Skocz do zawartości
Zdrowych i spokojnych Świąt dla Ciebie i rodzinki 🙌🎄
IGNOROWANY

[B5 AEB] Jakie amortyzatory do 1.8 T Quattro Typ: 1BE?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam :hi: Moj typ zawieszenia to 1BE. Ktore amortyzatory nadaja sie do tego typu zawieszenia? Szukalem na forum, ale jakos nie udalo mi sie znalezc konkretnej odpowiedzi do wersji Quattro.

Sprezynki mam takie:

1zq55r.jpg

Oznaczenie jest tam biało-różowe jakby :)

Moze mi ktos przy okazji opisac te sprezynki i dopasowac do nich amory?

Opublikowano

do 1BE możesz wrzucić seryjne amorki

Opublikowano

Odgrzewam temat. Czeka mnie wymiana amortyzatorów w zawieszeniu 1BE i czy aby na pewno można wrzucać normalne amortyzatory do zawieszenia 1BE?? Nie trzeba kupić dedykowanych??

Pozdrawiam

Opublikowano

do 1be lepsze będą sportowe amory :wink4:

oczywiście że bedą lepsze ale spotkałem sie z opiniami że jak zawias siada nieznacznie a tak jest w przypadku 1BE to można zastosować standard amory

Gość TrueOgre
Opublikowano

oczywiście że bedą lepsze ale spotkałem sie z opiniami że jak zawias siada nieznacznie a tak jest w przypadku 1BE to można zastosować standard amory

no można, tak zrobiłem u siebie, ale przez zwykłe amory prawie nic nie siadło :wink4: na pewno jak będę zmieniał to wsadzę sportowe bo zależało/zależy mi żeby bardziej poszło w dół, seria jest dłuższa i po prostu nie puszcza, ale oczywiście poza tym że będzie stał nieco wyżej to żadnej różnicy nie ma, tylko look :wink4:
Opublikowano

no można, tak zrobiłem u siebie, ale przez zwykłe amory prawie nic nie siadło :wink4: na pewno jak będę zmieniał to wsadzę sportowe bo zależało/zależy mi żeby bardziej poszło w dół, seria jest dłuższa i po prostu nie puszcza, ale oczywiście poza tym że będzie stał nieco wyżej to żadnej różnicy nie ma, tylko look :wink4:

jak to jest właśnie? na ori amorku - sprężyna sport, bedzie stał wyżej?

Opublikowano

raczej nie powinien stać wyżej :naughty:

ori amorek 1BE rożni sie od 1BA tylko stopniem sprężania gazu i utwardzoną pracą skoku

to sprężyna 1BE decyduje o obniżonym zawieszeniu w tym przypadku to tylko -20mm

sama sprężyna jest duzo duzo krótsza od serii

inaczej ma sie gdy zastosujesz bardziej sportowy( seryjny)

amorek bilstein b6, który podnosi każdy rodzaj seryjnej sprężyny o 1cm z uwagi na bardzo duzy stopień sprężonego gazu i mega twardość tego amorka

Opublikowano

też tak mi sie wydaje że amorek nie ma za bardzo tu nic do gadania :chytry:

Gość TrueOgre
Opublikowano

wam się tylko wydaje a ja wiem, ot delikatna różnica, miałem u siebie obie konfiguracje i jest dokładnie 0,8 różnicy niby nic a jednak jest :tongue4:

Opublikowano

Amorki nie mają wpływu na wysokość zawiasu, reguluje to sprężyna. Montowałem w styczniu u siebie Bilsteiny B6 Sport na ori sprężynach 1BE i wysokość pozostała bez zmian, zmienił się skok i tłumienie ale na wysokości auto nic nie straciło ani nie zyskało.

Jak by ktoś szukał to mam na zbyciu sportowe amory monroe + odboje + łoża z ori zawiasu 1BE do B6/B7, zdemontowane z mojego avanta 3.0tdi quattro (amory z oznaczeniem M1) - amorki przed demontażem były sprawdzane i maja jeszcze od 54 do 57 %, gdzie przy nowych może już pokazywać w granicach 70%. Jak ktoś chęty niech pisze na PW.