Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 ADR] Moja A4-ka

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Podoba mi się felga :kox: Jeździj śmiało na półsyntetyku. Jeszcze jak byś miał 1,8T to tylko pełny syntetyk ale do ADRa półsyntetyk będzie najlepszy. Polecam oleje Shell :naughty: u mnie 3 auta na tym jeżdrzą i jest git :good:

Opublikowano
  • Autor

mała zmiana planów :> już po wymianie rozrządu, oleju itd.

Opublikowano

nic sie nie rozszczelni. TO MIT. na fulla zmien. wiesz ile jest bazy syntetyczej w półsyntetyku? ok 25%. praktycznie jezdzisz na mineralu...

Mit nie mit mi sie motor rozszczelnil.ADR to nie jest taki silnik,ktory potrzebuje fulla,wystarczy 10w40.Potem to zaczna popychacze stukac,przecieki

Opublikowano

czy wy macie jakiekolwiek pojecie o olejach?? co sie rozszczelni?. mineral jest gestszy - owszem - ale tylko w temp pokojowej. w temp optymalnej dla pracy silnika jest rzadki jak siki, gdzie syntetyk zachowuje swoje parametry. To nie jest watek do tego typu dywagacji ale krew mnie zalewa jak slysze: "ADR to nie jest taki silnik,ktory potrzebuje fulla". w moje instrukcji jak byk stoi - zalecany 5W-40 Vollsynthetiköl norma 502.00. Siliniki uwielbiaja syntetyki - mniej sie męczą, mniej pocą. Kwestia wyboru to tylko aspekt ekonomiczny - ostrzegam - to pozorna oszczednosc.

Polecam lekture: http://www.autoporadnik.pl/oleje/jaki-olej-do-silnika-wyjasniamy-olejowe-dylematy/artykul?page=0,0

PS

przy obecnym kursie euro Motul X-Cess 5W-40 u Dzika - 135 PLN 5L........

Dziekuje , Dobranoc!

Opublikowano

hmm, może i racja z tymi olejami, i z chęcią woałbym full syntetyk, ale boje się wpakować w koszta uszczelniania silnika.. geberalnie nie mam żadnyh wycieków, ale wiadomo co będze jak zmienie ja full?

Opublikowano

Nie będzie żadnych kosztów. Jak się ma rozszczelnić jak syntetyk jest gęstszy. A jeżeli boisz się że nagar wypłucze to to też bez sensu, bo w obecnych silnikach nie zbiera się już nagar jak w starych polonezach zalewanych selektolem...

Ja kupiłem sobie 1.9 tdi, nie wiedziałem co było lane, miałem wyciek przy rurze od odmy, ale bez obaw zalałem full syntetyka xcess 8100 i nic się nie rozszczelniło i nic nie ubyło po 1000 km

EDIT

Wielbłąda znalazłem ;)

Opublikowano

Nie będzie żadnych kosztów. Jak się ma rozszczelnić jak syntetyk jest gęstszy. A jeżeli boisz się że nagar wypłucze to to też bez sensu, bo w obecnych silnikach nie zbiera się już nagar jak w starych polonezach zalewanych selektolem...

Ja kupiłem sobie 1.9 tdi, nie wiedziałem co było lane, miałem wyciek przy róże od odmy, ale bez obaw zalałem full syntetyka xcess 8100 i nic się nie rozszczelniło i nic nie ubyło po 1000 km

nie zgodzę się z Tobą kolego. Mój kolega ostatni okupił A6 2.8 quattro, i zalał castrola fullsyntetykj, bo nie wiedzial co było lane, fakt ze auto niby ma 170 tys przebiegu. po 8 tys km, wszystkie uszczelki mu się wysypały. Zaczęło się od uszczelek pod pokrywami zaworów, później miska oloejowa itd itp. W remont wsadził 2,5 tysia. takze nie wiem czy gra jest warta świeczki...

Opublikowano

ale po co grzebac i się później martwic? Zalej 10w40 i będzie spokój :good:

Opublikowano

ladna audiczka :) powodzonka w modach :decayed: na takie alu poluje :decayed::good:

Opublikowano

nie zgodzę się z Tobą kolego. Mój kolega ostatni okupił A6 2.8 quattro, i zalał castrola fullsyntetykj, bo nie wiedzial co było lane, fakt ze auto niby ma 170 tys przebiegu. po 8 tys km, wszystkie uszczelki mu się wysypały. Zaczęło się od uszczelek pod pokrywami zaworów, później miska oloejowa itd itp. W remont wsadził 2,5 tysia. takze nie wiem czy gra jest warta świeczki...

I powiesz mi jeszcze że to od oleju :polew:

Po pierwsze jak silnik sika wszystkimi możliwymi uszczelkami to problem z zapchaną odmą albo za dużym ciśnieniem w skrzyni korbowej (przedmuchy). Po drugie skoro to był świeżo zakupiony samochód to obstawiam że handlarz umył silnik żeby zatuszować te problemy.

Po trzecie zamiast filozofować i powtarzać niesprawdzone informacje poczytaj na temat olejów, na temat tego co może rozszczelnić silnik, na temat różnic w mineralu, semisyntetyku i syntetyku itd, a nie wprowadzaj innych w błąd.

Sorki za zaśmiecanie wątku, ale trzeba czasami kogoś uświadomić.

A na koniec, to że komuś po zalaniu syntetyka do auta które fabrycznie jest do jazdy na takim przystosowane gdzieś się coś rozszczelniło to moim zdaniem tylko i wyłącznie zbieg okoliczności...

Opublikowano

No tak, jeżeli jest wyraźnie napisane syntetyk, to leje się syntetyk, wątpie, żeby z półsyn. przeszło się na syntetyk i przez to zaczęły się wycieki... . Co do furmany, to prezentuje się świetnie :good: powodzonka. :tongue4:

Opublikowano

Po pierwsze jak silnik sika wszystkimi możliwymi uszczelkami to problem z zapchaną odmą albo za dużym ciśnieniem w skrzyni korbowej (przedmuchy). Po drugie skoro to był świeżo zakupiony samochód to obstawiam że handlarz umył silnik żeby zatuszować te problemy.

Po trzecie zamiast filozofować i powtarzać niesprawdzone informacje poczytaj na temat olejów, na temat tego co może rozszczelnić silnik, na temat różnic w mineralu, semisyntetyku i syntetyku itd, a nie wprowadzaj innych w błąd.

A na koniec, to że komuś po zalaniu syntetyka do auta które fabrycznie jest do jazdy na takim przystosowane gdzieś się coś rozszczelniło to moim zdaniem tylko i wyłącznie zbieg okoliczności...

tak jak wiktor mowi. przyczyna takich acji jest umycie silnika przed sprzedaza i zalanie motodoktora. po jakims czasie czar pryska i czym by nie zalał - silnik zaczyna sikac.

Opublikowano

Ale kolego, po co te nerwy?? Ja tylko napisaałęm przypadłość mojego kumpla i co mu się stało. Tak mu powiedzieli w warsztacie, zę Castrol wypłukuje silnik i dlatego ja napisałem żę po tym oleju zaczął się pocić. P.s Dokłądnie sie dowiedziałęm jaki zalał, i było to nawet półsyntetyk GTX. Sorry za OT, ale to takie małe wyjaśnienie.

• 4 miesiące temu...
Opublikowano
  • Autor

Ale się porobiło :nabijasie:[br]Dopisany: 06 Luty 2010, 16:15_________________________________________________nowe foto str.1

Opublikowano

no dobrze, że haka się pozbyłeś, ale ten tłumik jeszcze to jak dla mnie porażka. buczy? :naughty:

Opublikowano
  • Autor

nie cisza jak ori

Opublikowano

nie cisza jak ori

to chociaż tyle dobrze. :tongue4:

p.s. byłoby miło jakbyś używał znaków interpunkcyjnych :hi:

Opublikowano

felgi bardzo fajne :> widać ze uszanowana :) jakieś lampki na przód z polifta i będzie super