Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[B5 AHU] Dziwna sprawa

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam; jak w temacie postaram się tą sprawę opisać. Więc tak nie świeciła się kontrolka od świec żarowych więc wytargałem zegary żeby sprawdzić czy żarówka nie jest czasem spalona była ok. a nie świeci,ale zobaczyłem że od głównej wiązki idzie jakiś kabelek z żarówką i ten oto kabelek idzie do kontrolki od temp.cieczy silnika. Ktoś musiał tam grzebać,wydaje mi się że ten kabelek jest od kontrolki świec żarowych (jakieś obejście),bo jak przekręcam kluczykiem w stacyjce to zapalają się te cztery kontrolki czyli od temp.,oleju,rezerwy,i ukł.hamulcowego,to ta od temp.po 1,2s.gaśnie ,a powinna się świecić do momentu uruchomienia silnika.Moje pytanie do was:co mam zrobić żeby te kontrolki działały prawidłowo

Z góry dziękuję i pozdrawiam :hi:

[br]Dopisany: 05 Grudzień 2009, 22:58_________________________________________________nikt nie wie jak to sprawdzić lub naprawić :no:

Opublikowano

w trakcie pracy silnika na wolnych obrotach wypnij np. wtyczkę od czujnika świateł "stop" przy pedale hamulca, następnie naciśnij pedał hamulca i zobacz jaka będzie reakcja - zwłaszcza tej kontrolki, którą podejrzewasz, że jest zasilana kabelkiem przeznaczonym dla kontrolki świec żarowych - gdyby faktycznie tak było to ta kontrolka mrugałaby sygnalizując błąd czujnika świateł stop, jeśli tak się nie stanie - trzeba szukać dalej.

Opublikowano

Witam; jak w temacie postaram się tą sprawę opisać. Więc tak nie świeciła się kontrolka od świec żarowych więc wytargałem zegary żeby sprawdzić czy żarówka nie jest czasem spalona była ok. a nie świeci,ale zobaczyłem że od głównej wiązki idzie jakiś kabelek z żarówką i ten oto kabelek idzie do kontrolki od temp.cieczy silnika. Ktoś musiał tam grzebać,wydaje mi się że ten kabelek jest od kontrolki świec żarowych (jakieś obejście),bo jak przekręcam kluczykiem w stacyjce to zapalają się te cztery kontrolki czyli od temp.,oleju,rezerwy,i ukł.hamulcowego,to ta od temp.po 1,2s.gaśnie ,a powinna się świecić do momentu uruchomienia silnika.Moje pytanie do was:co mam zrobić żeby te kontrolki działały prawidłowo

Z góry dziękuję i pozdrawiam :hi:

[br]Dopisany: 05 Grudzień 2009, 22:58_________________________________________________nikt nie wie jak to sprawdzić lub naprawić :no:

Dobrze Ci się wydaje :good: U mnie też kontrolka od świec jest zasilana kabelkiem a nie z płytki zegarów. Jak kupowałem A4 to właśnie dziwnie słabo się zaświecała kontrolka świec i po wyciągnięciu zegarów okazało się że oprawka z żarówką nie była odpowiednio wpięta w zegar. A kontrolka od temperatury jest zasilana z płytki zegarów. Zobacz sobie po wykręceniu oprawki z żarówką gdzie na płytce ścieżki zasilające a gdzie ich nie ma. :naughty: Pozdro!!!

Opublikowano

Witam. Mam podobny problem otóż jest tak.

Gdy kupiłem auto lampka od świec żarowych świeciła się do 8 sek. i gasła. Więc odpalałem niunię i jechałem :)

Po jakimś czasie otworzyłem pokrywę silnika by pozmieniać wszystkie płyny itd... i zauważyłem ze kabel na którym końcu znajduje się taka niebieska kostka nie jest podpięty w swoje miejsce przeznaczenia, więc go podpiąłem tam gdzie powinien być. No i tu pojawia się problem. Otóż kontrolka z świec wyłącza się po nie całych 2 sek :/ razem z kontrolkami ABS itd...

Opublikowano

Qrek007 jak u Ciebie było/jest ze wskazaniem temperatury na wskaźniku w zegarach, bo jak się domyślam to niebieską wtyczkę (czteropinową) wpiąłeś w czujnik przed podstawą filtra oleju ?

Opublikowano

Hmm ciągle jest 60* i nie wzrasta :/ bo cosik się zwaliło. Więc co mam robić ?? Bo jak kupię nowe świece to nie chciałbym żeby poszły w c..... :) Więc ??

Opublikowano

czy to tę niebieską wtyczkę wpiąłeś widoczną u dołu na poniższej fotce ?

f474bf32c4727065m.jpg

Opublikowano

w żadnym wypadku jej nie wypinaj, z tego powodu, że była odpięta to kontrolka od podgrzewania świec świeciła Ci tak długo gdyż sterownik silnika nie otrzymywał informacji z czujnika G62 jaka jest aktualna temperatura płynu chłodzącego, teraz po podpięciu do niego wtyczki jest tak jak być powinno i obecny czas świecenia kontrolki świec jak i podgrzewania świec jest zupełnie prawidłowy. Dziwię się, że nie zasygnalizowałeś nic na temat wyższych wolnych obrotów przy rozgrzanym silniku, wyższego zużycia paliwa itp. których powodem było właśnie wcześniejsze odpięcie tej wtyczki.

Opublikowano

Tzw ja tego nie odpiąłem zrobił to raczej koleś przede mną :) a ja że widziałem że jest odpięte a pasowało to podpiąłem xD

Tylko dziwi mnie jedna rzecz czemu wszyscy piszą że na świece muszą czekać do 8 sekund a ja jak to podpiąłem to nie całe 2 ?? :/

Opublikowano

8 sekund to w 20 letnim dieslu się czeka :wink4:

W TDI praktycznie odrazu gaśnie.

Opublikowano

Teraz czekasz 2s. bo poprostu świece nie są grzane-albo temp nie spadła poniżej 5 st C. albo ten czujnik masz do wymiany, normalnie u mnie grzanie świec wynośi może 10s ale mam nowe świeczki i czujnik G62

Opublikowano

normalnie u mnie grzanie świec wynośi może 10s ale mam nowe świeczki i czujnik G62

to raczej nienormalny objaw by przy obecnych temperaturach kontrolka grzania świec świeciła przez 10 sekund, nawet w największe mrozy u mnie nigdy nie świeciła 10 sekund a silnik odpala jak ta lala, to raczej na Twoim miejscu sprawdziłbym Vagiem wartości temperatury podawane przez czujniki G62 i G2 przed rozruchem zimnego silnika.[br]Dopisany: 10 Grudzień 2009, 22:32_________________________________________________

A może być tak że świece są zwalone ?? :chytry:

a czy coś na to wskazuje ?

zaznaczam tylko, że czas świecenia kontrolki świec nie ma żadnego związku z tym czy świece są sprawne czy spalone, świece trzeba sprawdzić osobno czy grzeją.

Opublikowano

nie po to zakładałem wątek żeby ktoś sobie urządzał pogaduszki i na dodatek nie związane z moją sprawą zawiodłem się :disgust::hi:

Opublikowano

sorry mirasx, masz rację, a co do Twojej kwestii - sprawdziłeś to co Ci sugerowałem ?

Opublikowano

jeszcze nie bo jakaś ci...a nie umiejąca parkować na moim parkingu przerysowała mi moją niunie :beksa: i muszę przeprowadzić dochodzenie :baseball: ,ale jak znajdę trochę czasu to sprawdzę narazie dzięki,jak sprawdzę to się odezwie pozdrawiam :hi:[br]Dopisany: 12 Grudzień 2009, 22:00_________________________________________________Witam; sprawdziłem sprawa wygląda tak tam gdzie ma być kontrolka od temp.jest podłączony kabelek od świec żarowych i wychodzi na to że nie mam kontrolki od tej temp.