Kowi87 Opublikowano 26 Stycznia 2010 Opublikowano 26 Stycznia 2010 Mam prosbe do kolegów bardziej ogarnietych w informatyce, rejestrze systemowym - Windows XP modyfikowany MX7(ale to nie ma wpływu) Jak przywrócić polecenie Drukuj w menu kontekstowym Chce wydrukować pare obrazków, wcześniej klikałem prawym na nie i brałem drukuj, właczał sie kreator i było OK, ale od pewnego czasu nie mam tego polecenia. Jesli wywołam zdania drukarki to drukuje mi tylko jeden obrazek na całej stronie Mógłby ktos pomóc gdzie znaleść do tego klucz w rejestrze żeby było tak jak powinno być
endriuu Opublikowano 28 Stycznia 2010 Opublikowano 28 Stycznia 2010 Pobierz: http://www.programosy.pl/download/pobierz2,shellmenuview.html dziala bez instalacji Znaczenie pozycji z tabeli 1 W domyślnej konfiguracji program nie wyświetla standardowych pozycji menu kontekstowego, czyli takich, z którymi system Windows jest instalowany. Wszystkie pozycje, które widzisz po pierwszym uruchomieniu, są wpisami menu kontekstowego dodawanymi przez poszczególne aplikacje. Jeżeli chcesz dodać do listy także wspomniane standardowe elementy menu kontekstowego, rozwiń menu Opcje i odznacz domyślnie zaznaczoną pozycję Ukryj standardowe pozycje menu. Lista wyświetlana w centralnej części okna programu wzbogaci się o dodatkowe wpisy. 2 W kolumnie Nazwa menu są widoczne nazwy poszczególnych pozycji w menu kontekstowym. Znak & jest jedynie wskaźnikiem określającym, pod jaką literą w nazwie danej pozycji w menu kontekstowym znajduje się podkreślenie. Ta sama nazwa może się wielokrotnie powtarzać, ponieważ ta sama opcja może występować w różnych menu kontekstowych różnych programów, a nawet w tym samym programie, ale dla różnych obiektów, np. różnych typów plików. 3 W kolumnie Rozszerzenia są wymienione rozszerzenia danego typu pliku, dla którego w menu kontekstowym jest widoczna dana opcja. W kolumnie Typ pliku znajdziesz nazwę danego typu pliku. 4 ShellMenuView nie usuwa, lecz wyłącza poszczególne pozycje menu kontekstowego. Domyślnie wszystkie obecne w systemie pozycje każdego menu kontekstowego są włączone, o czym świadczą wpisy o treści nie w kolumnie Wyłączone. 5 W kolumnie Klucz menu są widoczne polecenia systemu operacyjnego (bądź aplikacji), z którymi są skojarzone dane pozycje menu kontekstowego. Przykładowo pozycji menu kontekstowego o nazwie Drukuj w kolumnie Klucz menu odpowiada systemowe polecenie Print. Wyłączanie niepotrzebnych pozycji 1 Załóżmy, że chcesz usunąć pozycję Edytuj widoczną w menu kontekstowym plików dokumentów Worda w formacie DOC. Pozycję Edytuj zobaczysz, gdy klikniesz prawym klawiszem myszki ikonę dokumentu Worda w formacie DOC. Pozycja ta jest na ogół zbędna, bo i tak najczęściej plik do edycji otwierasz w Wordzie dwukrotnym kliknięciem. 2 Uruchom program ShellMenuView. Odnajdź na liście pozycję o nazwie &Edytuj, ale właściwą dla rozszerzenia .doc. 3 Po zaznaczeniu właściwego wpisu na widocznej w oknie programu liście elementów menu kontekstowego możesz dokonać dezaktywacji na kilka sposobów. Po pierwsze, możesz kliknąć wybraną pozycję prawym klawiszem myszki i wybrać z menu kontekstowego pozycję Wyłącz zaznaczone pozycje. Po drugie, po zaznaczeniu pozycji, która ma być dezaktywowana, możesz wcisnąć na klawiaturze klawisz [F7]. Trzecia możliwość to dezaktywacja poprzez kliknięcie ikony . W wyniku dezaktywacji wpis dla danej pozycji w kolumnie Wyłączone zmieni się na Tak. 4 Po dezaktywacji warto sprawdzić, czy faktycznie została dokonana. Ponownie kliknij prawym klawiszem plik Worda. Widoczna wcześniej pozycja Edytuj przestała się pojawiać.
Kowi87 Opublikowano 28 Stycznia 2010 Autor Opublikowano 28 Stycznia 2010 uruchomiłem ten programik wyłaczyłem pare opcji ale nie ma tam polecenia drukuj/print pod pliki .jpg i pod tabela wyłącz na całej liscie mam NIE Jak szukałem po googlach sposobu znalazłem jedynie klucz do rejestru dla opcji Edytuj
MoorPH Opublikowano 30 Stycznia 2010 Opublikowano 30 Stycznia 2010 A nie możesz po prostu wcisnać "CTRL + P" ??
Kowi87 Opublikowano 30 Stycznia 2010 Autor Opublikowano 30 Stycznia 2010 A nie możesz po prostu wcisnać "CTRL + P" ?? Nie chodzi mi o sam w sobie wydruk tylko o kreator drukowania z możliwoscią wyboru wielkosci zdjecia na kartce i ilosci zdjeć. Z problemem sobie poradziłem w inny sposób, właczam polecenie drukuj z głównego menu w folderze i wywołuj ten kreator szkoda że nie ma go juz z menu kontekstowego z prawego przycisku myszki... Ale da sie żyć
Rekomendowane odpowiedzi