czujnik jest sprawdzony, wskazania na zimnym i ciepłym silniku sa rowne z obydwóch czujników.

Wiec wychodzi że jest sprawny.

A auto i tak odpala ciężko na zimnym silniku.

Chciałem sie jeszcze panowie zapytać czy w AJM jes pompa paliwa w baku ???

Jesli jest to czy powinna ona zacząć sie i pracować chwile w momęcie przekręcenia stacyjki aż zapalą sie kontrolki ???

Opublikowano

Dzięki wypoewiedziom mądrzejszych ode mnie ustawiłem kat synchronizacji na 0. Faktycznie to pływa wokół zera. Silnik ucichł i to jest jedyna rzecz którą zauważyłem. O przepraszam, zauważyłem również, że poczatkowy kąt wtrysku (odczyt VAG grupa 4 pozycja 2) jest 0,61. Wg danych zdobytych w necie powinno być 1-2. Co z tym zrobić? Czy może tak ma być? Rzeczywisty kąt wtrysku zczytany w grupie 0 jest 129 czyli dokładnie w środku zakresu.

Opublikowano

kolego ic3ek

pompa paliwa w zbiorniku jest na 100%

Opublikowano
  • Autor

Koledzy a odpowiedzcie mi czy jak przekrecicie stacyjke tak aż zapalą sie kontrolki, to słyszycie jak pompa pompuje paliwo ???