Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[B5 1Z] Problem z przewodami podciśnienia

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Koledzy mam pilną sprawę bo zaraz Wigilia a ja w garażu siedzę:/

Proszę was o dokładny rysunek lu opis przewodow podciśnienia bo wydaje mi się że mechanik coś poplątał.

wygląda sprawa tak:

przewód od tego zaworu co sztangą porusza dochodzi do rozwidlenia w rurze gumowej tuż za filtrem powietrza(dalej on idzie do turbo i w kierunku intercoolera. Czy za filtrem powietrza tworzy sie takie ciśnienie zeby mogło powodowac ruchy sztangi :shocked:

mechanik nie naprawił a auto dalej raz idzie raz nie :wallbash:

bardzo proszę o szybką odpowiedź Koledzy.

pozdrawiam i wesołych świąt!

Opublikowano

było gdzieś na forum podłączenie gdzie zaraz poszukam

Opublikowano

mam nadzieje ze opisalem wszystko dosyć obrazowo i będziecie wiedzieć o co mi chodzi ;([br]Dopisany: 24 Grudzień 2009, 12:26_________________________________________________dzięki kolego za pomoc ja tez szukałem juz ale nie widze nigdzie i nie widziałem nigdy wiec będę ci wdzięczny :hi:

Opublikowano

tak tylko on ma 1Z i jest troche inaczej

Opublikowano

Dzięki kolego trochę bardzo jest skomplikowany ten schemat :blink:

Ja mam tak u siebie :

jeden przewód wychodzi z gruszki co porusza sztangą, drugi spod turbiny (dokładnie pod spodem wychodzi) i oba prowadzą przed wentylator elektryczny gdzie jest kostka jakas elektryczna i wychodzi znów dwa przewody jeden przed filtrem powietrza tak jak pisałem(i o ten mi chodzi to jest ten od zaworu sterującego sztangą-sprawdzałem strzykawką) a drugi no juz nie pamietam ale też gdzieś w okolice filtra ale nie wiem nie pamietam. w każdym razie chodzi mi o ten co steruje sztangą.

Pozdraiam i dziękuję za każdą podpowiedź[br]Dopisany: 24 Grudzień 2009, 13:04_________________________________________________Właśnie Kolega GRIPPEN ma rację u mnie jest to dużo uprostrzone i mam właśnie uzasadnione podejrzenie ze jest pomylone bo piszczy mi tez wykrzyknik po minucie jazdy , i tak nie za bardzo idzie a poza tym dziwna rzeczą jest dla mnie żeby tuż za filtrem powietrza czyli za przepływomierzem wytwarzało się tak duże ciśnenie aby mogło poruszać sztangą :wallbash:spróbował bym przepiąć to do wejścia pod turbiną bo to już bardziej fizycznie możliwe ale mam obawy że mogę jednak ne mieć racji i coś zepsuć.

[br]Dopisany: 24 Grudzień 2009, 13:11_________________________________________________koledzy mam prośbę ale ze względu na to że święta za chwilę to może nikt nie zwyzywa mnie za to ale bardzo bym prosił aby jakiś użytkownik 1Z zobaczył jak to fizycznie u niego wygląda. Wiem że to na dzień dzisiejszy zły pomysł bo trzeba rękę ubrudzić aby sięgnąć pod spód obok wiatraka od chłodniicy żeby poprowadzić wzrok do ujścia odpowiedniego przewodu jest ich dwa i stając przed autem to u mnie ten po prawej przy wiatraku pod kostką.

z góry wszystkich przepraszam za takie pomysły ale nie mam głowy już :wallbash:

Opublikowano

jak będe w domu to zerkne w ETKE to ci powiem co i jak ok tylko troszkę później

Opublikowano

sam chciałbym sobie przy aucie pogrzebać, ale nie dam rady niestety

może to ci odrobinkę pomoże, a jak nie to pisz, poszukamy

961c5219b6d4127am.jpg

Opublikowano

może to ci odrobinkę pomoże, a jak nie to pisz, poszukamy

ten schemacik jest ok tylko powiedz gdzie połączony ten wężyk o oznaczeniu nr 20 ten na którym zamontowantowany jest jednokierunkowy zaworek jak dobrze myślę to do gruchy sterującej klapą gaszącą na turbinie ?

Opublikowano

1lWj29.jpg

nie wiem, czy coś poza tym będę ci mógł pomóc :confused4:

Opublikowano

przepchnąłem sobie wszystkie przewody i podłączyłem jak było poza tym że przy 3 i wyżej tyś nie kopci wogóle to nie zauważyłem różnicy ;( oprócz tego że jak się przejechałem to czasem ma fajnego kopa a częściej nie.no nic po świętach będę myślał. zauważyłem też żę jak pcham ciśnienie w drugi wężyk ten co do turbo jest od spodu podłączony to też zamyka zawór.

smacznej kolacji Wigilijnej życze wam wszystkim i wesolutkich świąt a przede wszystkim dziękuję za pomoc :hi:

Opublikowano

z tego co piszesz to masz bałagan, tu masz schemat n75 sterowania turbiną, ty masz sterowanie nadciśnieniem

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/699cc00a317152a9.html

699cc00a317152a9med.jpg[br]Dopisany: 24 Grudzień 2009, 17:45_________________________________________________a tu masz sterowanie egr n18 podciśnieniem

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/d822e4efe5684eb9.html

d822e4efe5684eb9med.jpg

[br]Dopisany: 24 Grudzień 2009, 17:59_________________________________________________i sprawdź dokładnie czy masz 1z czy nie czasem afn[br]Dopisany: 24 Grudzień 2009, 18:04_________________________________________________no i czy masz n75 taki jak powinieneś mieć czyli taki http://allegro.pl/item847857227_zawor_regulacji_turbo_n75_tdi_vw_pierburg_agr.html

Opublikowano

dokładnie o to mi chodziło kolego! N75 mam identyczny jak na allegro podałeś. tylko teraz to już się pogubiłem i nie wiem czy N75 jest ok. może opisze co zrobiłem:

zdjąłem wężyk nr 21 i pchając w niego powietrze uchodziło przez wężyk nr 19 do rury łączącej puszkę filtra(pchając bezpośrednio do puszki sterowania klapą -były fizyczne ruchy klapy otwarcia i zamkniecia).

Nstępnie po złożeniu tamtych przewodów zdjąłem przewód nr 20 i tłocząc w niego powietrze klapa turbo się zamykała i otwierała powietrze nie uchodzi przez rure łączącą filtr pow.

Dużo mi Panowie pomogliście teraz tylko chciałbym poznać waszą diagnozę czy taka powinna być kolej rzeczy?? a co do przewodów to ten schemat jest wręcz łopatologicznie przedstawiony i o to mi chodziło ale wszystkim bardzo serdecznie dziękuję i napewno napiszę co co i jak .

pozdrawiam

Opublikowano

ja wiem tyle vag do reki i sprawdzamy błędy to jest lekarstwo na wszystkie bolączki, druga sprawa jak to jest z tym działaniem to wiem tyle za wysokie ciśnienie doładowania ecu wysyła sygnał do n75,ten ma zadziałać i ciśnienie z turbo poprzez wężyki musi iść na gruszkę i otworzyć klapkę tak zwanego bajpasa

Opublikowano

Koledzy zamykam temat, miałem pomylone wężyki ciśnieniowe ale nawet to nie pomogło diagnoza mechanika (oczywiście nie tego co byłem poprzednio bo gość jest niepoważny i lubi w robocie wypić-zakład na ul. Św. Barbary Częstochowa 24h nie polecam!!) N75 ale coś tam mi przy nim pogrzebał podmuchał i narazie :good: ale trzeba o nowym myśleć.

Pozdrawiam i dziękuję za pomoc :hi:

Temat zamykam