Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Polecane opony zimowe

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hakkapeliitta wcale nie oznacza, że od razu z kolcami. To po prostu jeden z bieżników Nokiana. Występuje też w wersji kolcowanej, ale jest i bez kolców.

A czy szkoda, że zabronione to nie jestem tak do końca przekonany. Kolce sprawdzają się tam, gdzie jeździ się tylko po lodzie i ubitym śniegu. U nas raczej nierealne - Za każdym razem zjeżdżając na asfalt musiałbyś zmieniać opony. A znając podejście i wiedzę naszych kierowców spora część jeździłaby na kolcach nawet po asfalcie :wallbash:

• Odpowiedzi 4,5 tys.
  • Wyświetleń 544,5 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

nie obrazaj mnie z laski swojej ok?

A co? Prawda w oczy kole?

myslisz ze wszyskie rozumy pozjadales bo we wloszech byles ?

A co Ty z tymi Włochami? Nigdzie o tym nawet nie wspominam, a Ty już chyba trzeci raz do tego "pijesz" :wallbash:

A po drugie jak to się odnosi do tematu?

licza sie fakty

O to to.

udowodnijcie mi ze mieszanka obojetnie jakiej opony nie jest uzalezniona od kraju jej produkcji pisac kazdy moze ze taka sama bla

No właśnie. Sam zacząłeś wypisywać te brednie wyssane z palca, czy tam z AŚ lub innego SE, więc teraz proszę Cię o podanie faktów. Póki tego nie zrobisz, dla mnie faktem jest oficjalne stanowisko producenta, jak i opinie ludzi pracujących w tej branży;

pierwszego nie skomentuje bo szkoda czasu

do drugiego cytatu

italy.jpg

do trzeciego i czwartego cytatu

http://www.emfis.de/osteuropa/osteuropa/nachrichten/beitrag/id/Kumho_reagiert_auf_den_Vorwurf_von_Maengeln_bei_der_Reifenproduktion_ID94267.html

podanie do rzadu o zezwolenie uzywania sztucznego kauczuku zamiast naturalengo do produkcji opon w europie wschodniej

http://www.bundeskartellamt.de/wDeutsch/download/pdf/Fusion/Fusion99/B3_6_99.pdf

a tutaj sa rozpisane fabryki w ktroych prodkuje sie opony we schodniej europie

http://www.reifenpresse.de/uploads/media/Osteuropa_02.pdf

wyraznie jest wyjasnione ze sa produkowane opony klasy a b i c co spodowdowane jest roznymi czynnikami produkcji np nie dotrzymanie receptury

roznica jest w cenie i ich jakosci te tanie opony tez sa sprzedawane pytanie na jakich rynkach???

a tu o podrobkach opon w europie wschodniej

http://www.transport-online.de/Transport-News/Wirtschaft-Politik/7505/Warnung-vor-Reifen-Plagiaten?page=8

[br]Dopisany: 30 Październik 2011, 11:37_________________________________________________

Kumpel dostał od kolegi ze Szwecji 4 oponki zimowe w BDB stanie - Nokian Hakkapeliitta, czyli z kolcami. To musi ciągnać! Szkoda że w PL to zabronione ;(

na sniegu fajnie sie pewnie jezdzi ale niestety na suchej drodze bez sniegu podejrzewam ze bedziezs mial mniejsza przyczepnosc po drugie te kolce bardzo szybko sie zniszcza

http://www.tunemaster.de/audi-quattro-skirampe-t31946.htm

tutaj test 3 podjazdy audi a6 quattro

pierwszy opona letnia

drugi opona zimowa

3 ci opona z kocami

widac ze na snieg jest ta z kolcami niesamowita

a tu do produkcji aut

http://www.automobil-produktion.de/2011/02/audi-produziert-in-indonesien/

Opublikowano

A więc przekopując się przez temat ciężko uzyskać odpowiedzi na nurtujące czytelnika pytania. Może ktoś będzie miły i mi pomoże.. A4 B7 2.0 TFSI quattro - naklejka na drzwiach podaje - 235/40/18.

1. Czy w tym rozmiarze kupować opony zimowe?

2. Czy zmienić felgi na stalowe?

3. Czy mogę z 18 zejść np na stalowe 17 i czy nie wpłynie to na napęd?

4. http://www.oponeo.pl/dane-opony/accelera-snow-235-40-r18-95-v-xl ??

Opublikowano

A więc przekopując się przez temat ciężko uzyskać odpowiedzi na nurtujące czytelnika pytania. Może ktoś będzie miły i mi pomoże.. A4 B7 2.0 TFSI quattro - naklejka na drzwiach podaje - 235/40/18.

1. Czy w tym rozmiarze kupować opony zimowe?

2. Czy zmienić felgi na stalowe?

3. Czy mogę z 18 zejść np na stalowe 17 i czy nie wpłynie to na napęd?

Śmiało kup stalowe. Nawet 16". Skorzystaj z tabeli w necie do dobrania rozmiaru.

Nie wpłynie to w żaden negatywny sposób na napęd.

Opublikowano

Dziękuję. A czy poza ekonomią coś przemawia na korzyść mniejszego rozmiaru felgi?

Opublikowano

Oczywiście że mniejsze chyba ze będziesz jeździł za granicą bo po Polsce to lipa na takich jeszcze w zimie. Nie nastarczysz felg wymieniać po pierwszych mrozach. Ważne żeby z przodu się zacisk zmieścił w felgę - to w sumie daje min. rozmiar felgi

Mniejsza felga więcej opony i to przemawia za mniejszymi !!!

Opublikowano

Jeśli dasz radę tam wsadzić to wsadzaj 16" Na pewno poprawi Ci się również komfort jak i mniejsze prawdopodobieństwo uszkodzenia i felgi i opon na naszych wspaniałych drogach zimą :naughty:. Po pierwszych mrozach to drogi będą jak ser szwajcarski :kox:

Dodam jeszcze linka do testów ADAC na rok 2011/2012, może się komuś przyda :naughty:

http://www.oponeo.pl/artykul/test-opon-zimowych-adac-2011-2012-w-rozmiarze-195-65-r15

Poniżej są testy opon w rozmiarze 205/55/16 więc 2 najbardziej popularne rozmiary opon w naszych niuniach

Opublikowano

Dziękuję. A czy poza ekonomią coś przemawia na korzyść mniejszego rozmiaru felgi?

mniejsze spalanie i cena kompletu opon za 18 zimowe musisz dac okolo 4000zl za komplet a za 16 tki powinienes sie wyrobic do 2000zl wiec roznica jest olbrzymia

do tego masz grubyszy profil wiecej gumy co za tym idzie nie masakrujesz zawieszenia bo opona duzo wiecej pochlania i zykujesz na komforcie jazdy wiec same plusy

Opublikowano

Zgadza się, tylko do 16 muszę jeszcze kupić tego rozmiaru felgi więc dodatkowe koszty i jeszcze nie wiem czy je wcisnę, ale zawieszenie...bezcenne. Dzięki za info, sytuacja się wyjaśnia. Pozostaje jeszcze pytanie jaką szerokość dobrać.

Opublikowano

Za 16" stalowe w ładnym stanie to komplet 500 zł u mnie a z oponami 800 zł

Opublikowano

Zgadza się, tylko do 16 muszę jeszcze kupić tego rozmiaru felgi więc dodatkowe koszty i jeszcze nie wiem czy je wcisnę, ale zawieszenie...bezcenne. Dzięki za info, sytuacja się wyjaśnia. Pozostaje jeszcze pytanie jaką szerokość dobrać.

Tak, musisz, ale jak myślałeś o 17 to też byś musiał. Ale, jeżeli chcesz wydać tyle, co w linku, który podałeś, to już lepiej nie kombinuj ze zmianami rozmiaru i kup te Accelery.
Opublikowano

Hakkapeliitta wcale nie oznacza, że od razu z kolcami. To po prostu jeden z bieżników Nokiana. Występuje też w wersji kolcowanej, ale jest i bez kolców.

A czy szkoda, że zabronione to nie jestem tak do końca przekonany. Kolce sprawdzają się tam, gdzie jeździ się tylko po lodzie i ubitym śniegu. U nas raczej nierealne - Za każdym razem zjeżdżając na asfalt musiałbyś zmieniać opony. A znając podejście i wiedzę naszych kierowców spora część jeździłaby na kolcach nawet po asfalcie :wallbash:

Ma wersję z kolcami. Nie jeździłbym na mokrym i suchym asfalcie. Mam wyobraźnię.

Opublikowano

W takim razie opony zostają na szaleństwa na zamkniętych obiektach :-)

Opublikowano

Daj znać po zimie jak się na 18-nastkach jeździło sam jestem ciekawy efektu

Opublikowano

Jak wybrac Googyera UltraGrip8 czy Micheln Alpin A4. Sugerowac sie tym A4 :wink4:

Opublikowano

Ja postawiłem na Michelin choć jeździłem do tej pory na Goodyear. Zobaczymy po zimie

Opublikowano

Vrede weźcie. Zarąbiste są!

Opublikowano

i tańsze :good: , tylko szkoda ze max 16cali

Opublikowano

się przekonam tej zimy

i tańsze :good: , tylko szkoda ze max 16cali

snow track 3 tylko do 16", ale są też inne modele chyba :co:

Opublikowano