Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Skoda 4x4 czy to samo co quattro

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak w temacie orientujecie czy jest to takie samo rozwiązanie jak w Audi??

Opublikowano

W Octavii II jest Haldex II gen., czyli dołączany napęd na tylne koła.

Nie jeździłem takim cudem, ale widziałem ostatnio zabawy na śniegu i daje radę :>

Opublikowano
  • Autor

a awaryjne to?? koszta ewentualnych napraw itp w używce na co zwrócić uwagę??

Opublikowano

Haldex jest też w a3

z opinii uzytkowników jest bardziej awaryjny niż torsen w a4

ee tam :cool1:

Opublikowano

tak z ciekawości, w S3 tez jest haldex ? :mysli:

Opublikowano

Zacznijmy od tego ze Torsen jest bezawaryjny :wink4: Wg mnie heldex nie bedzie sprawial trudnosci [br]Dopisany: Styczeń 19, 2010, 03:12:25 _________________________________________________

tak z ciekawości, w S3 tez jest haldex ? :mysli:

Tak
Opublikowano

W Octavii II jest Haldex II gen., czyli dołączany napęd na tylne koła.

W Octavii I też jest Haldex

Opublikowano

W Passacie B6/3C też jest Haldex II-giej generacji. Wiadomo Torsen lepszy, ale ten Haldex też daje radę. Jeżeli chodzi o różnice z Torsenem, to nie jest to stały napęd na cztery kola, a dołączany. Sterownik Haldex'a współpracuje razem z ABS/ESP oraz sterownikiem silnika, tworząc jeden system. Dodatkowo w Haldexie należy wymieniać olej oraz filtr po 60000km.

Opublikowano

dopiero haldex IV gen to stały napęd

ale haldex II i tak daje rade, miałem w S3 i jezdziło sie nią za***iście

Opublikowano

w octavii scout na 2009 jest haldex IV generacji

ale nie ma info, ze to stały napęd

Opublikowano

nie pamietam dokladnie, ale w ktoryms "auto swiecie" lub w "tvn turbo" robili test prowadzenia sie po sniegu dwoch samochodow, jeden to skoda superb,a drugi to audi a6, skoda z haldex,a audi z quatro torsen, oba auta mialy takie same silniki, a prowadzenie sie audi, trakcja i przyczepnosc byla o niebo lepsza niz z rozwiazaniem ze skody, w kazdej probie staly naped wykazywal sie lepiej. moze ktos sobie przypomni i dorzuci jakies dokladniejsze info

Opublikowano

w octavii scout na 2009 jest haldex IV generacji

ale nie ma info, ze to stały napęd

http://www.pressmedia.com.pl/sn/index.php?option=com_content&task=view&id=6140&Itemid=158

W poprzednich wersjach napęd na tylne koła był przekazywany dopiero w momencie poślizgu przednich i natychmiast rozłączany, gdy ten poślizg zanikał. Był to typowy napęd dołączany. Natomiast w najnowszym rozwiązaniu napęd na tylne koła jest przekazywany w sposób ciągły, więc samochód ma stały napęd na obie osie.

poza tym

zaraz znowu sie zacznie pojedynek haldex vs torsen

a juz o tym było wiele razy, jak ktoś chce to poszukac na forum

Opublikowano

Sam ocen, który jest najlepszy.

Opublikowano

Kultowy filmik :naughty:

Opublikowano

Kultowy filmik :naughty:

dokładnie, klasyka :good:

Opublikowano

filmy filmami, kazdy może być manipulowany

a co z tym ?

QUATTRO vs XDRIVE vs 4 MATIC

Opublikowano

jesli macie dosc nerwow i cierpliwosci to wytlumaczcie mi prosto jak chlopi krowie na rowie o co tu chodzi?

bylem przekonany ze quatro torsen to naped staly, czyli taki, ze kazde kolo ma stale 25% momentu. tak wiec w takiej sytuacji, gdy tyl lub przod stoi na rolkach auto powinno od razu z tychże rolek zjechac,a nie na nich stac i "mielic w powietrzu"

Opublikowano

Zwykła zasada działania mechanizmu różnicowego ...

FWD można tak sie "pobawić" podnieś kiedyś lewe przednie kolo i rusz z 3ciego biegu ... to tylko to koło które jest w powietrzu będzie sie obracać

:hi:

Ps: Bardzo duzy artykół o Mechanizmie Różnicowym Torsena napisał mój nauczyciel ze szkoly , kiedys go tu widziałem ale chyba gdzieś go wcieło

Opublikowano

no ok, to to wiem, ze np prawa strona jesli bedzie mniej obciazona to sie bedzie krecic w fwd, np prawe kolo na lodzie, lewe asfalt, jesli nie ma szpery. ale do tej pory myslalem ze quatro w audi cec**je sie tym, ze na kazde kolo idzie po 25% momentu obrotowego i jesli np jedno lub dwa kola sie slizgaja, to pozostale je wyciagna

Opublikowano

jesli macie dosc nerwow i cierpliwosci to wytlumaczcie mi prosto jak chlopi krowie na rowie o co tu chodzi?

bylem przekonany ze quatro torsen to naped staly, czyli taki, ze kazde kolo ma stale 25% momentu. tak wiec w takiej sytuacji, gdy tyl lub przod stoi na rolkach auto powinno od razu z tychże rolek zjechac,a nie na nich stac i "mielic w powietrzu"

ja Ci to moge wytłumaczyc ale poczekam na te mądre głowy, które tak zaciekle bronią swojego torsena co oni maja do powiedzenia :decayed: