Skocz do zawartości
Zdrowych i spokojnych Świąt dla Ciebie i rodzinki 🙌🎄
IGNOROWANY

[B5 ANB] Electronic Differential Lock (EDL)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich

Przeglądałem sobie jakiś czas temu kody wyposażenia swojego auta i znalazłem takie coś 1AH "electronic differential lock" (EDL) co nazwa oznacza to wiem ale tak sobie zachodzę w głowę czy to możliwe że ośka ma blokadę dyferencjału :blink: dodam że nie mam w aucie ESP zacząłem szperać w necie i znalazłem info audi zakładało takie coś i że to działa do ok 40 km/h a w quattro do ok 80km/h.

Czy ktoś z was miał do czynienia z czymś takim??

Naszło mnie to pytanie z racji na zimową aurę i fakt że jako jedyny nie mam rano problemu wyjechać z pod bloku i zawsze komuś pomagam ponadto jeszcze nigdzie się nie zakopałem a dzisiaj to nawet byłem dumny ze swojej srebrnej strzały bo wjeżdżałem na parking jako pierwszy i bez problemu śmignąłem a zaraz za mną nowy ML i niestety nie dał rady i się biedny zakopał :> i musiałem mu pomagać wyjechać.

Opublikowano

Obejrzyj sobie ten filmik, wszystko Ci wyjaśni.

Opublikowano

Dzięki za info i filmik pokazał co i jak oraz wszystko ładnie zobrazował co wcześniej czytałem. Ciekawi mnie czy to było montowane w standardzie czy trzeba było sobie dopłacać albo np z racji mocy silnika dokładali. Bo sprawdziłem po nr VIN aut z allegro i tam się nie natknąłem na tą blokadę. Ktoś jeszcze ma u siebie tą blokadę?? A swoją drogą to już to w starych paskach montowali tak jak na tym filmie o czym bym w życiu nie pomyślał a na pewno nie uwierzył jak by mi ktoś to powiedział

Opublikowano

EDS był montowany w autach które miały mocne silniki oraz z napędem Q

układ jest elektronicznym systemem który tylko z nazwy jest blokadą

w przypadku audi mozna nazwać to bardziej układem który poprzez ingerencję układu ABS

wyrównuje prędkośc obrotową poszczególnych kół (osi) a co za tym idzie auto łatwiej radzi sobie na powierzchni o gorszej przyczepności

w przypadku audi działanie jest odczuwalne w momencie kiedy dodamy mocniej gazu

najczęściej wieczorem widac jak na ułamek sekundy przygasają przednie swiatła

wówczas układ ABS reaguje większym poborem prądu

Opublikowano

... i znalazłem takie coś 1AH "electronic differential lock" (EDL) c.

Czy ktoś z was miał do czynienia z czymś takim??

A ja mam inne pytanie, czy każdy z Q to ma? Bo ja tez mam taki kod u siebie...

Opublikowano

każda ma, musi miec, ze wzgledu na charakterystykę działania torsen-a

Opublikowano

A czy ktoś ktoś na forum z ośką też ma EDL-a??

Z tymi światłami to tak jak piszesz jak wyjeżdżam ze śniegu i mi koła buksują to zawsze światła na ułamek sekundy przygasały już się bałem że coś się dzieje z regulatorem napięcia ale teraz widzę że tak ma być.

Opublikowano

ja mam, dodatkowo mam ASR[br]Dopisany: 07 Luty 2010, 23:21_________________________________________________dokładnie to mam coś takiego 1AJ anti-spin regulation (ABS/ASR/EDL) with electronic differential lock (EDL)