Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[B5 ADR] Intensywny zapach paliwa w kabinie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Od roku mam problem z silnym zapachem benzyny w środku auta. Zapach wydobywa się z wentylacji, praktycznie tylko razem z ciepłym powietrzem (im większa temperatura tym silniejszy zapach). Zapach prawie niezauważalny przy włączonej klimatyzacji, stąd szczególnie nieprzyjemnie jest w okresie jesienno-zimowym.

Od zeszłej zimy samochód był po kilka razy w 2 różnych warsztatach. Na początku wymieniono jakiś odcinek przewodu paliwowego (podobno były przeciek), później wymieniono jakąś uszczelkę przy wtrysku, w końcu regulacja pompy paliwa (podobno dawała za duże ciśnienie???). Żadne z działań nie przyniosło najmniejszego efektu. Zapach jest tak intensywny, że po dłuższej trasie (szczególnie w korkach) może się zakręcić w głowie.

Proszę, pomóżcie jeśli spotkaliście się z tym problemem, lub polećcie jakiś dobry warsztat z okolic Poznania :wallbash:

Pozdrawiam

Opublikowano

Witam....

Skoro przedzwonili cały układ paliwowy, to może warto byłoby się skupić na układzie wydechowym, dziura i będzie walić spalinami...

Tymczasowo ...... może jakiś lepszy filtr kabinowy z węglem założyć... :gwizdanie:

Pozdrawiam

KKC

Opublikowano

Hm, Filtr faktycznie nie był dawno wymieniany, co do układu wydechowego to raczej wszystko jest ok - był sprawdzany, a poza tym czuć ewidentnie benzynę a nie duszący zapach spalin

Opublikowano

To wniosek że musi być gdzieś wyciek jak jest zimno i działa klima benzyna tak nie paruje i jest oki ale jak zaczynasz grzać to zaczyna parować i śmierdzieć. Sprawdź wszystkie przewody milimetr po milimetrze :jerk:

Opublikowano

Witam

A może powinieneś sprawdzić wężyki i cały układ filtra z węglem aktywnym.

Z tego co wiem to no odpowiada za to żeby opary BP nie wędrowały po komorze silnika ,nie wspomnę już o kabinie.

Pozdrawiam

Opublikowano

Dzięki za sugestie, w przyszłym tygodniu oddaję auto do mechanika i przekażę wszystkie uwagi. Zobaczymy co z tego wyjdzie :mysli:

Opublikowano

Wydaje mi się ze wiem co jest nie tak. Srawdź poprostu ODMĘ! U mnei było to samo. podczas jazdy na benzynie, szczególnie, jak się gdzieś zatrrzymywałem to ten swąt benzyny przedostawał się do środka. po uszczelnieniu-wymiany odmy jest cacy :notworthy: