Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B5] Nagłośnienie, subwoofer - informacje

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Potrzebuje info wedlug VINu autko ma 8 glosnikow no ja znalazlem 6 ( z przodu - 2 gora, 2 dol , pozniej z tylu sa w drzwiach 2 , no a te nast 2 ?? i sub co ciekawe (niewiem czy tak ma byc) subwoofer jest z lewej strony ale zakryty calkiem boczkiem ( tlumi to bas ) czy tak ma byc ?? Jesli tak to czy mozna to jakos zmienic zeby bas bardziej sie wydobywal ?

Na fotce zaznaczylem miejsce subwofera

listwachrom.jpg

Opublikowano

Tak wszystko sie zgadza :naughty: Subwoofer niestety jest zakryty :wink4: ale jest takich pokaźnych rozmiarów, że moze i lepiej ze jest zakryty :polew:

Opublikowano

Subwoofer jest zakryty i tak ma być, nie ma to znaczenia dla rozchodzenia się basu.

A z tym rozmiarem to niestety prawda...

Opublikowano
  • Autor

nie ma to znaczenia dla rozchodzenia się basu

Ma, bo jak odchylisz tapicerke to w gra głosniej :cool1:

Opublikowano

W sumie masz rację, zwłaszcza w avancie, między bagażnikiem a kabiną jest tylko roleta. Ale np. w sedanie masz półkę stałą a i kanapa tylna nieźle tłumi. Konstruktor opracował to w ten sposób, bo ucho ludzkie nie rozróżnia kierunku, z którego dochodzą tony niskie, w ich przenoszeniu bierze udział całe nadwozie. To dlatego przy mocnym basie luźne elementy wpadają w rezonans, mimo że często są oddalone od głośnika.

Co niestety nie zmienia faktu, że z 16 cm głośniczka mocnego i dobrego jakościowo basu się nie uzyska.

Opublikowano

W sumie masz rację, zwłaszcza w avancie, między bagażnikiem a kabiną jest tylko roleta. Ale np. w sedanie masz półkę stałą a i kanapa tylna nieźle tłumi. Konstruktor opracował to w ten sposób, bo ucho ludzkie nie rozróżnia kierunku, z którego dochodzą tony niskie, w ich przenoszeniu bierze udział całe nadwozie. To dlatego przy mocnym basie luźne elementy wpadają w rezonans, mimo że często są oddalone od głośnika.

Co niestety nie zmienia faktu, że z 16 cm głośniczka mocnego i dobrego jakościowo basu się nie uzyska.

on nie ma 16cm :gwizdanie:

on ma 10cm- 12cm

http://www.allegro.pl/item879973246_skrzynia_basowa_oryginalny_subwoofer_audi_a4_b5.html

Jak by miał 16cm to by przyjemnie juz grał :naughty:

Opublikowano

Fakt, ma 12 cm. Tym gorzej.

Opublikowano

4 w przednich drzwiach, 2 z tyłu i 2 na tylnej półce kolego + sub, ale macie racje pod tapicerką w sedanie to licho dudni ale co zrobić bose o boze :polew:

Opublikowano
  • Autor

o avancie mowimy :decayed:

Opublikowano

4 w przednich drzwiach, 2 z tyłu i 2 na tylnej półce kolego + sub, ale macie racje pod tapicerką w sedanie to licho dudni ale co zrobić bose o boze :polew:

a gdzie sa te 2 w tylnej polce? u mnie po VINie tez wychodzi ze ma byc 8 ale tez znalazlem 4 z przodu w drziach 2 z tylu w dzwiach a gdzie kolejne 2??
Opublikowano
  • Autor

a gdzie sa te 2 w tylnej polce? u mnie po VINie tez wychodzi ze ma byc 8 ale tez znalazlem 4 z przodu w drziach 2 z tylu w dzwiach a gdzie kolejne 2??

Tamtemu koledze chodzi ze w sedanie w polce

Opublikowano

aha, ale ja mam avanta i po VINie wychodzi ze tez ma 8 glosnikow, tylko gdzie? :mysli:

Opublikowano
  • Autor

No niewiem wlasnie, tez znalazlem 6 i sub :decayed:

Opublikowano

No jak pany :gwizdanie: na jedne drzwi ma sie 2 głosniki, czyli przód ma ich 4 i tył ma ich 4 + sub :decayed:

Głośnik sredniotonowy- główny i głośnik wysokotonowy - tzw gwizdek przy klamce na jedne drzwi :wink4:

Opublikowano

Ja mam miec niby 8 bez soobwofera bose i mam 4 w drzwiach z przodu 2 w dzwiach z tylu a gdzie jeszcze 2? :/

Opublikowano

Ja mam miec niby 8 bez soobwofera bose i mam 4 w drzwiach z przodu 2 w dzwiach z tylu a gdzie jeszcze 2? :/

No masz w końcu 4 drzwi i na jedne dzwi masz 2 głosniki, Przód 2+2, tył 2+2 i bagażnik sub czyli taki zestaw 8.1 :naughty:[br]Dopisany: 22 Styczeń 2010, 11:15_________________________________________________Gwizdek z tyłu chyba jest, chociaż w sumie to juz nie wiem :mysli:

Wygląda mi to na wbudowany na głosniku gwizdek

http://www.allegro.pl/item888564016_audi_a4_1995_2001_glosniki_tylne.html

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

To na to wygląda że i u mnie jest taka buba ale nic jej nie słychać :tongue4:

Opublikowano

No ja mam sedana i wg VIN powinienem mieć 8 głośników aktywnych lecz nie Bose. Niestety znalazłem tylko po 2 głośniki w przednich drzwiach i 2 na tylnej półce a gdzie jeszcze 2 głośniki ? Dodam, że na 100% nie mam nic w tylnych drzwiach bo śadnych siatek i cisza w tych drzwiach jak leci muza. Chyba, że tylne głośniki na półce są dwudrożne "nisko i wysokotonowy" i to zaliczają jako 2 głośniki czyli 4 na półce :mysli:

Opublikowano

Na przodzie są 4 głośniki, z tym, że oddzielone. Wysoko tonowe osobno i średnie osobno. Z tyłu w Avancie też są 4 w drzwiach, ale wysokie i średnie są razem jako 1 głośnik. Może AUDI liczy je jako 4. Ale może być też tak, że 4-przód, 2-tył i suba liczą podwójnie za wielkość :polew:

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Trochę odświeżając temat podobno subwoofer jest liczony jako 7 głośnik a 8 głośnik to mały głośniczek do systemu głośnomówiącego i jest gdzieś schowany albo przy nogach pasażera albo gdzieś w tylnej klapie. pozdro