Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Montaż Webasto benzyna + update wersja pionowa w nadkole

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Elo robie swap ASN na 1.8t awt w asn jest webasto termo top c pionowo,zamiast niego musi byc IC jedyne miejsce teraz na nie to pod zbiorniczkiem wyrownawczym,tyle ze musi byc poziomo,wie ktos czy tak mozna?

Opublikowano
42 minuty temu, lisekexeter napisał:

Elo robie swap ASN na 1.8t awt w asn jest webasto termo top c pionowo,zamiast niego musi byc IC jedyne miejsce teraz na nie to pod zbiorniczkiem wyrownawczym,tyle ze musi byc poziomo,wie ktos czy tak mozna?

w 1.8T normalnie wchodzi pionowe webasto. IC mocuje się właśnie do pieca, w pionowym piecu są specjalne uchwyty na IC. Należy też wymienić zbiornik płynu spryskiwaczy na taki pod webasto. Przeczytaj dokładnie 1-wszego posta - tam jest pokazany montaż w 1.8T

Edytowane przez kdawid

Opublikowano

Robie swap w a6 lift w ktorym bylo 3.0 v6 tam jest webasto termo top C inne niz te z posta 1 

Opublikowano

Panowie

jestem na końcowym etapie zbierania gratów do webasto do b6 1.8 T.Brakuje mi sterowania webastem i wątku wyczytałem że jest coś cztery rodzaje tych sterowników.

Dla mnie są dwie opcje z literką A  lub B i mam pytanie który mam szukać ten podstawowy  czy ten bardziej rozbudowany.Posiadam RNS-E leda i czy z tego rozbudowanego będą jakieś kożyści i czy jest sens takiego pakować czy lepiej podstawowy.

Wygląda to następująco:

8E0 919 721 - navi

8E0 919 721 A - kontrola ciśnienia w oponach, ogrzewanie i wentylacja postojowa

8E0 919 721 B - navi, kontrola ciśniena w oponach, ogrzewanie i wentylacja postojowa

8E0 919 721 C - telematic

8E0 919 721 D - navi, telematic

8E0 919 721 E - telematic, kontrola ciśnienia w oponach, ogrzewanie i wentylacja postojowa

8E0 919 721 F - navi, telematic, kontrola ciśnienia w oponach, ogrzewanie i wentylacja postojowa

Mam jeszcze drugi problem ponieważ w miejscu sterownika mam zamontowany przycisk STAR ENERGI i nie ma miejsca na ten panel.Może ma ktoś jakiś pomysł jak to rozwiązać :wink:

Edytowane przez aker

Opublikowano

Ja poszedłem w ten bardziej rozbudowany, dużej różnicy cenowej nie ma a auto zyskuje na wyposażeniu :)

Opublikowano

Rozumiem,zapytam jakie masz radio bo to sterowanie navi było do zwykłego rns-a pytam bo czy przy rns-e będzie to funkcjonowało.

Opublikowano

Za pomocą tego panelu i tak nie da się sterować RNS-E więc nie ma sensu go zakładać jak w aucie jest RNS-E. Tym panelem steruje się navi która jest w zegarach i tylko z taką navi działa ten panel.

Opublikowano

Dziękuję za informację:hi: rzeczywiście nie ma sensu zakładać sterowania z literką B bardziej rozbudowanego jak nie będzie działać,Szukam z literką A 

Opublikowano

To chyba troszkę za mało przestudiowałem RNS-e, a powiedzcie mi... mając RNSE LED i kolorowy licznik, a panel sterowania mogący sterować navi to na liczniku będziemy mieli informacje z navi od RNSE ?

Opublikowano

Wyżej pytałem chyba o to samo i kolega Kdawid wyżej podał informację na ten temat :wink:

Opublikowano
6 godzin temu, kubaja11 napisał:

To chyba troszkę za mało przestudiowałem RNS-e, a powiedzcie mi... mając RNSE LED i kolorowy licznik, a panel sterowania mogący sterować navi to na liczniku będziemy mieli informacje z navi od RNSE ?

na liczniku normalnie masz informacje z navi RNS-E i dalej je będziesz miał ale ten panel w tunelu środkowym nie steruje rns-e (żadną funkcją). Steruje tylko navi w zegarach (BNS). Ta navi ma czytnik w bagażniku i to do sterowania tą i tylko tą nawigacją używane są przyciski navi na panel w tunelu środkowym. Oczywiście poz navi ten panel służy do sterowania webasto, ciśnieniem w oponach w B6 bo w B7 te funkcje są już sterowane z manetki przy kierownicy.

Opublikowano

Ok, teraz mam pytanko odnośnie Webasto, jest ktoś kto montował je w 2.0 TFSI ?? Jak wygląda wykaz części?

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Koledzy, mam kolejne pytanie.

Będę montował pionowe webasto do B7 1.8T tylko chcę to zrobić na fabrycznych częściach (łącznie z przewodami płynu chłodzącego i paliwa), mam już prawie wszystkie tylko zastanawia mnie rurka paliwowa. Mam już ta długą metalową która idzie pod podłogą i zastanawiam się którędy ona dokładnie idzie? Pewnie jak zdemontuje osłony podłogi to zobaczę jak będzie pasowała ale bardziej interesuje mnie ta część która idzie z przodu auta w okolicy nadkola i pieca? Moim zdaniem ten metalowy wąż skończy się gdzieś za przednim lewym nadkolem a gumowa rurka która idzie do pieca jest za krótka żeby tam dostać. Ma ktoś może wiedze jak fabrycznie położony jest ten przewód paliwowy w okolicach lewego przedniego koła i pieca? Przewód fabrycznie idzie tylko we wnęce koła czy wchodzi do komory silnika na podłużnicę?

• 2 miesiące temu...
Opublikowano
Dnia 22.01.2017 o 11:01, Bromchit napisał:

Gdybym nie był to bym o tym nie pisał. Montowałem u siebie webasto i uchwytów nie wymieniałem. 

No jednak trzeba wymieniać uchwyty pod fabryczną rurkę paliwową w 1.8T. Zarówno w b6 jak i w B7 uchwyt pod podłogą który trzyma rurki hamulcowe nie ma miejsca na 3 rurkę paliwową do webasto. Trzeba wymienić 4 uchwyty pod podłogą po lewej stronie te pod webasto maja nr8D0201449R koszt około 15zł/szt w ASO .
Uchwyty w przednim lewym nadkolu i z tyłu nad tłumikiem i zbiornikiem paliwa mają miejsce na przewód paliwa webasto a te 4 pod podłogą wzdłuż lewego progu trzeba wymienić jeżeli ktoś chce montować fabryczną metalową rurkę paliwa.

Sprawdziłem  to w b7 MY2007 i B6 MY2002

Edytowane przez kdawid

Opublikowano

Cóż, widocznie miałem bonusa, bo miałem miejsce we wszystkich uchwytach :wink:

Opublikowano

Ja też zakładam webasto tak jak ma być fabrycznie i w mojej b6 1.8T też muszę wymienić 4 uchwyty pod dodatkową rurkę pod webasto bo jest na dwie rurki.

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Koledzy, kolejne pytanko.

Zamontowałem w moim B7 BFB pionowe webasto. Wszystko zamontowane tak jak w fabryce i fajnie działa. Mam tylko problem z ułożeniem rury wydechowej z pieca. Otóż nie mogę jej ustawić tak żeby niczego nie dotykała. Teraz idzie bardzo blisko plastikowego nadkola i nadkole oczywiście strasznie się nagrzewa. Czy do wydechu powinien być jakiś dodatkowy uchwyt? Czy jest on mocowany tylko przy piecu i do osłony pod silnikiem? Wiem że ona jest elastyczna i można ja trochę dogiąć ale nie mam pomysłu jak ją ułożyć żeby niczego nie dotykała?
Ma ktoś może fotki jak jest ustawiona ta rura?

Edytowane przez kdawid

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Panowie które webasto w b7 1.8t będzie lepsze poziome czy pionowe ?? Chodzi mi żeby to ładnie pasowało bez zbędnej rzeźby

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Jeśli chcesz zakładać ori.to według mnie pionowe.Zakładam u siebie na ori. gratach włącznie z przewodem paliwa.

Opublikowano

Tak jak pisze kolega aker.
W B7 1.8T BFB fabrycznie były montowane pionowe piece  w nadkole. Widziałem kilka B7 1.8T z fabrycznym webasto i zawsze był to pionowy piec
Ja ostatnio właśnie taki dołożyłem do siebie, cały zestaw fabryczny (przewody paliwowe, węże płynu chłodzącego), wszystko jak z fabryki, nawet naklejka na wlew paliwa z informacją żeby nie tankować auta jak pracuje webasto :)
wszystko pasuje  idealnie (ale roboty trochę jest) i części ciężko znaleźć zwłaszcza węże płynu chłodzącego fabryczne, (mi się nie udało i kupiłem nowe w ASO)