Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[INNE] Audi a6 AFN Zapala się kontrolka oleju !!!

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich. Przeszukałem całe forum znalazłem pare pasujących tematów, ale satysfakcjonującej odpowiedzi nie znalazłem. Otóż mam problem w Audi A6 1.9 tdi 110 km. Główny problem polega na tym, że gdy wyjade na trase i jade troche ostrzej (3.5 tys obrotow) po jakims czasie gdy wskazowka od temperatury dojdzie do ok 90 stopni i gdy zejde poniżej 2 tys obrotów zapala sie kontrolka oleju i mryga, kiedy wbije go powyzej 2 tysi przestaje. Olej (castrol polsyntetyk) i filtr zmieniony, czujnik ciśnienia też.

Z góry dzięki za pomoc :)

Zapomniałem dodać że jest to automat !!!!

Opublikowano

podejrzewam słabe ciśnienie oleju :kwasny: zmierz manometrem

Opublikowano

Podpinałem pod vaga to pokazał tam jakiś błąd od zacisku alternatora ale nic poważniejszego nie było dotyczącego oleju czy czujnika

Opublikowano

Zdejmij miskę i sprawdź w jakim stanie jest siatka w smoku oleju, sprawdź też oring pomiędzy smokiem a pompą.

Opublikowano

Przedewszystkim sprawdź ciśnienie oleju na manometrze by być pewnym że jest w normie.

Opublikowano

Ja zaczął bym od sprawdzenia oleju bardzo podobny objaw miałem z olejem kiepskiej jakości po przejechaniu kilkunastu km olej stawał się taki rzadki że zapalała się kontrolka oleju jak silnik ostygł wszystko było oki :cool1: . Oczywiście zmierz ciśnienie oleju jak zapala się kontrolka czy jest w normie.

Opublikowano

Pierwsza sprawa to zmierzyć ciśnienie.

Jeździsz na oleju Castrol a to najczęściej podrabiany olej :kwasny: Może wystarczy zmienić olej na np: Motul 6100 synergie ?

Opublikowano

odgrzeje trochę kotleta. mam podobny problem a mianowicie jak jade powyrzej 2 tys obrotów jest ok kontrolka zapala sie na poziomie 1,5tys/min i gaśnie powyżej 2 tys problem się zacząl kiedy zmieniłem termostat wczesniej był otwarty i silnik sie niedogrzewał praca na około 70stopni jak zmieniłem termostat temperatura jest oki ale olej. olej zmieniony z motul 6100 synergi na valvoline maxlife oba 10w-40 oczywiście wymieniony filtr oleju z filtrona na boscha i wymieniony czujnik oleju jakie powinno być prawidłowe ciśnienie w afn bo u mnie jest na jałowym 0,15 MPa a na obrotach ok 0,5 co może być nietak silnik to AFN 110 KM rok 1996 audi A4