zllew Opublikowano 3 Grudnia 2009 Opublikowano 3 Grudnia 2009 Witam jak w temacie. W trakcie jazdy samochodem po dziurawej drodze (a o takie u nas nie trudno) cosik stuka sobie z prawej przedniej strony. Byłem dziś na stacji diagnostycznej z przekonaniem, że to któryś wahacz padł (z racji tego, że mam s-line na sportowym zawieszeniu) ale miły pan mi powiedział, że nie ma nawet milimetra luzu Stąd moje pytanie: co by to mogło jeszcze być... Pozdr S.K.
bish - kopt Opublikowano 3 Grudnia 2009 Opublikowano 3 Grudnia 2009 obejma stabilizatora, trzeba osłone spod silnika zdejmować żeby to wybadać a założe sie że diagnosta tego nie zrobił
pete_ross Opublikowano 3 Grudnia 2009 Opublikowano 3 Grudnia 2009 Najlepiej stań na równej, twardej drodze i mocno naciskaj przód auta, rozbujaj go. U mnie stukała sprężyna amortyzatora o nadkole i tym sposobem to wykryłem.
zllew Opublikowano 4 Grudnia 2009 Autor Opublikowano 4 Grudnia 2009 Bujaliśmy autem na stacji diagnostycznej i nic nie było słychać..
Daimos Opublikowano 4 Grudnia 2009 Opublikowano 4 Grudnia 2009 może pukać sworzeń wahacza, a na szarpakach i tak nic nie wyjdzie, jak nie rozbierzesz to się nie przekonasz
zllew Opublikowano 4 Grudnia 2009 Autor Opublikowano 4 Grudnia 2009 Tak tylko który... Trzeba by rozebrać całą kolumnę?
marecki.b Opublikowano 4 Grudnia 2009 Opublikowano 4 Grudnia 2009 u mnie jest tak samo, też wachacze sprawdzane i też nie wiadomo gdzie stuka
Wojtek_A4 Opublikowano 4 Grudnia 2009 Opublikowano 4 Grudnia 2009 u mnie jest tak samo, też wahacze sprawdzane i też nie wiadomo gdzie stuka U mnie podobnie...
piotrcar Opublikowano 4 Grudnia 2009 Opublikowano 4 Grudnia 2009 hehe ja mam to samo.Wahacze dolne te co trzymaja amortyzator wymienione,gumy na stabilizatorze wymienione.Bylem juz na szarpakach i w 5 roznych warsztatach i nikt nic nie wie,kazdy mowi ze wszystko jest dobre.....
kacpero Opublikowano 4 Grudnia 2009 Opublikowano 4 Grudnia 2009 a może to nie zawieszenie , tylko skrzynia biegów stuka o rurę wydechową , sprawdzić poduszkę pod skrzynią nigdy nie zaszkodzi.
piotrcar Opublikowano 5 Grudnia 2009 Opublikowano 5 Grudnia 2009 u mnie to jest takie gluche stukanie a jak u was??
arczito Opublikowano 7 Grudnia 2009 Opublikowano 7 Grudnia 2009 zerwana poduszka skrzyni biegow czesto tez stuka
zllew Opublikowano 8 Grudnia 2009 Autor Opublikowano 8 Grudnia 2009 U mnie się okazało, że winne są gumki na stabilizatorze. Na pierwszy rzut oka wyglądały ok... Ale teraz cisza i spokój. Pozdrawiam
kropi.k Opublikowano 19 Grudnia 2009 Opublikowano 19 Grudnia 2009 Koledzy maiłem problem z pukaniem od jakieś 4 miesięcy teraz gdy przyszły pierwsze Małe mrozy zauważyłem ze stuki sie nasiliły,nie wytrzymałem i zacząłem szukac przyczyny, szarpaki nic niewykazały sprawność amorków ok 75%dodam ze prędzej wymieniłem 2 wahacze i nic nie pomogło kasa wywalona w błoto , zdemontowałem amortyzator i okazalo sie ze ma luz w górnej części a gdy wciśnięty ponad połowę luzu ginie, wymiana amortyzatorów na nowe kayaba 341845 pomogła końcu mam cisze żadnych stuków :>
fly07 Opublikowano 19 Grudnia 2009 Opublikowano 19 Grudnia 2009 Miałem to samo jak większość Panów powyżej - stukanie, pukanie na drobnych nierównościach z przodu. Na większych - cisza. Sprawdzanie kilka razy na różnych wytrząsarkach, naciskanie auta i diagnoza - do wymiany dwa dolne wahacze. Jak sie okazało - CHYBIONA. W końcy trzeci mechanik. Ten bez wytrząsarki i bez zastanowienia powiedział: "Przyczyną tego typu hałasu jest niesprawny górny wahacz". /żaden z oprzednich testów tego nie potwierdził/. Mechanik wahacz wymienił i cisza jak makiem zasiał.
Bogumił Opublikowano 19 Grudnia 2009 Opublikowano 19 Grudnia 2009 Miałem podobnie jak fly07 tylko u mnie było do wymiany oprócz górnego wahacza dodatkowo gałki.
kod_m Opublikowano 23 Grudnia 2009 Opublikowano 23 Grudnia 2009 Miałem podobnie jak fly07 tylko u mnie było do wymiany oprócz górnego wahacza dodatkowo gałki. dokładnie tak jak kolega powyżej napisał. Bardzo częstym powodem głuchego stukania są końcówki drążków które powinno się wymienić. Najlepiej od razu z dwóch stron bo zbieżność trzeba koniecznie ustawiać, a skoro z jednej padł to za niedługo pewnie i z drugiej padnie, więc po co wywalać kaskę na podwójne ustawianie zbieżności
kar_sci Opublikowano 30 Grudnia 2009 Opublikowano 30 Grudnia 2009 koledzy u mnie jest to samo. denerwuje mnie juz to stukanie. wachacze sprawdzane i wszystkie ok. zastanawiam sie nad tymi koncowkami i moze gumy stabilizatora. powiedzcie mi jaki moze byc koszt gum i koncowek dobrej firmy??
Bogumił Opublikowano 31 Grudnia 2009 Opublikowano 31 Grudnia 2009 Cena gałek zaczyna się od 40zł w górę. "Gumy stabilizatora"? Masz na myśli łącznik stabilizatora z jego elementami gumowo-metalowymi? Jeżeli tak to nie baw się w wymianę elementów gumowych tylko cały łącznik zmień - będzie taniej i o 100% pewniej- łączniki zaczynają się od 50zł (tyle dałem za Lemforder"a).
Farszu Opublikowano 31 Grudnia 2009 Opublikowano 31 Grudnia 2009 ja miałem podobnie amortyzatory na gwarancji przejzałem całe zawieszenie wykluczjąc własnie amorki a to one były przyczyna miały luz na sztycy na boki a były blisteiny.
Rekomendowane odpowiedzi