Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B5] Zamiana kół z 16' na 15'

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam A4 w sedanie 99r 1.6 AHL 100km. Mam na niej zalozone 16ki 205/55. Mam pytanko : jakbym zmienil fele 16ki na 15ki z opona 195/65 to odczuje wyzszy komfort jazdy i nizsze spalanie. Kolega zmienil w takim samym na 14ki i chwali sie ze spalanie spadlo mu o 2litry...

Opublikowano

Kolega zmienil w takim samym na 14ki i chwali sie ze spalanie spadlo mu o 2litry...

:polew:

To na 13 zmien odrazu ? :sarcastic::wtf:

Opublikowano

:polew:

co sie śmiejesz ??? łople tak mają :good:

Opublikowano
co sie śmiejesz ??? łople tak mają :good:

Kutfa myślałem że tylko kumpel tak ma :blink: jeździ corsą i chce zmienić 14 alu na 14 alu i nie chce większych bo boi się o spadek komfortu i zwiększone spalanie :shocked:

Opublikowano

jeździ corsą i chce zmienić 14 alu na 14 alu

:mysli: :mysli:

A odnosnie tematu..., z 16" na 15" róznicy prawie nie odczuje, a jesli chodzi, że komus spadło spalanie o 2 litry to bzdura.

Opublikowano

Kutfa myślałem że tylko kumpel tak ma :blink: jeździ corsą i chce zmienić 14 alu na 14 alu i nie chce większych bo boi się o spadek komfortu i zwiększone spalanie :shocked:

to pół biedy , gorzej jakby chciał zmienić na 14 alu, wtedy miałby problem , wieksze spalanie i spadek komfortu murowany :thumbdown:

Opublikowano

Kolega zmienil w takim samym na 14ki i chwali sie ze spalanie spadlo mu o 2litry...

Swoją drogą chciałbym zobaczyć tą B5-kę na 14"... :polew:

Opublikowano

jeździ corsą i chce zmienić 14 alu na 14 alu

:mysli: :mysli:

Zamienił stryjek siekierke na kijek ;) Chciał zmienić tylko wzór koła zachowując rozmiar koła. OEM na OEM ;)
Opublikowano

Przy zmianie z 16" na 15" różnica w spalaniu będzie naprawdę nie zauważalna, czyli do ok. 0.5litra ( oczywiście przy ogumieniu tego samego typu , tzn .producent ,model...)

Co do komfortu , to faktycznie minimalnie on wzrośnie , ale czy warto dla tej małej różnicy pogorszyć kolosalnie wygląd :mysli:

jako minimum dobrego wyglądu A4 B5 uznaje się 16" , czyli oponkę 205/55/16 :good:

a te 2 litry to z palca chyba wyssane :polew: :polew:

Opublikowano

Ja wyskoczyłem z 205/55/R16 na zimowe 195/65/R15 Jak dla mnie 195 to zdecydowanie zbyt wąska opona do B5. Auto się dużo gorzej trzyma i mam wrażenie że pływa ( przez zbyt duży balon ). Teraz mam założone 235/45/R17 i tu już się fajnie jeździ. Ale optymalne będzie 205/55/R16. Skoro przesiadka z 205 na 195 oznaczała mniejsze spalanie o 2litry to ja na 235 teraz powinienem się spodziewać o 6 litrów większego spalania? :polew:

Opublikowano
jakbym zmienil fele 16ki na 15ki z opona 195/65 to odczuje wyzszy komfort jazdy i nizsze spalanie.

bardzo minimalnie polepszy sie komford, a w spalaniu raczej nie odczujesz roznicy

Opublikowano

Swoją drogą chciałbym zobaczyć tą B5-kę na 14"... :polew:

a 14' to wogóle wejdzie?? mnie zaciscki nie puszczaja :polew:

ja nie odczuwam róznicy w spalaniu między 15' (zima) 17' (lato) :decayed:

zawsze pali ile chce :polew:

Opublikowano

83piotrek zakładaj 14 od razu. zobaczymy jak to wygląda- tylko czy znajdziesz.

ale poważnie nie ma się co żenować o 0.5L, bo tego nie zauważysz- raz czy 2 na światłach delikatnie ruszysz i masz 0.5L

Opublikowano

Zmieniaj od razu na 12", spalanie będzie w granicach 3,5l. :polew: Zupełnie jak mój kolega któremu w Astrze 1.4 po zmianie z 14" na 15" spalanie wzrosło o 4 litry :polew: Audi do B5 minimalnie zaleca 15", więc skąd pomysł na 14" ? Przy wadze B5 na 14" będzie bujało jak arką podczas potopu :decayed: Różnice będą, ale minimalne i ich nawet nie odczujesz :wink4:

Opublikowano

Ooo kurde. Dla mnie 195/65/15 to wysoki balon, na których buja autem na każdym zakręcie... Nie mówiąc już o wyglądzie. Zdecydowanie zły pomysł zakładać 14". Ja sam chcę sprzedać komplet moich 15" właśnie na rzecz 16".

Opublikowano

sam chętnie też zobaczę B5 na 14" :polew: :polew: :polew:

Opublikowano

15'' jest ok dla tych którzy nie wymagają gleby itd. po prostu do jazdy ale 14'' :shocked::no:

Opublikowano

zostaw te 16-ki tak jak są...i będzie oki :wink4: