Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL] Zmiana BOSE na standard w Concert I (VAG i Radio)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kupiłem radio Concert I do mojego Audi, jednak nie mogłem się połączyć z nim VAGiem w samochodzie. Problem? Poprzednie radio nie miało połączenia do VAG - chyba w moim roczniku nie ma dostępu do kanału Radio w Vag. Jak sobie z tym poradzić? Podpiąć radio bezpośrednio pod VAG!

Dzisiejszy pacjent to radio Concert I - zmiana z BOSE na standard (nie mam nagłośnienia BOSE, więc cisza w głośnikach). Opis ten pewnie zadziała także dla innych modeli - możecie tym robić sobie radyjka bezproblemowo :)

Co będzie potrzebne:

- komputer z zasilaczem lub sam zasilacz

- kableki (ja wyciągnąłem kable z wtyczki molex, bardzo ładnie potem pasują do pinów w radiu i kablu VAG)

- kabel VAG (taki niebieski, najtańszy)

- program Vag-com

A teraz opis i zdjęcia:

Radyjko:

wB7vS.jpg

tutaj mamy schemat do radia (jeżeli nie mamy naklejki na nim) co gdzie podłączyć:

http://elektron.pol.lublin.pl/users/djlj24/studio24/kable/isooem.htm

Teraz wyciągam kabelek z wtyczki molex (to była wtyczka, która rozdzielała prąd z jednego molexa na dwa), wyciągam kabel żółty i czarny (najlepiej wypchać je z wtyczki molex za pomocą śrubokręta). Podłączamy wg. schematu, pamiętając, że w molexie kabel żółty to zasilanie a czarny to masa!

VhbZi.jpg

Teraz czas na wtyczkę VAG (do niej także musimy podłączyć zasilanie), mały schemacik:

[pin 7 - Linia K, pin 4 - Masa, pin 16 - Zasilanie]

wBLq9.png

Poprawne podłączenie:

Zasilanie do radia (kable żółte i czarne), zasilanie do kabla VAG (żółte i czarne) oraz podłączenie linii K - na zdjęciu jest to kabel czerwony (radio) i czarny (vag).

1WtM_9.jpg

Podłączamy zasilanie, na kablu powinna zaświecić się niebieska dioda i radio powinno działać (SAFE gdy zablokowane, lub domyślnie stacja radiowa). Teraz uruchamiamy VAG-COM:

Wybieramy sterownik 56:

1WudqJ.png

Następnie kodowanie 07:

9ocGA.png

i tutaj wg. cytatu:

Radio - generacja I

kodowanie sterownika w modelu przed rokiem 2001

wybierz Sterownik 56 (Radio/Nawigacja)

Kodowanie sterownika -> funkcja 07

00?xx: Liczba głośników pasywnych

0 - brak głośników pasywnych (Bose-Soundsystem)

1 - 1 głośnik paswyny z przodu po lewej stronie (Bose z telefonem)

2 - 2 głośniki pasywne z przodu i 2 aktywne z tyłu

5 - 2 głośniki pasywne z przodu, brak głośników aktywnych z tyłu

00x?x: System dźwięku

0 - standardowy (brak Bose-Soundsystem)

1 - Bose-Soundsystem

00xx?: konfiguracja radia

+1 - ferngespeiste Antenne

+2 - zmieniarka CD

+4 - drugi wyświetlacz (Radio/Navigation)

Może komuś się przyda ;)

Opublikowano

w aucie na pinie 10 masz miec linie k a masz lub miales +orginalnie mogla byc beta, gamma

Opublikowano

Witam nie mogę znaleść gdzie w radiu Delta cc znajduje się linia K świeci mi Bose i jest cisza w głośnikach a chcę to wyłączyć przez vag com :kox:

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

też to ogarniałem, dodam że w pewnym serwisie w okolicy chcieli za to 250zł :shocked:[br]Dopisany: 22 Styczeń 2010, 17:42_________________________________________________trzeba by było zrobić jakiś opis gdzie jest linia K w radiach występujących w audi, lub pod jakimi są opisami na schemacie

Opublikowano

nowy2b.jpg

a tutaj już sprzęt z magistralą CAN:

nowy3p.jpg

Opublikowano

a w navi plus który to będzie? też 3?

Opublikowano

a w navi plus który to będzie? też 3?

jeśli dobrze widzę to tak

db_Anschlussplan_Navi_Plus1.jpg

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

a powiedz mi kolego czy idzie tak odblokować radyjko chodzi o kod pin jak się źle wpisze

Opublikowano

Nie po kablu.

Opublikowano

ja się źle wpisze to wystarczy czekać odpowiednią ilość czasu

Opublikowano

owszem ale za 2 razem chyba nie działa bo kiedyś mi się tak zrobiło i leżało przez weekend i lipa musiałem oddać do odblokowania ale wstawka bardzo przydatna

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

kolego musisz mieć włączone radujko i poczekać z godzinkę i wtedy będziesz mógł ponownie wpisać kod[br]Dopisany: 11 Marzec 2010, 00:09_________________________________________________Witam, mam problem wymieniłem rado chorus na chorus II i nie mam podświetlenia przycisków i raz mi działają przednie głośniki raz nie jak też nie odpala mi sie z kluczyka ani gasi trzeba to robić ręcznie, czy to trzeba coś zmieniać przez VAG

Opublikowano

Witam, mam problem wymieniłem rado chorus na chorus II i nie mam podświetlenia przycisków i raz mi działają przednie głośniki raz nie jak też nie odpala mi sie z kluczyka ani gasi trzeba to robić ręcznie, czy to trzeba coś zmieniać przez VAG

poszukaj tutaj:

http://www.a4-klub.pl/smf/all_b5_najlepsza_opcja_na_cd_w_b5-t116812.0.html;msg1395728#msg1395728

Opublikowano

To czytałem kolego ale te wszystkie problemy opisane w tym linku to da sie znieść najbardziej mnie wkurza to ze raz działają wszystkie głośniki a następnym raze odpalam radyjko i juz tylko tył gra;/

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

miałem podobny problem z concert 2 , ale u mnie nie jest wykorzystywany sygnał GALA i po odpięciu go z kostki zaczęły grać przednie głośniki

• 2 lata później...
Opublikowano

Może komuś udało się połączyć z Concertem 2+ (tzw. concert 3) i dokonać adaptacji?

Pozdrawiam

• 2 lata później...
Opublikowano

Bardzo mi pomogł ten opis pokłony dla autora tematu :):wink::hi:

• 6 miesięcy temu...
Opublikowano

Fajny opis :) przydało się. a mam jeszcze pytanie odnośnie ostatniego kodowania (konfiguracja radia) to jak jest z tym

+1 - ferngespeiste Antenne
+2 - zmieniarka CD
+4 - drugi wyświetlacz (Radio/Navigation) ?

jak mam i zmieniarkę i wyświetlanie info na fis to co mam tam wpisać?

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Mam pytanie bo próbowałem w ten sposób połączyć się z moim radiem Delta CC i wszystko ok do momentu kiedy nie uruchomię programu VAG-COM. W momencie kiedy przechodzę w zakładkę 56 wyświetlacz radia gaśnie w potem po ponownie próbie łączenia znów prosi o kod (tak jakby całkowicie stracił zasilanie)i znów gaśnie kiedy wchodzę w 56. Co może być przyczyną? (myślałem że może problemem jest zasilacz ale zasilałem całość też z prostownika lub aku które miałem wolne i efekt ten sam)

Odpowiem sobie sam ale może komuś się przyda Delta CC nie ma linii K na 3 pinie i z tego co doczytałem nie występuje w niej linia K

Edytowane przez remarq