Copywriter Opublikowano 8 Lutego 2010 Opublikowano 8 Lutego 2010 Nie dalej jak 2-3 dni temu zgazowałem moją niunię... Zauważyłem, że temperatura na blacie jest jednak wyższa niż przed instalacją LPG. Na trasie to 90 czasem 91 lub 93... Jakoś tak... W mieście w korku potrafi dojść do 95 a nawet 97 lub 98. Czy to normalne? Zgazowana audica bardziej się grzeje? Ps. Odpowietrzałem "po bożemu" - ściągałem wąż do otworu nagrzewnicy (lewy)... Delikatnie jeszcze jednak dziś rano słychać było bąbelki z okolicy środka deski rozdzielczej zaraz po odpaleniu... Nie wiem czy jeszcze zapowietrzone? Fachamny nie odpowietrzyły porządnie po instalacji LPG... Sam nie wiem? Może ta temperatura przy zgazowanym motorze taka ma być? Pomóżcie ocenić;]
czaja77 Opublikowano 8 Lutego 2010 Opublikowano 8 Lutego 2010 hmm temperatura musi być taka jaka była przedtem może gazownik żle się wpiął w układ chłodzenia? ale najpierw jeszcze raz porządnie odpowietrz układ
Copywriter Opublikowano 8 Lutego 2010 Autor Opublikowano 8 Lutego 2010 Ale oba węże od nagrzewnicy gorące... Jeden powrotny (lewy) parzy, ale ciutkę później... Może z sekundę, dwie dłużej można na nim utrzymać palec... A więc chyba okej? Przejadę się jutro do roboty i spowrotem (jakies 30 km w jedną stronę) wieczorem podejmę decyzję o ewentualnym ponownym odpowietrzaniu...
zbyszek512 Opublikowano 8 Lutego 2010 Opublikowano 8 Lutego 2010 W moim przypadku temperatura po założeniu LPG nie uległa zmianie więc tak jak kolega pisze, spróbuj jeszcze raz odpowietrzyć a jak to nie pomoże to mechanik Cię ratuje
mstan Opublikowano 18 Lutego 2010 Opublikowano 18 Lutego 2010 Witam Gaz ma wyższą temperaturę spalania to fakt ,ale przy sprawnym układzie chłodzenia nie ma to wpływu na wskazania czujników i zegary.Jeżeli ją dobrze odpowietrzyłeś(przy dłuższej trasie powinna się sama odpowietrzyć),to na tapetę będziesz musiał wziąć termostat.Bo jeżeli nawet gazownicy trochę skopali to reduktor będzie niedogrzany. Pozdrawiam
MATIUS Opublikowano 18 Lutego 2010 Opublikowano 18 Lutego 2010 co ciekawe też mam taki objaw?? silnik się szybko nagrzewa trzyma temp na blacie na trasie na kanale 49 na klimatroniku 92-93 stopnie a w miescie dochodzi do 96stopni też mam gaz jak myślicie wszystko OK czy szukac jakiś przyczyn??
mstan Opublikowano 18 Lutego 2010 Opublikowano 18 Lutego 2010 Witam U mnie podczas jazdy temperatura utrzymuje się w granicach 91- 94,5*C i co najważniejsze jest tak na BP i LPG.(VAG) Na postoju dochodzi do 98*C.(VAG) Na zegarze temperatura utrzymuje się na stałym poziomie tzn. pomiędzy 85 a 90*C nie przekracza 90*C. Pozdrawiam
mstan Opublikowano 19 Lutego 2010 Opublikowano 19 Lutego 2010 Witam Parametry nieznacznie mogą się zmieniać w zależności od termostatu(to tylko urządzenie mechaniczne) i między innymi dlatego podczas jazdy temperatura waha sie pomiędzy 91-94,5*C(w moim przypadku) Pozdrawiam
d4rk Opublikowano 20 Lutego 2010 Opublikowano 20 Lutego 2010 To jak temperatura podczas jazdy jest ok czyli do max do 93 a podczas postoju rośnie to albo masz słaby obieg płynu chłodzącego (zapchana chłodnica), albo sprzęgło wiskotyczne już nie domaga, a podczas jazdy pęd wiatry schładza chłodnice.
Chowix Opublikowano 20 Lutego 2010 Opublikowano 20 Lutego 2010 Witam, wg mnie to jest nie normalna sprawa.. Mam LPG i czy w postoju czy w czasie jazdy nawet w korkach wskazówka jest minimalnie przed 90*C. Na benzynie jest to samo. Nie znam się na tym za bardzo ale spróbuj rad kolegów.. Pozdrawiam
mstan Opublikowano 21 Lutego 2010 Opublikowano 21 Lutego 2010 Witam -"a podczas postoju rośnie to albo masz słaby obieg płynu chłodzącego (zapchana chłodnica), albo sprzęgło wiskotyczne już nie domaga, a podczas jazdy pęd wiatry schładza chłodnice." Wyjaśnienie tego zjawiska jest trochę bardziej prozaiczne : wraz ze wzrostem obrotów silnika następuje wzrost obrotów pompy wodnej,co powoduje szybszy obieg cieczy chłodzącej. Wahania temperatury są dopuszczalne i w granicach normy. Dalsza dyskusja na temat działania układu chłodzenia będzie tylko powtarzaniem informacji znajdujących się już na forum. Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi