Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B6 AYM] Problemy z odpaleniem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam do Was pytanie, czy to jest normalne że auto odpala w ten sposób (temp otoczenia około 15 stopni, silnik zimny)

Dołączam filmik:

A4 2.5 tdi

Opublikowano

nieststy nie mormalne ,pompa jest ok ? nie mruga ci w czasie jazdy kontorlka od swiec? sprawdz świece, :vaglogi:

Opublikowano
  • Autor

Świece mam wszystkie nowe, nowy olej filtry i rozrząd, pompa chyba ok bo auto jeździ, podczas jazdy nic sie nie świeci.

Opublikowano

Witam mam praktycznie ten sam silnik i ten sam problem. Mianowicie po regeneracji pompy tzn tylko samego sterownik odpala jak twój. Byłem u mechanika i stwierdził ze leja wtryski i pompa jest do regeneracji nmechanicznie lub mozna ja jeszcze ustawic. Zobacz czy przy zapalaniu nie ma supre klebów dymu z wydechu i czy nie klekocza ci wtryski jak jest zimny. Podejrzewam ze do ustaiwenia bedzie poczatek kata wtrysku oraz dawka.

Opublikowano
  • Autor

Jeszcze dzisiaj to sprawdzę, nagram filmik.

Opublikowano

Hmmm... moim zdaniem akumulator masz już kiepski. Słychać, że wolniej kręci oraz Ci się kontrolki zapalają od esp i abs podczas kręcenia rozrusznikiem, co sygnalizuje właśnie za niskie napięcie w sterownikach. Po podpięciu do vaga zapewne będą błędy 'supply voltage too low'. Do sprawdzenia aku jak i ładowanie. Statyczny log grupy 018 pokazałby napięcie na pracującym silniku.

Opublikowano
  • Autor

Witam ponownie

Odpaliłem auto 2 razy od ostatniego postu i za każdym razem od razu zapalił (nie wiem czy to ma coś wspólnego ze dłużej przytrzymałem na świecach bądź załączyłem świece 2x).

Sprawdzałem akumlator - normalnie jest 12volt, przy załączonym silniku 14volt.

co o tym sądzicie ? samo się naprawiło czy zawsze trzeba 2 razy na świece dawać ?

pozdrawiam

Opublikowano

Nie trzeba grzać świec dwa razy, bo one i tak grzeją poniżej 5*C

OGO4J.gif

Opublikowano
  • Autor

dodam ze temp otoczenia byla okolo 15 stopni[br]Dopisany: 18 Listopad 2009, 21:13_________________________________________________+ 15'C

Opublikowano

No to świece nie grzały, czy je przekręciłeś 2 czy 5 razy.

Opublikowano
  • Autor

Jest to możliwe żeby za pierwszym razem pompa paliwowa pociągła za małą dawkę paliwa ?

Opublikowano

Hmmm... moim zdaniem akumulator masz już kiepski. Słychać, że wolniej kręci oraz Ci się kontrolki zapalają od esp i abs podczas kręcenia rozrusznikiem, co sygnalizuje właśnie za niskie napięcie w sterownikach. Po podpięciu do vaga zapewne będą błędy 'supply voltage too low'. Do sprawdzenia aku jak i ładowanie. Statyczny log grupy 018 pokazałby napięcie na pracującym silniku.

Moim zdaniem kolega dobrze mówi i to będzie zbyt słaby akumulator

Sprawdzałem akumlator - normalnie jest 12volt, przy załączonym silniku 14volt.

No dobrze sprawdzałeś pewnie na nieodpalonym silniku (mowisz 12V) albo już po odpaleniu (14 V) ale czy sprawdzałeś jakie jest napięcie w momęcie kręcenia rozrusznika, może wtedy już spadać nawet do 9 volt a to oznacza zbyt niską sprawność AQ i będą takie cyrki (mówie tu o pojawianiu się kontrolek ESP i ABS )

Opublikowano

Ja bym nie bagatelizował tego co napisałem. Miałem dokładnie to samo, kiedy załatwiłem akumulator poprzez błędne podłączenie RNS-E. Sterownik pompy VP44 jest bardzo wrażliwy na spadki napięcia i może się w pewnym momencie okazać, że go trafi i już w ogóle nie odpalisz.

Oprócz samego akumulatora, problem może być również tak prozaiczny jak brudne klemy. Czyszczenie nie trwa długo, więc możesz od tego zacząć.

Opublikowano
  • Autor

u mnie z tego co pamietam spada do 10,.. nie pamietam dokladnie ile, a u was jakie jest napięcie w trakcie odpalania ?

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Moim zdaniem kąt wtrysku ale mogę sie mylić, kolega proton2 ma rację czyszczenie klem nie zajmie Ci dużo czasu, a może sporo pomóc. Mój AVF odpalał tak przy -23 stopniach.

Daj znać jak coś zdziałasz. Sprawdź aku. bo słyszałem tak jakby wolno też kręcił.

Opublikowano

A ja mam taką prośbę żeby ktoś z podobnym silnikiem wrzucił filmik z poprawnym odpaleniem z tej samej pozycji???

Opublikowano

Witam ja ma taki sam silnik jak kolaga AYM i powiem tak u mnie odpala zdecydowanie lepiej niema znaczenia jaka jest temp. +15,- 5 pali tak samo. Czyli od kopa. Dodam tylko że w maju wymieniłem aku na nowy a w listopadzie wszystkie świece bo były spalone. Mi tak ciężko właśnie palił jak miałem te świece spalone. Ale odczuwalne to było dopiero przy temp. ok +4. Po wymianie świec problem znikł. Zrób tak jak koledzy radzą sprawdź akumulator, możesz również zajrzeć do świec bo jak przyjdą większe mrozy to już nie odpalisz. Pozdrawiam i powodzenia.

Opublikowano

Milem ten sam problem, okazalo sie ze kont wtrysku jest lekko przestawiony. Po korekcji wszystko wrocilo do normy czyli pali od kopa.

Opublikowano
  • Autor

Witam ponowie

prawidłowe napięcie w momencie odpalania ile powinno wynosić?

jak możecie to wrzucicie filmik z waszym odpalaniem

pozdrawiam kazimierzm

Opublikowano

Nie powinno spadać poniżej 10 - 11 V a u Ciebie ile jest ?