Skocz do zawartości
IGNOROWANY

PRAWDZIWE SPALANIE BENZYN w stosunku do Diesli

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

PONIZSZE CYTATY PRZEDSTAWIAJA TO CO MNIE PORUSZYLO ABY ZALOZYC TEN TEMAT:

Mianowicie niech mi ktos wyjasni dlaczego ludzie kupuja diesle skoro benzyny tak malo pala ?

A moze to moda na podawanie nizszego spalania niz rzeczywiście jest zeby samemu sie pocieszyc ?

Wiekszosc tu pisze ( na tym forum ) ze auta 1.8T 2.0TFSI pala im 7-10L a 4.2 420KM pali 15L....

to niech mi ktos cholera wytlumaczy jaki jest sens kupowac diesla 3.0TDI ktory jest drozszy w uzytkowaniu jesli chodzi o przeglady i o to o co sie trzeba troszyc przy dieslu skoro benzyny pala tak malo.... ;>

A wam ile NAPRAWDE pala auta przy bucie i przy toczeniu sie ?

Ja tam slyszalem ze A3 z tym motorem to okolo 20l/100km po miescie pala.

Mimo wszystko, ja wolalbym juz kupic 2.0 TFSI q. Za taka kase bedzie mlodsze i pewnie lepiej wyposazone, ktore spala mniej.

Następny co gdzieś słyszał :)

Mój klamot pali ok. 15 litrów w Wawie w korkach również. Ostatnio miałem 1.8 T i paliło ok 2 ltr. mniej a dynamika jazdy zerowa.

to juz widze co to za jazda ;] 15L przy kulaniu sie w zolwim tepie auto za autem ;]

a jak pojezdzisz rsem tak jak sie powinno nim jezdzic to spalanie "ciut" wzrosnie co ?

kazde auto moze palic malo jak sie nim po prostu kulasz...

innym tez TT pala w miescie 9-10L .... :polew: ja probowalem... ale to ni ch*j nie jazda

Nowak_zg mój brat nie należy do osób, które jeżdżą wolno i w TT cabrio (które pali więcej niż coupe) miał spalanie od 9 do 12 litrów max! więc nie mów, że to ch*j, nie jazda ;)

niedlugo wyjdzie ze rs4 b7 to oszczedne auto i po co kupowac diesla ...

ostatnio na to wychodzi na tym forum ze 2.0TFSI pala mniej niz 3.0TDI ba... nawet mniej niz 1.9TDI :polew: :polew:

powiedzcie mi wiec po co ludzie kupuja diesla 3.0TDI ? skoro rs4 pali tylko 4L w miescie wiecej :polew: ( to s4 pewnie ciut mniej jeszcze :tongue4: )

[br]Dopisany: 30 Grudzień 2009, 13:06_________________________________________________no no ... napewno :polew:

to po co kupowac diesle skoro 1.8T pali tyle przy bucie co diesel przy bucie :polew:

jak ja butuje TT to mam dwoje z przodu przy spalaniu na 100km

ale widze ze ostatnio moda u wszystkich na niskie spalanie w benzynach wiec tez bede pisac ze przy bucie pali mi 10L :polew:[br]Dopisany: 30 Grudzień 2009, 13:08_________________________________________________

Nowak_zg mój brat nie należy do osób, które jeżdżą wolno i w TT cabrio (które pali więcej niż coupe) miał spalanie od 9 do 12 litrów max! więc nie mów, że to ch*j, nie jazda ;) EOT

to co zaznaczylem na czerwono jest po prsotu boskie ;) max 12L ....

[br]Dopisany: 30 Grudzień 2009, 13:24_________________________________________________pozatym wiadomo jak sie ma katalogowe spalanie do realnego .... wychodzi to tez w testach w gazetach i tv.... ze zawsze jest te katalogowe spalanie nierealne do osiagniecia w normalnych warunkach ... tymczasem niektorym tutaj auta pala mniej niz wg katalogowego spalania gdzie wyniki sa przeprowadzane laboratoryjnie przy mega sprzyjajacych warunkach.

Opublikowano

Ze spalaniem to jest podobnie jak z max predkością..., ludzie lubią poprostu bajki opowiadać..., a jakie mają ku temu powody to nikt nie wie :hi:

Opublikowano

zrobię Ci kopiuj wklej z tamtego tematu: (odnośnie TT 1.8 T 180 PS)

"ale sam przyznasz, że przy silniku z 180 konnym z turbo to nie jest dużo... poza tym cabrio pali więcej niż coupe! i to były dane z jazdy ze ściągniętym dachem, gdzie opory powietrza robią swoje i dodają dodatkowo 1-1,5 litra smiley przed sprzedażą średnie spalanie było 9,2 wink koniec OT z mojej strony, sorki ;)"

Opublikowano

Ja pie..dole mój 1.9 AVF pali 0.0 tylko muszę na biegu puścić gaz :gwizdanie: a tak poważnie nie rozumiem ludzi którzy piszą że 200 konna benzyna pali poniżej 10 litrów w mieście to po co powstają takie silniki jak 1.4 , 1,6 co palą tyle samo...wstawiać 2.0 TFSI wszędzie i taki golf w mieście spali 6-7 bo jest lżejszy... :polew:

Opublikowano

zrobię Ci kopiuj wklej z tamtego tematu: (odnośnie TT 1.8 T 180 PS)

"ale sam przyznasz, że przy silniku z 180 konnym z turbo to nie jest dużo... poza tym cabrio pali więcej niż coupe! i to były dane z jazdy ze ściągniętym dachem, gdzie opory powietrza robią swoje i dodają dodatkowo 1-1,5 litra smiley przed sprzedażą średnie spalanie było 9,2 wink koniec OT z mojej strony, sorki ;)"

ja w to nie wierze ;).... czyli odejmujac opory powietrza to tt coupe powinna palic 8L na 100km ...

mega super za***isty wynik jak na 180KM z 1.8T benzyny ....

po co wiec sa diesle ?

napisales ze tamto tt palilo 12L max....

daj mi je to ci podwoje ten wynik bez problemu przy szybkiej jezdzie

a w 7-9L to wierze na trasie przy normalnej jezdzie 90-120km/h

Opublikowano

Ze spalaniem to jest podobnie jak z max predkością..., ludzie lubią poprostu bajki opowiadać..., a jakie mają ku temu powody to nikt nie wie :hi:

-może nie umieją dzielić :gwizdanie: jak nie ma fisa to trzeba na piechote liczyć , a fis i tak przekłamuje :gwizdanie:

-dystrybutory przekłamują i wlewamy mniej paliwa niż pokazują (kiedyś wlałem ponad 65litrów :mysli: )

-do tego i tak większość ludzi "butuje auto", a powstaje co chwile temat o zapieczonych kierownicach w turbinie (to kaj ten but) ,także but butowi nie równy :>

-mi pali około 7-9l przy normalniej jeździ dynamcznej , bo przy 230kph to wiadomo że jest wir w baku i napewno nie pali wtedy 12litrów :polew: :polew:

Opublikowano

mi i toporowi 1.9TDI 110KM tez pali w miescie 7-9L przy szybkiej dynamicznej jezdzie

na trasie wynik sporo spadal jak to w dieslach

1.8T 180KM w tt w miescie mi pali przy szybkiej jezdzie 14-16L

przy mega bucie 20.5L wyszlo

a przy bardzo wolnej jezdzie w miescie ok 10L na 100km

na trasie 8L minimum mialem przy jezdize 90-110km/h

kolega ma a6 2.5 180KM Q i mu w miescie pali 13-14L

inny kolega ma omege mv6 aut. i mu pali minimum w miescie 15L

inne kolega ma a8 4.2 300KM i tez minimum w miescie 18L....

pet3r tez pisal juz o spalaniu w s8 ze wcale nie jest tak kolorowo .... ale jestem pewien jakby sprzedal niektorym tutaj ta swoja s8 to pewnie spalanie by spadlo na 10L w miescie :polew:

Opublikowano

nie dam Ci go bo zostało sprzedane ;) jak nie wierzysz to Twój problem. a samochód wolno naprawdę nie jeździł (chyba, że już była rezerwa). najlepszy wynik osiągnęło średnio 8,5 przy jeździe emeryta 60 km/h na 5 biegu!

Opublikowano

a najlepsi są Ci co sprzedają fury : PANIE 4,3 po mieście pali :polew: :polew:

Opublikowano

nie dam Ci go bo zostało sprzedane ;) jak nie wierzysz to Twój problem. a samochód wolno naprawdę nie jeździł (chyba, że już była rezerwa). najlepszy wynik osiągnęło średnio 8,5 przy jeździe emeryta 60 km/h na 5 biegu!

8.5 L przy jezdzie emeryta a 9-12L max! ;)

hm mala roznica :cool1:

Opublikowano

najlepszy wynik osiągnęło średnio 8,5 przy jeździe emeryta 60 km/h na 5 biegu!

nie wiem czy najlepszy jak potem turbo za 5 stów do czyszczenia trzeba oddać :wallbash:

przy 60kph na 5biegu jest ile obrotów ? 1200? :kwasny:

Opublikowano

punto 1.2 60KM 2003r przy normalnej ( takiej jak kazdy w ruchu miejskim ) jezdzie po miescie pali 6.5L latem i ok 7.5L zima

Opublikowano

Mianowicie niech mi ktos wyjasni dlaczego ludzie kupuja diesle skoro benzyny tak malo pala ?

mało nie musi znaczyć mniej niż diesel ( + różnica w cenie PB/ON )

Wiekszosc tu pisze ( na tym forum ) ze auta 1.8T 2.0TFSI pala im 7-10L a 4.2 420KM pali 15L....

to niech mi ktos cholera wytlumaczy jaki jest sens kupowac diesla 3.0TDI ktory jest drozszy w uzytkowaniu jesli chodzi o przeglady i o to o co sie trzeba troszyc przy dieslu skoro benzyny pala tak malo.... ;>

A wam ile NAPRAWDE pala auta przy bucie i przy toczeniu sie ?

kupiłem 3.0tdi bo na RS4 4.2 420KM nie było mnie stać a S4 nie chciałem z innych powodów

kupiłem 3.0tdi bo ma najlepszy stosunek mocy/kosztów 100 przejechanych km

kupiłem 3.0tdi bo chciałem zobaczyć jak to jest mieć diesla :decayed:

nie można powiedzieć że benzyny mało palą ( ogólnie ) ale jest znaczna różnica w spalaniu pomiędzy 1.8T 2003r & 1.8tfsi/2.0tfsi 2008r

kupiłem 3.0tdi B7 bo nie było mnie stać na 2.0tfsi B8

spalanie:

- moje 1.8TQ 220ps (dało się spalić 7,5 styl emeryta, średnie 10 , przy butowaniu dało się spalić 15 ) na odcinku 1000km

- moje 3.0tdiQ 280ps ( da się spalić 7 styl młodszego emeryta, średnie 9, przy butowaniu 12 ) na odcinku 1000km

kupiłem 3.0tdi bo nie było innej opcji posiadania 280 konnej fury gdzie koszt 100km wynosiłby 36zł

kupiłem 3.0tdi bo przesiadłem się na 60kucy więcej przy 10zł mnie za kazde przejechane 100km

:hi:

Ps. przy zakupie S4 czy RS4 - koszty paliwa to najmniejszy koszt ( w stosunku do części i serwisu )

Opublikowano

chyba 1.5 tys ale nie wiem dokladnie, to nie byl moj samochod - ja go tylko kilka razy prowadzilem

Opublikowano

U mnie to wygląda tak:

A3(2001) 1.9 TDI 141KM(seria ASZ) - miasto 6,9-8,5, trasa 4,8-6,3 - przejechane ok. 20tyśkm

A4 2.0 TDI 140KM(seria BLB) - miasto 7.0-7,5 trasa 4,8-5,8 - przejechane ok. 4tyśkm

I są to ilości z tankowania, a nie z fisa. Nie jestem osobą, która jeździ jak emeryt, ale i nie mam w zwyczasju butować, po prostu jade, a jak trzeba to redukcja i gazu.

Choć jak miałem kiedyś golfika III z 1.8 na gazie, to w mieście było 10L, a na trasie 6L(gazu).

Opublikowano

Panowie , bez sensu cała ta dyskusja i ten temat!

Dla jednych dynamiczna jazda ( szybka ) nie jest tym samym co dla drugiego! I od tego powinna sie zacząć dyskusja ! Tak samo jak spalanie w miescie typu Myślenice a spalanie w miescie typu Kraków czy Warszawa :gwizdanie: dla jednych to to samo ( w końcu jedno i drugie to miasto ) a jak wiadomo sa to dwa zupełnie odmmienne style jazdy, korki , swiatła itd itp.

Zamykam Panowie bo zaraz będzie tutaj wrzało od kłutni!

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...