Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Montaż Webasto benzyna + update wersja pionowa w nadkole

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jeżeli ktoś myślał o założeniu ori Webasto, to po przeczytaniu manuala może zacząć zbierać części i zabierać się do pracy.

Pacjent - 1.8T Avant quattro model 2003

Części
- piecyk z wiązkami, pompką paliwa, przewodami paliwa, pilotem 600PLN
- sterownik pilota, wzmacniacz antenowy 300PLN
- włącznik 118PLN (zniżki ASO)
- rurka do pompy paliwa 60PLN (zniżki ASO)
- kostki i piny 150PLN (zniżki ASO)
- pozostałe koszty 120PLN

Powodzenia

http://webastoa4.dle.interia.pl/Montaz_WEBASTO_A4_8E.pdf

Update o wersję pionową montowaną w lewe nadkole
Tym razem na warsztat poszedł BEXsio Watersa :naughty:

Prawdopodobnie da się je zamontować bez zdejmowania przedniego pasa, ale ja z rozpędu go zdjąłem, bo tak mi było wygodnie :polew:

- zdejmujemy lewe koło,
- wyjmujemy nadkole,
- wyjmujemy lewy intercooler,
- wyjmujemy dolny zbiorniczek spryskiwaczy,
- przekładamy pompki i czujnik płynu do zbiorniczka spryskiwaczy przystosowanego do ogrzewania postojowego,

- odkręcamy mocowanie intercoolera, piec ma je zamontowane na swojej obudowie
58e94075f4dfa1fe.jpg

- montujemy nowy zbiorniczek
fa1c4939046d3750.jpg

- montujemy piec
0d8b26e5cc11c565.jpg

6dbcefe431486553.jpg

- uchwyt intercoolera na piecu
dd4ce5e2a7364bd0.jpg

- montujemy intercooler
fc620ad00e9bdd72.jpg

i w sumie to wszystko w temacie montażu, problemów nie stwierdziłem... :)

Opublikowano

Szacunek za wykonaną robotę i tutorial! :good:

obawiam się tylko, że u mnie może to być jeszcze bardziej skomplikowane ze względu na brak miejsca pod maską no i rzeźby jest przy tym tyle, że sam bym się za to na pewno nie zabrał :no:

domyślam się ze w dieslu wygląda to analogicznie...?

Opublikowano

Mario - szacun :notworthy:. Przejrzałem na szybko bo czas mnie goni ale już widać, że wykonaliście z Watersem kawał dobrej roboty. Jak tylko znajdę chwilę, przeczytam na spokojnie i spróbuję odnieść się jakoś do instalacji diesla ;)

Piecyk, wiązki, pompa paliwa z przewodami i pilot za 600zł to jak za darmo... Allegro czy dorwałeś coś rozbitego i wyciągałeś klamoty z auta?

Opublikowano
  • Autor

Szacunek za wykonaną robotę i tutorial! :good:

obawiam się tylko, że u mnie może to być jeszcze bardziej skomplikowane ze względu na brak miejsca pod maską no i rzeźby jest przy tym tyle, że sam bym się za to na pewno nie zabrał :no:

domyślam się ze w dieslu wygląda to analogicznie...?

THX :good:

Nigdy nie oglądałem 3.0 dlatego nie wiem czy na podłużnicę wejdzie... ale przecież jest wersja ori webasto do montowania pionowego w okolicy lewego IC[br]Dopisany: 12 Luty 2010, 15:09_________________________________________________

Mario - szacun :notworthy:. Przejrzałem na szybko bo czas mnie goni ale już widać, że wykonaliście z Watersem kawał dobrej roboty. Jak tylko znajdę chwilę, przeczytam na spokojnie i spróbuję odnieść się jakoś do instalacji diesla ;)

Piecyk, wiązki, pompa paliwa z przewodami i pilot za 600zł to jak za darmo... Allegro czy dorwałeś coś rozbitego i wyciągałeś klamoty z auta?

Trochę kombinacji było i sporo wiązek leciało (nie tych elektrycznych :naughty:)

Ten mój zestaw jest z Allegro, leżał już przynajmniej pół roku. Resztę dokupiłem również tam.

Opublikowano

gratulacje za wykonany projekt, a z tego co widzę trzeba było się na pocić żeby to wszystko upchnąć :good:

Dodatkową przeszkodą był parownik, który musieliśmy przesunąć bo gazownicy zamontowali go tam gdzie teraz siedzi piec. Dlatego warto przy montażu LPG zastanowić się czy będziemy w przyszłości zakładać Webasto.

Opublikowano

No mala komplikacja z ta akcja gaśniczą choc sam przyznam ze w moim trochę na początku przy mrozie kopci.

Opublikowano

drobniutkie pytanko bo nie doczytałem... kupiliście panel z przyciskami który posiadają już użytkownicy małej NAVI... nie trzeba go wtedy kupować?

Opublikowano
  • Autor

drobniutkie pytanko bo nie doczytałem... kupiliście panel z przyciskami który posiadają już użytkownicy małej NAVI... nie trzeba go wtedy kupować?

Kupiłem przełącznik wyłącznie pod webasto, musisz sprawdzić jaki masz zamonotwany u siebie...

wg Etki sterowanie ogrzewaniem posiadają:

8E0 919 721 A

8E0 919 721 B

8E0 919 721 E

8E0 919 721 F

wersje niekompatybilne to:

8E0 919 721

8E0 919 721 C

8E0 919 721 D

Niestety mam z nim problem, przyciski Menu i Enter działają, a kręcenie gałeczką nie! W przyszłym tygodniu będę miał samochód kolegi z fabrycznym webasto i po kolorach kabli będę próbował dojść czego nie podłączyłem...[br]Dopisany: 20 Luty 2010, 21:55_________________________________________________

całe szczęście benzyna nie kopci :tongue4:

Opublikowano

całe szczęście benzyna nie kopci :tongue4:

Ale jak coś pójdzie nie tak może się skończyć tym: http://www.moto.allegro.pl/item930393857_audi_a4_avant_3_0tdi_quattro_po_oplatach_okazja.html

:naughty::wink4:

A opracowanie piękne :good:

Kabelkologię rozbudowałbym o szerszy opis, zdjęcia

Opublikowano

ech... nie mam przycisku "menu"... czyli w razie czego wymiana u kogoś kto ma mała navi... niestety musi kupić fulla czyli Menu + 4 przyciski od navi...

Opublikowano

Grażny widziałem na allegro ostatnio - koleś sprzedawał full opcję za 50zł. Miał ponad 100szt.

Opublikowano

Grażny widziałem na allegro ostatnio - koleś sprzedawał full opcję za 50zł. Miał ponad 100szt.

heh no teraz jest... jedna sztuka za 150zł z końcówką A (tylko przycisk menu)

trzeba szukać... :good:

Opublikowano

Do moderatorow. Podczepcie ten watek do glownej kategori, zeby sie wyrozniał. :hi:

Opublikowano
  • Autor

8E0 919 721

Ten przełącznik nie obsługuje webasto[br]Dopisany: 23 Luty 2010, 09:48_________________________________________________Kabelkologię rozbudowałbym o szerszy opis, zdjęcia

Postaram się niebawem, bo przyjechały z D nowe kosteczki... Zrobię kilka fotek

Opublikowano

Wygląda to następująco:

8E0 919 721 - navi

8E0 919 721 A - kontrola ciśnienia w oponach, ogrzewanie i wentylacja postojowa

8E0 919 721 B - navi, kontrola ciśniena w oponach, ogrzewanie i wentylacja postojowa

8E0 919 721 C - telematic

8E0 919 721 D - navi, telematic

8E0 919 721 E - telematic, kontrola ciśnienia w oponach, ogrzewanie i wentylacja postojowa

8E0 919 721 F - navi, telematic, kontrola ciśnienia w oponach, ogrzewanie i wentylacja postojowa

Mario z tego co wyczytałem ze schematu wynika, że aby prawidłowo wpiąć panel (przyjmijmy wariant najprostrzy czyli model z końcówką A) - potrzebujesz pociągnąć 7 kabli:

pin 1 (przycisk Menu) -> pin 8 w niebieskiej 32-pinowej wtyczce w zegarach (lewa strona)

pin 4 (zasilanie iluminacji panelu) -> pin 17 w zielonej 32-pinowej wtyczce w zegarach (prawa strona)

pin 6 (pokrętło L) -> pin 12 w niebieskiej 32-pinowej wtycze w zegarach

pin 7 (pokrętło P) -> pin 28 w niebieskiej 32-pinowej wtyczce w zegarach

pin 8 (Enter - wciśnięcie pokrętła) -> pin 25 w niebieskiej 32-pinowej wtyczce w zegarach

pin 9 (zasilanie panelu) -> bezpiecznik S5/10A

pin 10 (masa panelu i jego iluminacji) -> pin 32 w niebieskiej wtyczce w zegarach

Z tego co widzę na schemacie który wrzuciłeś do PDF-a - zapomniałeś o zasileniu na 9-tym pinie i pewnie dlatego panel Ci nie działa ;)

BTW - jeśli masz więcej paneli A to piszę się na 1szt. :decayed:

Opublikowano
  • Autor

Wygląda to następująco:

8E0 919 721 - navi

8E0 919 721 A - kontrola ciśnienia w oponach, ogrzewanie i wentylacja postojowa

8E0 919 721 B - navi, kontrola ciśniena w oponach, ogrzewanie i wentylacja postojowa

8E0 919 721 C - telematic

8E0 919 721 D - navi, telematic

8E0 919 721 E - telematic, kontrola ciśnienia w oponach, ogrzewanie i wentylacja postojowa

8E0 919 721 F - navi, telematic, kontrola ciśnienia w oponach, ogrzewanie i wentylacja postojowa

Mario z tego co wyczytałem ze schematu wynika, że aby prawidłowo wpiąć panel (przyjmijmy wariant najprostrzy czyli model z końcówką A) - potrzebujesz pociągnąć 7 kabli:

pin 1 (przycisk Menu) -> pin 8 w niebieskiej 32-pinowej wtyczce w zegarach (lewa strona)

pin 4 (zasilanie iluminacji panelu) -> pin 17 w zielonej 32-pinowej wtyczce w zegarach (prawa strona)

pin 6 (pokrętło L) -> pin 12 w niebieskiej 32-pinowej wtycze w zegarach

pin 7 (pokrętło P) -> pin 28 w niebieskiej 32-pinowej wtyczce w zegarach

pin 8 (Enter - wciśnięcie pokrętła) -> pin 25 w niebieskiej 32-pinowej wtyczce w zegarach

pin 9 (zasilanie panelu) -> bezpiecznik S5/10A

pin 10 (masa panelu i jego iluminacji) -> pin 32 w niebieskiej wtyczce w zegarach

Z tego co widzę na schemacie który wrzuciłeś do PDF-a - zapomniałeś o zasileniu na 9-tym pinie i pewnie dlatego panel Ci nie działa ;)

BTW - jeśli masz więcej paneli A to piszę się na 1szt. :decayed:

Jadę do Watersa, to powalczymy z przełącznikiem (swoją drogą, to dziwne, że działa wszystko oprócz gałeczki prawo/lewo). Miałem zrobić to teraz, ale bawiłem się z Concertem 2DIN.

A przełączników nie mam, zamawiałem przez Skodę i ściagali z Niemiec, jeżeli mnie pamięć nie myli, to po zniżkach wyszło 118PLN

Opublikowano

W którym miejscu w samochodzie jest zamontowany ten manipulator.(panel)

Opublikowano

za zapalniczką w B6

Opublikowano

Zamiast zapalniczki w tunelu środkowym ;)