Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AFN] Nie może się nagrzać

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

od kiedy zaczęlo być zimno nie mogę uzyskać temp. silnika wiekszej niż 65 stopni.....

Jeżdzę na krótkich odcinkach góra 10 - 15 km ale nieraz zdazaja sie też trasy ok 300km

Dzisiaj zrobiłem test przy temp otoczenia 5 stopni. Silnik chodził ok 30 minut i max temperatura jaka uzyskałem to 65 stopni! przez jakies 2-3 minuty utzrymywałem 2.5 tys obrotów ale to nic nie pomogło.

Mechanik powiedział mi ze to moze być problem z stym sprzegłem wiskotycznym wiatraka chłodnicy?

Kolajna sprawa to taka ze po przejechaniu 260km w miescie spalił mi prawie pół baku...... tak jak by cały czas był na ssaniu?

I nie wiem czy to ma wogóle coś wspólnego z ta temperatura ale przez osatnie 1000km wziął mi prawie 0.5 litra oleju.

Doradzcie mi bo nie wiem co mam robic...

pozdrawiam

Edit; ogrzewanie było wyłączone

Opublikowano

termostat do wymiany a nie wisko (najlepiej zmień ale mechanika)

Opublikowano

jaki masz silnik? Popraw opis, bo trzeba się domyślać co to za auto.[br]Dopisany: 13 Listopad 2009, 15:39_________________________________________________

W pierwszej kolejności wymień termostat, wszelkie kombinacje dopiero z nowym termostatem.

Najlepiej kupić oryginalny termostat, albo markowy zamiennik, unikaj tanich termostatów.

Nr OE termostatu 044121113 - koszt w ASO ok 112zł

zamiennik możesz kupić w IC Wahler 4264.87D koszt ok. 40zł.

Opublikowano
  • Autor

dzowniłem do mechanika żeby się umówic na wymiane......

I powiedział mi żebym włączył silnik na 10 mniut i po tym czasie go wyłączył i sprawdził na dole chłodnicy wężyk i jeżeli bedzie ciepły to na pewno termostat jezeli bedzie zimny to nie termostat...

Dobrze mówi?

Opublikowano

dobrze koledzy mówia... miałem kiedys to samo... jedyne co to roznie ludzie mowia o tych zamiennikach Whelera bo sluszalem ze czesto juz przy zakupie sa zepsute. Moj brat zas ma i smiga na nim.

Opublikowano

dzowniłem do mechanika żeby się umówic na wymiane......

I powiedział mi żebym włączył silnik na 10 mniut i po tym czasie go wyłączył i sprawdził na dole chłodnicy wężyk i jeżeli bedzie ciepły to na pewno termostat jezeli bedzie zimny to nie termostat...

Dobrze mówi?

Nie mówi dobrze, jeżeli możesz to jedź do innego mechanika.

Termostat może nie otwierać/zamykać się całkowicie.

Co do termostatów Wahlera, to jak do tej pory mam je w 3 autach i nie ma z nimi kłopotów.

Opublikowano
  • Autor

a dużo roboty jezt z tą wymiana termostatu? Ile tak mniej wiecej powinna kosztować?

Opublikowano

jedyne co to roznie ludzie mowia o tych zamiennikach Whelera bo sluszalem ze czesto juz przy zakupie sa zepsute.

Ja to samo słyszałem o Vernetach, więc ile ludzi tyle opinii.

Myślę, że równie dobrze można natrafić na uszkodzony przy zakupie nawet w ASO. [br]Dopisany: 13 Listopad 2009, 16:10_________________________________________________

a dużo roboty jezt z tą wymiana termostatu? Ile tak mniej wiecej powinna kosztować?

Jeżeli masz kanał, to nie powinieneś sobie poradzić z wymianą sam.

Koszt wymiany u mechanika to od 50 do 100zł. Warto też zmienić płyn chłodzący.

Potrzebujesz 3-4L G12+, resztę uzupełniasz wodą destylowaną. +

Opis wymiany termostatu.

http://www.a4-klub.pl/smf/empty-t4521.0.html;highlight=wymiana+termostatu

Opublikowano
  • Autor

g12+ mam prawie nówke... wymieniałem 2-3 tygodnie temu

Opublikowano

g12+ mam prawie nówke... wymieniałem 2-3 tygodnie temu

to spuść do jakiejś bańki, ewentualne ubytki uzupełnij tym samym koncentratem i tyle.

Opublikowano
  • Autor

ja sie raczej tego nie podejme:) musze sie umowic z jakimś mechanikiem...... wole niczego nie zepsuć.... dzięki za pomoc

Opublikowano

Mam dokładnie ten sam problem z temperaturą, przez co nie mam kompletnie ogrzewania w aucie :/

tymk27 - czy przy odpaleniu zimnego silnika wiatrak chłodnicy kręci się u Ciebie?

Czy wiatrak ten nie powininen działać tylko wówczas gdy silnik jest rozgrzany?

Opublikowano

Mam dokładnie ten sam problem z temperaturą, przez co nie mam kompletnie ogrzewania w aucie :/

tymk27 - czy przy odpaleniu zimnego silnika wiatrak chłodnicy kręci się u Ciebie?

Czy wiatrak ten nie powininen działać tylko wówczas gdy silnik jest rozgrzany?

Ma się kręcić.. ja już się dowiedziałem w oddzielnym temacie przed kilkoma godzinami:

http://www.a4-klub.pl/smf/b5_afn_pytanie_o_dzialajacy_wentylator_chlodnicy-t103232.0.html

Opublikowano

Mój termostat wymieniony około roku temu (nie w ASO) dziwnie się zachowuje , tak jakby się zacinał.Kilka dni jest ok później temperatura w granicach 65st , następnego dnia znów ok i to bez względu na temperaturę zewnętrzną.Pewno to agonia.Teraz pewno kupię oryginalny, ciekawe ile wytrzyma :mysli:

Opublikowano
  • Autor

no i jestem po wymianie termostatu. Kupiłem Whelera za 35zł - mam jakies znizki w sklepie:) i silnik w końcu się grzeje takjak należy temperatura 90 stopni. Jeszcze raz wielkie dzieki za pomoc

Opublikowano

a juz mialem Ci pisac ze tez mi niedogrzewał i tem stała na 65 stopni po wymianie termostatu 90 stopni i trzyma.

Opublikowano

Nie mówi dobrze, jeżeli możesz to jedź do innego mechanika.

Termostat może nie otwierać/zamykać się całkowicie.

Co do termostatów Wahlera, to jak do tej pory mam je w 3 autach i nie ma z nimi kłopotów.

a ja miałem dwa i na obydwa uznali mi reklamacje i tylko oryginalny kupiony ASO i nikt mnie nie przekona więcej do wchlera to jest z tym wahlerem loteria jak się trafi ja miałem pecha autko nagrzewało się 12-15 kilometrów a na oryginalnym nagrzewa się teraz 6-8 kilometrów to już max dodam że na termostacie wahler też trzymał 90 stopni ale długo się nagrzewał a wymienisz sobie sam ja to zrobiłem na ziemi :)

Opublikowano
  • Autor

no ja tego na ziemi nie mógł bym zrobić bo mam osłony pod silnik i pod skrzynie....

A na tym nieorginalnym termostacie bardzo szybko mi sie nagrzewa

Opublikowano

To powinieneś się cieszyć że trafiłeś na sprawnego wahlera teraz autko powinno przy włączonym ogrzewaniu na 25 stopni nagrzać się po 6-8 kilometrów do 90 stopni jeśli tak jest to termostat masz ok aha ja też mam osłony pod silnikiem i skrzynią

Opublikowano

tymk27 to powiedz ile skasował Cię mechanik za wymianę termostatu :cool1: