Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Montaż i kodowanie nawigacji RNS-E w Audi A4 B6/B7 od A do Z

alvaro

Rekomendowane odpowiedzi

czytałem i to nie raz. podobno u mnie nie ma lini k tylko jest k bus . Czyli tu musi być zastosowany jakiś emulator który zamieni ten sygnał ??

• Odpowiedzi 4.5 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Nie potrzebny jest żaden emulator, mam u siebie włożonego leda. Diagnostyka też jest bez problemu po linii K.

Albo problem z kablami albo najprędzej kodowanie :wink:

tylko problem polega też na tym że nikt nie może się połączyć z rns-e. A facet mówił że moje autko nie ma k-line tylko k-bus. I dlatego autko nie widzi tej nawigacji

komunikacja z rns-e nawet na stole jest możliwa tylko jak ma się słaby sprzęt to najlepiej napisać że się nie da. Czy próbował się połączyć ? jaki sprzęt ?

Edytowane przez Tom A4

Dokładnie nawet stare radia miały tak oznaczone k-line reszta to kwestia sprzętu. Jak ma się kiepski sprzęt to i ze zwykłym rns-e jest problem żeby się połączyć.

Byłem pewny że k-bus i k-line to dwie różne linie. Też czytałem własnie że musi być dobry kabel do tego. Ale żeby dwa warsztaty nie mogły się połączyć z navi ??. Ręce opadają. Może jest ktoś z zachodniopomorskiego kto by mógł mi pomóc ogarnąć ten temat ??

Byłem pewny że k-bus i k-line to dwie różne linie. Też czytałem własnie że musi być dobry kabel do tego. Ale żeby dwa warsztaty nie mogły się połączyć z navi ??. Ręce opadają. Może jest ktoś z zachodniopomorskiego kto by mógł mi pomóc ogarnąć ten temat ??

Moim zdaniem tani kabel Ci to ogarnie. Np.:

http://viaken.pl/pl/vag-usb-kkl-line-2-linie-k-we-wtyku-obd2-niebieski.html

Póki navi łączy się po k-line a nie po CAN to tani kabel z jakimś VCDS 1.2 lite odblokowanym powinien ładnie to przekodować.

kiepski sprzęt + kiepski mechanik = nie da się trzeba emulator emulujący emulowanie :grin:

na temat tych kabli słyszałem różne opinie

Ja mam taki kabel jeszcze z poprzedniego auta i przekodowałem swego czasu RNS-E na swoje potrzeby bez problemu.

kiedyś były dobre jakościowo ja za pierwszego kkl zapłaciłem koło 200 zł ale to było na samym początku i działa do dziś, a teraz kkl kupisz za 19 zł tylko jaka to jakość i raz działa raz nie.

kiedyś były dobre jakościowo ja za pierwszego kkl zapłaciłem koło 200 zł ale to było na samym początku i działa do dziś, a teraz kkl kupisz za 19 zł tylko jaka to jakość i raz działa raz nie.

Możliwe, tego nie wiem. Ja swojego kupowałem jakieś 3 lata temu za bodajże 50zł na allegro i też działa do dzisiaj :)

A może problem polega na tym że powinienem puścić can l i can h bezpośrednio z licznika do kości D na pin 9 i 10. A nie wykorzystywać can z concerta 2 ?

no to masz swój problem, a gdzie masz can z concerta podpięty ? Jakaś przelotka ? masz jakieś przewody w d na 9 i 10 pinie ?

Edytowane przez Tom A4

A może problem polega na tym że powinienem puścić can l i can h bezpośrednio z licznika do kości D na pin 9 i 10. A nie wykorzystywać can z concerta 2 ?

Jeżeli concert ci pokazywał na fisie to rnse też musi,sprawdz przejściówkę bo w większości przypadków ona jest winna

dokładnie stare can-y idą przez przejsciówkę. hm może poprostu zamienić odwrotnie can-y. A co ma za zadanie spełniać skręcanie tych can że sobą ?? bo na przejściówce już idą luzem

Jeszcze can nie zamieniałem miejscami. Ale sprawdziłem w ukrytym menu kodowanie i jest 205151. Wychodzi na to że to jest rns-e z a3. Może dla tego jest taki problem połączenia się z komputerem ??

kodowanie nie ma tu nic do znaczenia ile razy można to powtarzać może być zakodowane na lamborghini i ma się łączyć koniec kropka.