wladca_pierscieni Opublikowano 16 Stycznia 2010 Opublikowano 16 Stycznia 2010 witam probowalem znaleźć cos na forum o modelarstwie gównie chodzi mi o samochody zdalnisterowane, wiadomo marzenie nie jednego klubowicza jak byl maly ja mam dwie córeczki ale postanowiłem kupić HPI SAVAGE X + silnik XTM jeszcze sie nie pobawiłem nim, troszkę za zimno i ciężko go ustawic bynajmniej dla mnie laika ale zabawa super
Andrzej K Opublikowano 16 Stycznia 2010 Opublikowano 16 Stycznia 2010 Byłeś już tutaj:http://www.rcauto.pl/ ? Polecam zwłaszcza forum, jest tam kilkaset postów o Twoim modelu. Życzę przyjemnej lektury. Pozdrawiam Andrzej
Filutek Opublikowano 17 Stycznia 2010 Opublikowano 17 Stycznia 2010 Tu masz coś http://www.rcplanet.pl/phpBB3/ tez mam 2 modele spalinowe.
wladca_pierscieni Opublikowano 17 Stycznia 2010 Autor Opublikowano 17 Stycznia 2010 Tu masz coś http://www.rcplanet.pl/phpBB3/ tez mam 2 modele spalinowe. jak ci idzie z ustawianiem silnika?
Filutek Opublikowano 17 Stycznia 2010 Opublikowano 17 Stycznia 2010 Mam Kyosho Fazera daje rade z ustawieniami, ale Ansmannem tez mam problemy po zmianie paliwa, czekam na lepsza pogode i wtedy sie wezme za to. Moze to ci pomoże.
Gracjan Opublikowano 18 Stycznia 2010 Opublikowano 18 Stycznia 2010 Ja mam Schumachera Mi2ec I Ofne CD3. Startowałem 4 lata w zawodach modeli spalinowych i elektrycznym, jak ktoś potrzebuje pomocy to polecam sie na przyszłość [br]Dopisany: 18-01-2010, 18:15:32_________________________________________________Drobny artykuł, może komuś pomoże w decyzji na co sie zdecydować Od 4 lat zajmuję się modelarstwem samochodowym, chciałbym Wam pokrótce przedstawić jak to wszystko wygląda od strony technicznej Modelarstwo RC - ( radio control ) - modelarstwo, w którym używa się fal radiowych do sterowania modelami. Nadajnik wysyła komendy, zakodowane radiowo, do odbiornika, który przekazuje je mechanizmom sterowania modelem (serwomechanizmy, regulator obrotów silnika itd.). Podstawowe wyposażenie wszystkich modeli spalinowych to: Silnik: Zależnie od modelu wyróżniamy 3 rodzaje silników: * silniki elektryczne - najczęściej stosowane do modeli o masie nieprzekraczającej 1-2 kg, * silniki spalinowe (na specjalną mieszankę) - stosowane do modeli od 1 kg do 10 kg, * silniki benzynowe - stosowane najczęściej do modeli przekraczających masę 10 kg, Elektronika: * odbiornik - posiadający co najmniej 2 kanały, * nadajnik (aparatura) posiadająca co najmniej 3 kanały * akumulator do zasilenia odbiornika oraz nadajnika * wyłącznik zasilania, * grzałka świecy * rozrusznik do silnika ( roto, szarpanka, rozrusznik stołowy tzw. start maszyna ) * serwomechanizmy - standardowo 2 sztuki ( skręt, przepustnica ), są 2 rodzaje: analogowe i cyfrowe * regulator obrotów - dotyczy tylko modeli elektrycznych * silnik elektryczny bezszczotkowy - dotyczy tylko modeli elektrycznych * silnik elektryczny szczotkowy - dotyczy tylko modeli elektrycznych Paliwo: Specjalna mieszankę otrzymujemy z następujących składników: # 16-25 % oleju rycynowego # metanol, # nitrometan Najbardziej popularne paliwo: Wyróżniamy następujące rodzaje modeli samochodów: * Buggy/Truggy (różnią się głównie rozstawem osi kół długością i wielkością kół, różnice oczywiście dotyczą modeli tej samej skali) są to modele średnio terenowe. Są szybsze od Monster Trucków ale mają mniejszy skok ramion zawieszenia. Zawieszenie w nich jest szerokie. Osiągają prędkość 50-110km/h. Mogą być napędzane silnikami elektrycznymi szczotkowymi i bezszczotkowymi oraz oczywiście spalinowymi . Tak samo jak Monster Truck ścigają się w organizowanych w Polsce imprezach. Truggy: Przykładowe modele: Buggy: Przykładowe modele: * Monster Truck są to modele zwykle nie przeznaczone do wyścigów, lecz do jazdy w trudnym terenie i po wybojach, kamieniach itp. Napędzane są zwykle silnikami spalinowymi i silnikami elektrycznymi szczotkowymi, nie spotyka się w nich silników bezszczotkowych. Osiągają prędkość 40-100 km/h. Przykładowe modele: Modele on-road, które ścigają się w zawodach modelarskich: 1. napędzane silnikiem spalinowym: * klasa ic-10: skala 1:10, silniki pojemności 2.11, prędkość - ok. 100 km/h. Klasa najbardziej powszechna wśród spalinówek. * klasa ic-8: skala 1:8, prędkości ponad 120 km/h, poniżej 2,5 s do 100 km/h 2. napędzane silnikiem elektrycznym: * klasa E-10 TC Modified : skala 1:10, najszybsze elektryki. silniki elektryczne bezszczotkowe Przykładowe modele: * klasa Spec: skala 1:10,wolniejsze od klasy modified, silniki bezszczotkowe Przykładowe modele: * klasa 540: skala 1:10, nierozbieralny silnik elektryczny typu 540- praktycznie tylko HPI saturn 20T * klasy micro, osobne zawody odbywające się tylko w zawodach po hali na wykładzinach, skala 1:18: -standard: silniki typu 180, nierozbieralne. najliczniejsza klasa w micro -open: silniki szczotkowe i bezszczotkowe do rozmiaru 370 Przykładowe modele: Jeśli kogoś temat zaciekawił, wstawiam kilka przydatnych linków: www.rcauto.pl - przepisy, forum, zdjęcia, wyniki zawodów, nowości www.rccars-poland.eu - info o zawodach, sprawy zawodników Sklepy internetowe: można kupić w nich wszystko co jest potrzebne do zaczęcia zabawy z modelarstwem RC www.rcworld.pl www.hpi.pl www.sklep.rcracing.pl www.rcwroblik.pl www.defena.pl/sklep www.rcbziom.pl Będę się starał w miarę możliwości uaktualniać temat i wstawiać nowe zdjęcia Teraz tak: jeśli ktoś chce zacząć się bawić musi postawić sobie pytanie ile chce przeznaczyć kasy na model + cały potrzebny sprzęt Wiem po sobie że jest to studnia bez dna... Następne pytanie to czy chcemy spalinowy model czy elektryczny - model spalinowy musi być dokładniej serwisowany ponieważ jest w nim więcej części które mogą się zepsuć, wymaga większej uwagi ( szybciej zużywają sie opony, potrzeba więcej różnego rodzaju olejków i smarów), elektryk natomiast wymaga posiadania kilka akumulatorów i dobrej ładowarki, jeśli chodzi o silnik to polecam kupić zestaw bezszczotkowy ( cena około 800- 1000 zł ) i mieć spokój ( silnik nie do zajechania, nie trzeba go wymieniac jak silnika szczotkowego ) jedynie może się zepsuć lub spalić regulator obrotów, przydało by się również kilka olejków do konserwacji niektórych elementów modelu np. łożyska, panewki. Jeśli mamy już model kompletny to potrzebuje elektronikę ( serwa, grzałka świecy, akumulatory, ładowarka, silnik, regulator obrotów ) Jak wszystko mamy możemy zacząć się bawić Jeśli chodzi o ceny sprzętu to wszystko zależy od tego ile chce się pieniędzy przeznaczyć Trzeba tylko pamiętać żeby nie kupować najtańszego sprzętu poniewaz szkoda pieniędzy jak i tak za jakiś czas trzeba będzie kupić coś porządniejszego
Rekomendowane odpowiedzi