Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Co sądzicie o ogrzewaniu mieszkania prądem???

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Jak w temacie,od jakiegoś czasu szukam mieszkania i znalazłem mieszkanko ogrzewane piecami akumulacyjnymi(dynamicznymi).

Wg tego co się zorientowałem jeżeli ma się taryfę nocną to nie jest to najgorsze rozwiązanie.

Jak ktoś miał do czynienia z takowym systemem proszę o swoją opinie.

PZDR

Opublikowano

Witam,

Sprzedałem parę mieszkań z takim rozwiązaniem, ale nie testowałem tego na sobie ani na rodzinie, tudzież nie mieszkałem w takich warunkach grzewczych.Nie wiem czy jest to ekonomicznie rozwiązanie, ale widzę z doświadczenia że jednak ludzie z tego korzystają. Nie wiem czy wynika to z braku możliwości zamontowania: pieca, kominka, gazu, czy jest to jakieś stare przedwojenne budownictwo itp.

Proponuję trochę poczytać, jest tego trochę na necie. Ewentualnie skonfrontować to nawet na jakimś forum, zapytac, jak to wychodzi w praniu i czy dzieciaki nie marzną jak jest -20 'C, bo widzę że masz fajne "skarby" :good:

http://www.ekonergia.com.pl/eq202.php

Opublikowano

Dzięki Marcin :good:

Jakby ktoś miał do czynienia z takim ogrzewaniem niech coś napisze jak to wygląda w praktyce :wink4:

Opublikowano

Zrobiłem takie ogrzewanie znajomej. Mieszkanie w starej kamienicy odnowione i ocieplone, nie wychodzi to najgorzej tylko trzeba bardzo dobrze dobrać piece do pomieszczenia mam tu na myśli " z dużym zapasem aby starczyło energi kiedy piec sie nie ładuje bo w przeciwnym razie przy takich mrozach jak w tym roku lipa wyszła :confused4:

Musisz to sobie dobrze przekalkulować...

Opublikowano

Wiec w mieszkanku o powierzchni około 60 m2 są zamontowane 4 piece i tak w salonie z aneksem(łącznie5kW) zaś na mniejszy pokoik także 2 o łącznej mocy 4 kW.Łazienka ma oddzielne ogrzewanie.

Myślisz że w zupełności wystarczy to na większe mrozy???

Właściciel zrobił wszystko jak należy tzn każdy piec ma oddzielny bezpiecznik,mają także zabezpieczenia od porażenia które odłączy prąd w upływie 30ms.

Dawno montowałeś te piece i czy prawdą jest ich niski koszt użytkowania???

Opublikowano

Znajomy w starym budownictwie miał ogrzewanie akumulacyjne (mieszkanie 3 pokojowe, ok 88m2) i zmienił na gazowe przy okazji kapitalnego remontu, obecnie jak z nim rozmawiam to mówi, że ma niższe rachunki za gaz niż kiedyś za prąd, a też oczywiście miał taryfę nocną. Z resztą rodzice kiedyś ogrzewali mieszkanie prądem (nocna taryfa) i drogo ich to kosztowało, przeszli na ogrzewanie gazem i rachunki też mieli niższe.

Opublikowano

Ogrzewanie prądowe jest najdroższym sposobem dostarczania ciepła do domu.

Znacznie tańszy jest gaz, olej opałowy, a tym bardziej węgiel czy drzewo.

Jednak, piece akumulacyjne, to najtańsze rozwiązanie tego typu ogrzewania,ale do ogrzania wody trzeba w tym systemie użyć podgrzewaczy przepływowych, które będą pobierały prąd w czasie drogiej taryfy :cool1:

W swoim domu nie odważył bym się zamontować takiego typu grzania, odliczając nawet budowę kotłowni i komina, będzie ono zawsze najdroższe w użytkowaniu.

Opublikowano

Moja babcia ma i jest drogo nie polecam !!!

Opublikowano

mieszkałem na poddaszu w kamienicy z takim piecem, niestety w zimie było tak zimno, że trzeba było sobie pomagać olejowym grzejnikiem, rachunki były spore

Opublikowano

U mnie w firmie takie jest w każdym pomieszczeniu jest regulator stopni, ogrzewanie jest podłogowe więc brak grzejników (dodatkowe miejsce). Jeśli to jest małe mieszkanko w bloku to chyba koszty też nie powinny być takie duże :mysli:

Opublikowano

takie ogrzewanie to masz przeważnie w kamienicach, a tam sufit wysoko

Opublikowano

"Wiec w mieszkanku o powierzchni około 60 m2 są zamontowane 4 piece i tak w salonie z aneksem(łącznie5kW) zaś na mniejszy pokoik także 2 o łącznej mocy 4 kW.Łazienka ma oddzielne ogrzewanie.

Myślisz że w zupełności wystarczy to na większe mrozy???

Właściciel zrobił wszystko jak należy tzn każdy piec ma oddzielny bezpiecznik,mają także zabezpieczenia od porażenia które odłączy prąd w upływie 30ms.

Dawno montowałeś te piece i czy prawdą jest ich niski koszt użytkowania???"

Co do obliczeń mocy to nie jestem w temacie, podałem poprostu moje spostrzezenia z autopsji...

Z tego co piszesz instalacja wykonana poprawnie, w moim przypadku łazienka też miała zwykły ala "farelek" nie można tam było zainstalować było pieca akumulacujnego.

Ogólnie tak jak pisałem wcześniej:

- dobrze ocieplone mieszkanie

- dobrze dobrane moce pieców

- odpowiednio wyregulowa automatyka sterująca

Ogrzewanie elektryczne nie nalezy do najtańszych ale jesli spełnisz powyżswze warunki nie jest źle

No i ma wiele zalet :good:

Opublikowano

Ja jeszcze mieszkajac z rodzicami mielismy caly dom ogrzewany elektrycznie.

Problem zimna raczej nie istnial, grzejniki mozna bylo dowolnie ustawic (czy to przez "centralke" czy tez osobno kazdy). Bardzo dobre rozwiazanie, gdzie kazdy z domownikow moze sobie spokojnie ustalic taka temperature, jak mu/jej pasuje. Generalnie same plusy oprocz jednego... kosztow.

Koszta takiego ogrzewania sa naprawde bardzo duze, szczegolnie w perspektywie co chwile drozejacego pradu.

Miedzy innymi z tego powodu, jakis rok temu rodzice zdecydowali sie przeprowadzic remont i teraz dom ogrzewany jest gazem. Koszta nieporownywalnie mniejsze.

Opublikowano

Suma sumarum co do kosztów to jak np za rachunki płacilibyśmy więcej około 100zł to tragedii nie ma,mieszkanko jest fajne ale nie będziemy mieszkać w nim całe życie(maks 12lat)i potem pewnie byłby problem ze sprzedażą mieszkania z takim ogrzewaniem.Właściciel zdecydował się na ta formą ogrzewania gdyż pracuje w energetyce i ma deputat który pewnie uszczupla mu znacznie rachunki,do tego nikogo nie ma do godziny 16 a deklaruje się rachunkami rzędu 300zł na 2m-ce :mysli:

Z tego co piszecie jednak odpuscimi sobie te mieszkanko.

Dzięki za pomoc :wink4: