Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B6] zmiana kół z 18" na 15" - czy możliwe że fura niżej siedzi ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Nie wiem czy ktoś już zadawał takie pytanie, jeżeli tak to sorki.

Zmieniłem ostatnio fele z letnich na zimówki i mam wrażenie że auto niżej siedzi.

Letni komplet to 225/40/18 a zimówki to 195/65/15.

Może jakiś specjalista odpisze czy auto się opuściło czy to tylko moje wrażenie :mysli:

Opublikowano

według mojej oceny przy zmianie 225/45 R17 lato na zimowe 195/65 R15 auto stoi w tym samym miejscu, nie obniżyło się....

(tak mam u siebie)

podejrzewam ze przy kole 225/40 R18 tez nie bedzie różnicy... ale jezeli ktos wyliczał to niech da znać

pozdro :hi:

Opublikowano

Średnica się zgadza, nie miało prawa się obniżyć...

Może sprawdź ciśnienie w 15'' :decayed:

Opublikowano
  • Autor

Średnica się zgadza, nie miało prawa się obniżyć...

Może sprawdź ciśnienie w 15'' :decayed:

No właśnie wiem ze średnica ta sama i tym bardziej mnie to zdziwiło.

Może faktycznie za mało powietrza w kołach :mysli:

Opublikowano

autko zostaje na tej samej wysokości :good: sprawdź ciśnienie :good:

Opublikowano

a przy zmianie 15/65 na 19/35 podniesie sie? :mysli:

Opublikowano

Zależy jaka szerokość. Jeżeli 195/65/15 i 235/35/19, to pozostanie bez zmian.[br]Dopisany: 15 Listopad 2009, 12:10_________________________________________________Oczywiście przy dużej przerwie w nadkolu (seryjne zawieszenie), niski profil gumy zaczyna powodować złudzenie, że auto stoi wyżej. Ale jest to tylko złudzenie, wystarczy zmierzyć odległość od progów do podłoża.

Opublikowano

Kurczę a ja po przesiadce z 205/50/17 na 195/65/15 mam wrażenie, że auto nie stoi już jak "na palcach".

Opublikowano

Zależy jaka szerokość. Jeżeli 195/65/15 i 235/35/19, to pozostanie bez zmian.[br]Dopisany: 15 Listopad 2009, 12:10_________________________________________________Oczywiście przy dużej przerwie w nadkolu (seryjne zawieszenie), niski profil gumy zaczyna powodować złudzenie, że auto stoi wyżej. Ale jest to tylko złudzenie, wystarczy zmierzyć odległość od progów do podłoża.

245/35/19.. nie wielka różnica,, 1BE jest wiec powinno byc ok :decayed:

Opublikowano

195/65/15 - średnica 634,5 mm

225/40/18 - średnica 637,2 mm (z pierwszego lepszego kalkulatora zaminników).

Fura stoi o 2,7 m niżej. Do tego większe balony są bardziej miękkie, mniejsze ciśnienie = szybciej zahaczysz o podłoże :decayed: Sprawdzone na sobie -na jednej z dróg do pracy na zimówkach musiałem zmniejszyć prędkość o 10km/h, bo przy "muldach" haczę zderzakiem (gleba -35 + twardsze amorki).

Opublikowano
  • Autor

195/65/15 - średnica 634,5 mm

225/40/18 - średnica 637,2 mm (z pierwszego lepszego kalkulatora zaminników).

Fura stoi o 2,7 m niżej. Do tego większe balony są bardziej miękkie, mniejsze ciśnienie = szybciej zahaczysz o podłoże :decayed: Sprawdzone na sobie -na jednej z dróg do pracy na zimówkach musiałem zmniejszyć prędkość o 10km/h, bo przy "muldach" haczę zderzakiem (gleba -35 + twardsze amorki).

Zawias mam obniżony, przód -30 mm tył -20mm, no i właśnie wydawało mi się, że przód jest niżej.

Muszę dopompować powietrza bo teraz to strach podjeżdzać pod krawężniki :disgust:

Opublikowano

Ciśnienie w 15' to max. 2,2-2,3 na zimę przy normalnym załadunku.

Opublikowano

u mnie ze zmiany wlasnie tej co podales auto poszlo w dol i to na 100proc sprawdzone,teraz musze bardziej uwazac na nierownosci asfaltowe zawias -60/-40

Opublikowano

a jaki masz zawias ?

a co ma do tego zawieszenie? :mysli:

Opublikowano
  • Autor

a jaki masz zawias ?

gdyby zawias był ori to bym się nie martwił i w nie zakładał tematu, a przy obniżonym zawiasie okazuje się że przy zmianie felg na mniejsze jest jeszcze bliżej do gleby :kwasny:

ciekawe co będzie jak śnieg nieźle posypie :mysli:

Opublikowano

jak to co będzie-będziesz jako pług dorabiał

a jaki masz zawias ?

gdyby zawias był ori to bym się nie martwił i w nie zakładał tematu, a przy obniżonym zawiasie okazuje się że przy zmianie felg na mniejsze jest jeszcze bliżej do gleby :kwasny:

ciekawe co będzie jak śnieg nieźle posypie :mysli:

[br]Dopisany: 17 Listopad 2009, 08:45_________________________________________________autko powinno stać tak samo tylko na 15 może wyglądać jakby niżej było