Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Co sądzicie o ogrzewaniu mieszkania prądem???

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Jak w temacie,od jakiegoś czasu szukam mieszkania i znalazłem mieszkanko ogrzewane piecami akumulacyjnymi(dynamicznymi).

Wg tego co się zorientowałem jeżeli ma się taryfę nocną to nie jest to najgorsze rozwiązanie.

Jak ktoś miał do czynienia z takowym systemem proszę o swoją opinie.

PZDR

Opublikowano

Witam,

Sprzedałem parę mieszkań z takim rozwiązaniem, ale nie testowałem tego na sobie ani na rodzinie, tudzież nie mieszkałem w takich warunkach grzewczych.Nie wiem czy jest to ekonomicznie rozwiązanie, ale widzę z doświadczenia że jednak ludzie z tego korzystają. Nie wiem czy wynika to z braku możliwości zamontowania: pieca, kominka, gazu, czy jest to jakieś stare przedwojenne budownictwo itp.

Proponuję trochę poczytać, jest tego trochę na necie. Ewentualnie skonfrontować to nawet na jakimś forum, zapytac, jak to wychodzi w praniu i czy dzieciaki nie marzną jak jest -20 'C, bo widzę że masz fajne "skarby" :good:

http://www.ekonergia.com.pl/eq202.php

Opublikowano
  • Autor

Dzięki Marcin :good:

Jakby ktoś miał do czynienia z takim ogrzewaniem niech coś napisze jak to wygląda w praktyce :wink4:

Opublikowano

Zrobiłem takie ogrzewanie znajomej. Mieszkanie w starej kamienicy odnowione i ocieplone, nie wychodzi to najgorzej tylko trzeba bardzo dobrze dobrać piece do pomieszczenia mam tu na myśli " z dużym zapasem aby starczyło energi kiedy piec sie nie ładuje bo w przeciwnym razie przy takich mrozach jak w tym roku lipa wyszła :confused4:

Musisz to sobie dobrze przekalkulować...

Opublikowano
  • Autor

Wiec w mieszkanku o powierzchni około 60 m2 są zamontowane 4 piece i tak w salonie z aneksem(łącznie5kW) zaś na mniejszy pokoik także 2 o łącznej mocy 4 kW.Łazienka ma oddzielne ogrzewanie.

Myślisz że w zupełności wystarczy to na większe mrozy???

Właściciel zrobił wszystko jak należy tzn każdy piec ma oddzielny bezpiecznik,mają także zabezpieczenia od porażenia które odłączy prąd w upływie 30ms.

Dawno montowałeś te piece i czy prawdą jest ich niski koszt użytkowania???

Opublikowano

Znajomy w starym budownictwie miał ogrzewanie akumulacyjne (mieszkanie 3 pokojowe, ok 88m2) i zmienił na gazowe przy okazji kapitalnego remontu, obecnie jak z nim rozmawiam to mówi, że ma niższe rachunki za gaz niż kiedyś za prąd, a też oczywiście miał taryfę nocną. Z resztą rodzice kiedyś ogrzewali mieszkanie prądem (nocna taryfa) i drogo ich to kosztowało, przeszli na ogrzewanie gazem i rachunki też mieli niższe.

Opublikowano

Ogrzewanie prądowe jest najdroższym sposobem dostarczania ciepła do domu.

Znacznie tańszy jest gaz, olej opałowy, a tym bardziej węgiel czy drzewo.

Jednak, piece akumulacyjne, to najtańsze rozwiązanie tego typu ogrzewania,ale do ogrzania wody trzeba w tym systemie użyć podgrzewaczy przepływowych, które będą pobierały prąd w czasie drogiej taryfy :cool1:

W swoim domu nie odważył bym się zamontować takiego typu grzania, odliczając nawet budowę kotłowni i komina, będzie ono zawsze najdroższe w użytkowaniu.

Opublikowano

Moja babcia ma i jest drogo nie polecam !!!

Opublikowano

mieszkałem na poddaszu w kamienicy z takim piecem, niestety w zimie było tak zimno, że trzeba było sobie pomagać olejowym grzejnikiem, rachunki były spore

Opublikowano

U mnie w firmie takie jest w każdym pomieszczeniu jest regulator stopni, ogrzewanie jest podłogowe więc brak grzejników (dodatkowe miejsce). Jeśli to jest małe mieszkanko w bloku to chyba koszty też nie powinny być takie duże :mysli:

Opublikowano

takie ogrzewanie to masz przeważnie w kamienicach, a tam sufit wysoko

Opublikowano

"Wiec w mieszkanku o powierzchni około 60 m2 są zamontowane 4 piece i tak w salonie z aneksem(łącznie5kW) zaś na mniejszy pokoik także 2 o łącznej mocy 4 kW.Łazienka ma oddzielne ogrzewanie.

Myślisz że w zupełności wystarczy to na większe mrozy???

Właściciel zrobił wszystko jak należy tzn każdy piec ma oddzielny bezpiecznik,mają także zabezpieczenia od porażenia które odłączy prąd w upływie 30ms.

Dawno montowałeś te piece i czy prawdą jest ich niski koszt użytkowania???"

Co do obliczeń mocy to nie jestem w temacie, podałem poprostu moje spostrzezenia z autopsji...

Z tego co piszesz instalacja wykonana poprawnie, w moim przypadku łazienka też miała zwykły ala "farelek" nie można tam było zainstalować było pieca akumulacujnego.

Ogólnie tak jak pisałem wcześniej:

- dobrze ocieplone mieszkanie

- dobrze dobrane moce pieców

- odpowiednio wyregulowa automatyka sterująca

Ogrzewanie elektryczne nie nalezy do najtańszych ale jesli spełnisz powyżswze warunki nie jest źle

No i ma wiele zalet :good:

Opublikowano

Ja jeszcze mieszkajac z rodzicami mielismy caly dom ogrzewany elektrycznie.

Problem zimna raczej nie istnial, grzejniki mozna bylo dowolnie ustawic (czy to przez "centralke" czy tez osobno kazdy). Bardzo dobre rozwiazanie, gdzie kazdy z domownikow moze sobie spokojnie ustalic taka temperature, jak mu/jej pasuje. Generalnie same plusy oprocz jednego... kosztow.

Koszta takiego ogrzewania sa naprawde bardzo duze, szczegolnie w perspektywie co chwile drozejacego pradu.

Miedzy innymi z tego powodu, jakis rok temu rodzice zdecydowali sie przeprowadzic remont i teraz dom ogrzewany jest gazem. Koszta nieporownywalnie mniejsze.

Opublikowano
  • Autor

Suma sumarum co do kosztów to jak np za rachunki płacilibyśmy więcej około 100zł to tragedii nie ma,mieszkanko jest fajne ale nie będziemy mieszkać w nim całe życie(maks 12lat)i potem pewnie byłby problem ze sprzedażą mieszkania z takim ogrzewaniem.Właściciel zdecydował się na ta formą ogrzewania gdyż pracuje w energetyce i ma deputat który pewnie uszczupla mu znacznie rachunki,do tego nikogo nie ma do godziny 16 a deklaruje się rachunkami rzędu 300zł na 2m-ce :mysli:

Z tego co piszecie jednak odpuscimi sobie te mieszkanko.

Dzięki za pomoc :wink4: