Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[B5 1.8 ADR] Wymiana zacisku tylnego-pozytywna niespodzianka

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.Nabawiłem się niestety cieknącego zacisku z tyłu z lewej strony.Za "poradę" w ASO skasowali 50 PLN(chamstwo do potęgi) bo facet nawet nie odkręcił zacisku tylko wizualnie ocenił(ciekawe na podstawie czego- nawet nie odkręcił zacisku) że zacisk jest do wymiany i proponuje 880 PLN za nowy zacisk.+ 200 PLN za wymianę !!!!Jak zapytałem o "zestaw naprawczy uszczelek" to skwasił się i burknął że to głupi pomysł i że żadnej gwarancji nie daje że nie będzie cieknąć dalej.Spoko-rozumiem że mógł mieć rację.Hamulec to najważniejsza rzecz w aucie więc skorzystałem z rady znajomego i obleciałem wszystkie szroty w okolicy i znalazłem zacisk z rocznika ...2003 czyli od B6 który o dziwo idealnie pasuje tylko ma nieco inny kształt odlewu ożebrowania korpusu zacisku,poza tym wszystko to samo o dziwo.Koszt 120 PLN. A panowie w serwisie przekonywali że nic oprócz ori z danego rocznika nie pasuje.Chodzi chyba o nabijanie kasy serwisowi.Może i się róznią nieznacznie zewnętrznie ale i mocowanie ręcznego ,wejście przewodu hamulcowego jak i mocowanie do tylnego mostu to samo. Zacisk zamontowany płyn uzupełniony,odpowietrzony układ .teraz trzyma takmocno,że na ręcznym na wstecznym "dupsko" aż podskakuje do góry.

Opublikowano

czyli znowu zaoszczędzona kaska.... :wink:

Opublikowano

Dość istotna róznica cenowa w ASO za nową część 880 PLN a ceną używki za 120 PLN.Fakt że nowe to nowe ale ta cena...

Opublikowano

Kolejne doświadczenie za sobą - już za to kolejnych 50 zł nie wydasz.