Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[B5 AHH] Błędy - co one oznaczają ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam !

Jestem nowy, mam A4 avant B5 lifting 1.9TDi 90PS z 2000roku :). Wykrywałem błędy za pomocą programu VAG 311.2 i wkleje te, które się pojawiły :angry:. Prosiłbym o wyjaśnienie ich znaczenia. Szukałem znaczeń, ale dalej nie jestem pewien co tak naprawdę znaczą... Oto i one :

PIERWSZY :

VAG-COM Version: Release 311.2-N

Control Module Part Number: 038 906 012 AJ

Component and/or Version: 1,9l R4 EDC 0000SG 2829

Software Coding: 00002

Work Shop Code: WSC 06325

1 Fault Found:

18062 - Please check DTC Memory of Instrument Cluster

P1654 - 35-10 - - - Intermittent

I DRUGI :

VAG-COM Version: Release 311.2-N

Control Module Part Number: 8D0 920 900 M

Component and/or Version: KOMBI+WEGFAHRS. M73 D50

Software Coding: 00040

Work Shop Code: WSC 00000

Additional Info: XXXXXXXXXXXXXXXXX AUZ5Z0Y5055001

1 Fault Found:

01039 - Coolant Temperature Sensor (G2)

30-10 - Open or Short to B+ - Intermittent

Co do pierwszego to wyczytałem , że może być to coś z licznikiem... choć dalej nie wiem o co dokładnie chodzi :)

Drugi to podobno awaria jakiegoś czujnika płynu chłodzącego, przydałoby się dowiedzieć konkretnie gdzie co i jak , aby usunąć usterkę..

Proszę o odpowiedź , z góry dzięki ! Pozdro

[mod]Zapoznaj się z regulaminem, bo kolejne wątki (prefix) niezgodne z nim polecą do kosza[/mod]

Opublikowano

pierwszy kod błędu informuje o tym by odczytać błędy wchodząc nie w 01 Engine tylko 17 Instruments Cluster,

drugi świadczy o tym, że czasami brak jest wskazania z czujnika temperatury płynu chłodzącego do wskaźnika temperatury w zegarach (czujnik temperatury płynu chłodzącego zawiera w swojej obudowie dwa niezależne czujniki - jeden to G62 a drugi to właśnie G2 i z tego czujnika sygnał do wskaźnika jest wyprowadzony z pinów nr 2 i 4 czujnika temp. płynu), najczęściej przyczyną takiego błędu są zaśniedziałe styki albo na samym czujniku albo we wtyczce do niego, z uwagi na pierwszy błąd w Instruments Cluster podejrzewam, że raczej przy samych zegarach będzie gdzieś zanik sygnału, wejdź zatem w 17 Instruments i tam odczytaj kod/y błędu. Jeśli chodzi o umiejscowienie czujnika G62/G2 to znajduje się on w miejscu zaznaczonym na poniższym foto :

d1f36c49c501d311m.jpg

Opublikowano

Dziękuje bardzo za szybką i konkretną odpowiedź :)

może troszkę nie sprecyzowałem, ale ten pierwszy błąd wyszukało mi w "Engine", a drugi właśnie w "Instrumental" :)