Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[B5 AHU] Zwiększenie mocy do 110KM. Czy warto ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam :) mam audi A4 z 1999r,silnik 1.9 diesel, moc 90KM - to zdecydowanie za mało dlatego chciałbym zwiększyć moc silnika do 110KM i w związku z tym mam kilka pytań...czy mi się to w ogóle opłaca?????? ile mnie to będzie mniej więcej kosztowało???? teraz spala mi max 7L/100km czy po zwiększeniu mocy będzie spalał mi dużo więcej???? czy po tym tuningu przyspieszenie będzie znacznie większe bo o to mi głównie chodzi...przywiązałem się do tego auta i trochę kasy już w niego włożyłem dlatego wole dalej inwestować niż go sprzedawać...co o tym myślicie,możecie mi coś doradzić???

Opublikowano

rób śmiało koszt to ok 1100 zł ale zależy gdzie, spalanie się nie zmieni (przynajmniej u mnie tak jest)

Opublikowano

chip'uj

Opublikowano

tomi, wszystko znajdziesz na forum - poczytaj, a dowiesz się duuuużo ciekawych rzeczy, a tak po krótce:

Jeżeli motor masz zdrowy, to chipuj.

Moc wzrośnie, przyśpieszenie spadnie i spalanie też powinno spaść po pewnym czasie (jak znudzi Ci się ciskanie pedała po chipie :decayed:)

Na forum masz wątek o polecanych tunerach - poszukaj ze swojej okolicy. Koszt 1000-1500.

Wpadnij na jakieś lokalne spoty, to dowiesz się gdzie najlepiej to zrobić a koledzy obadają Ci też samochód.

Opublikowano

tomi podjedz do Gliwic na spota albo raz w m-cu też jest w Jastrzębiu to sie dowiesz więcej

Moc wzrośnie, przyśpieszenie spadnie i spalanie też powinno spaść

:mysli::blink:

Opublikowano

tomi podjedz do Gliwic na spota albo raz w m-cu też jest w Jastrzębiu to sie dowiesz więcej

No co?! Liczba sekund spadnie :decayed:

Opublikowano

No co?! Liczba sekund spadnie :decayed:

:decayed: :decayed: :decayed: nie no, spoko, wszysko sie zgadza :wallbash:

Opublikowano

Na forum masz wątek o polecanych tunerach - poszukaj ze swojej okolicy. Koszt 1000-1500.

Wpadnij na jakieś lokalne spoty, to dowiesz się gdzie najlepiej to zrobić a koledzy obadają Ci też samochód.

:good:

Tylko pamiętaj żeby ci do głowy nie przyszło szukać na allegro bo tam to nic dobrego jeżeli chodzi o "chip" raczej nie znajdziesz...

Opublikowano

Ja samego chipa bez zmiany wtrysków bym nie robił.

Opublikowano

czemu :mysli:

zawsze te 20 kucy przyleci :)

Opublikowano

czemu :mysli:

zawsze te 20 kucy przyleci :)

bo z wtryskami przyleci 40 i spalanie minimalnie spadnie ;)

Opublikowano

fakt :wink4:

Opublikowano

Na wtryskach z AFN`a (lub 216) i zdrowej pompie i motorowni powinno się zamknąć w ok. 130kucach i 300 niutach.

Warto dołożyć parę stówek. Na tych modyfikacjach kończy się ekonomiczne rezanie :)

Wtryski od AFN`a można kupić za psie pieniądze, ewentualnie wymienić i ustawić same końcówki i dopiero wtedy brykać na soft.

Opublikowano

i juz sie zaczyna .. kolega chce zwykly soft a tu juz propozycje: wieksze wtryski,zaraz turbo inne,najlepiej z FMIC, a na koncu padnie propozycja zmiany motoru na AWX ... :naughty:

najlpeszy stosunek przyrostu do ceny to czip i jezeli nie masz zamiaru nic wiecej robic to jest to najlepszy wybor ...

Opublikowano

dlatego napisałem, że ekonomicznie kończy się na wtryskach :wink4: zero kombinacji z turbo czy IC.

Soft ok. tysiaka... warto dołożyć 5 stówek na wtryski i na tym zakończyć rezanie.

Opublikowano

Na wtryskach z AFN`a (lub 216) i zdrowej pompie i motorowni powinno się zamknąć w ok. 130kucach i 300 niutach.

Warto dołożyć parę stówek. Na tych modyfikacjach kończy się ekonomiczne rezanie :)

Wtryski od AFN`a można kupić za psie pieniądze, ewentualnie wymienić i ustawić same końcówki i dopiero wtedy brykać na soft.

Ja do 1Z wrzuciłem wtryski z AFN, kupiłem je za 400zł, moje sprzedałem za 330, czyli wyszły mnie 70zł :wink4:, mam do wyczyszczenia przepływkę, ustawienie kąta wtrysku i przeczyszczenie kolektora, no i oczywiscie program, celuję właśnie w 130KM, i 300Nm :good:

Sam program też da rade :wink4:

Opublikowano

ja tak właśnie wycelowałem :naughty:

Opublikowano

No jak tylko porobię wszystko to mam nadzieje że u mnie tyle wyskoczy :wink4:, także kolego warto :naughty:

Opublikowano

he kolego dawaj śmiało, :)korekta programu

i będzie ok.....

ja właśnie załatwiłem wtryski 205 od ASV zobaczymy co pokarze ten AHH po programie u Mistrza Rogala :hi:

Opublikowano

dzięki wszystkim za rade :>...wahałem się ale teraz prawdopodobnie się zdecyduje na chip i wymianę wtrysków tylko najpierw sprawdzę sobie motor czy to wytrzyma :>...jeszcze jedna sprawa :czy zna ktoś może jakiś dobry warsztat w okolicach Tychów czy Bielska-Białej gdzie zrobią to rzetelnie i dobrze??????????