Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

System Homelink – otwieranie bramy wjazdowej i garażowej w Audi A4 B6/B7

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  • Autor

Cena OK. Sensory najmniej po 50zł za sztukę, razem z wiązką dają 300zł. Sterownik HL ciężko trafić, średnia cena to 200zł. Słonecznik HL to rarytas – po 1,5 roku szukania dałem za wygraną i kupiłem nowy w ASO (ponad 700zł). Reszty już nawet nie liczę, dobrze kupiłeś…

Sensory PDC w B7 są inne – wkład czujnika jest okrągły (w B6 jest prostokąt). Poza obudową jednak są identyczne – ten sam wtyk, ustawiony pod tym samym kątem (no ale wypadałoby abyś do swojego nadwozia założył dedykowaną część ;)). Miałem u siebie wcześniej czujniki z B7 ale zmieniłem na model z B6 (taki fetysz ;)).

Jeśli chodzi o różnice w wiązkach elektrycznych – adapter czyli przewód łączący kabinę z przedziałem silnika jest identyczny dla B6 i B7 (8E1 971 065 C). Ta wiązka zawiera 10 przewodów (2 do HL i 8 do PDC). Problem pojawia się przy wiązce w komorze silnika – tutaj jest jedna wspólna wiązka dla różnych komponentów (seryjnie masz tu np. przeciwmgielne, klakson). Zatem problem polega na tym, że aby podłączyć to fabrycznie – trzeba wywalić ori wiązkę i zastąpić ją wariantem z brakującym okablowaniem (ponieważ nie ma osobnej wiązki do HL czy PDC – poza adapterem ale ten ma inną funkcję).

Ja u siebie rozwiązałem to troszkę inaczej bo… To była jedna z pierwszych modyfikacji (jak pisałem na forum, że chcę założyć PDC front, to ludzie się w czoło pukali ;)). Nie wiedziałem jak połączyć adapter z PDC więc wymyśliłem sobie, że kupię wiązkę tylną i wtyk 12-pin przewalę na 10-pin pasujący do wiązki adaptera (sygnały zostają, mostkujesz tylko masy i zasilanie i gotowe). Mniejsza z tym, teraz już wiadomo jak to poprawnie wykonać :)

Teraz co dalej przy montażu:

- jak bierzesz całość to przełóż sobie od razu całą wiązkę komory silnika (czyli wymieniasz zasilanie przeciwmgielnych, klaksonu i co tam jeszcze na tym przewodzie znajdziesz - na kabel obsługujący to samo + HL i PDC).

- w/w wiązkę podłączasz do adaptera (czarna 10-pin gdzieś przy zderzaku), który leci nadkolem do środka auta (kończy się w panelu konektorów, niebieską wtyczką 10-pin).

- od adaptera rozdzielasz przewody (2 są od HL, 8 od PDC) – sygnały PDC prowadzisz progami a potem boczkiem aż do PDC

- zanim puścisz przewody do PDC warto od razu wywalić szufladkę, zamontować półkę i podłączyć przycisk PDC (z niego też x kabelki lecą do PDC – poprowadzisz je razem z nowymi kablami lecącymi od adaptera).

- oczywiście sterownik PDC trzeba wymienić na 8-kanałowy (końcówka C lub E dla B7)

- pozostaje już tylko HL (czyli przewalasz brakujące przewody wiązką dachową – w panelu konektorów na lewym słupku A - to pomarańczowa wtyczka 17-pin, w górnym słupku A od)

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam Panowie, mam homelinka w o numerze 8E0 909 511A DO TEGO IDZIE 4 PINOWA KOSTKA 8E0 971 934, I MAM PROSBE MIALEM ROZBITE AUTO I UCIETE BYLY KABLE I NIE WIEM JAK POLACZYC TE KABLE DO KOSTKI BO SA TAM CHYBA 2 KABLE , MACIE JAKIS POMYSL??

Opublikowano

TAK TO JEST WERSJA USA, ZAKUPILEM STEROWNIK O TYM NUMERZE NA ALLEGRO BO SPRAWDZILEM W SERWISIE ZE TAKI MA DO MNIE PASOWAC, KOLES MOWIL ZE MA BYC DOBRY TO CHCE SPRAWDZIC TYLKO ZE BYLY UCIETE KABLE I KUPILEM KOSTKE 4 PINOWA DO WLASNIE TEGO MODELU STEROWNIKA TYLKO ZE IDA DWA KABELKI ZIELONY I BODAJZE ALBO BRAZOWY ALBO CZERWONY, TYLKO NIE WIEM JAK JE PODLACZYC DO TEJ KOSTKI W JAKIEJ KOLEJNOSCI I W TKORY WTYK, MASZ MOZE JAKAS RADE??

Opublikowano

ok, zapamietam, widac ze jestem nowy.

Opublikowano

Niestety u nas w Polsce jest inna częstotliwość niz w USA :confused4: i nie bedzie ci to działać .

Opublikowano

o super :) szkoda ze nie wiedzialem wczesniej :) ale tak poza tym nie wiesz jak to podpiac??:>

Opublikowano

o super :) szkoda ze nie wiedzialem wczesniej :) ale tak poza tym nie wiesz jak to podpiac??:>

Do sterownika idą trzy przewody :) schemat masz na pierwszej stronie

Opublikowano

brązowo biały - pin 3

zielono biały - pin 2

szaro czerwony - pin 4

jeśli brakuje Ci tego brązowo białego kabelka to go dołożysz i podłącz do masy auta :wink4:

• 1 rok później...
Opublikowano

(najpierw trzeba odkręcić spryski - jeśli oczywiście auto je posiada):

Pod którym spryskiem, lewym czy prawym montuje się nadajnik?

Może ma ktoś zdjęcia.

Opublikowano
  • Autor

(najpierw trzeba odkręcić spryski - jeśli oczywiście auto je posiada):

Pod którym spryskiem, lewym czy prawym montuje się nadajnik?

Może ma ktoś zdjęcia.

Po prawej stronie od atrapy:

hlatbumper.JPG

Opublikowano

Proszę jeszcze o informację,jakiej długości są te dwa dodatkowe kabelki w wiązce zderzaka miedzy złączem pośrednim T10x a wtyką modułu.

Wydaje mi się patrząc na zdjęcie, że te złącza pośrednie są też po tej prawej stronie, a odejście do modułu jest przed środkowym czujnikiem PDC.

To w B6 a czy w B7 jest tak samo?

Opublikowano
  • Autor

Nie ma długości wiązek - zakładamy albo ori kable albo mierzymy już na aucie.

Opublikowano

Ok , będę teraz robił rozrząd, to będzie okazja zmierzyć jak długie są te dwa kabelki.

Wiem już, dlaczego miałem taki problem z lokalizacją miejsca montażu sterownika w zderzaku. Po prostu w B6 jest on montowany po stronie pasażera, a w B7 po stronie kierowcy.

Wiązka zderzaka będzie więc inna.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano
Masz na schematach - T6m:

T6m/pin1 - styk lampki podświetlającej lusterko do makijażu

T6m/pin2 - styk lampki podświetlającej lusterko do makijażu

T6m/pin3 - połączenie ze sterownikiem Homelink w zderzaku

T6m/pin4 - zasilanie panelu w słoneczniku (bezpiecznik S16 5A)

T6m/pin5 - sygnał do sterownika w drzwiach kierowcy (nie wiem na cholerę to ale w schemacie jest)

T6m/pin6 - połączenie z zegarami (bodajże zasilanie diód w panelu słonecznika, ale nie jestem pewien)

jestem prawie pewien że ten pin odpowiada za potwierdzenie przyuczenia pilota, ponieważ dziś udało mi się przyuczyć pilot ale potwierdzenia nie dostałem :wink:

ps dla wszystkich posiadaczy HomeLinka, dziś sprawiłem że moja brama Nice Robus (kodowanie zmienne) reaguje na przyciski HL

trzeba tylko dokupić małe co nieco i włala wkręcić 4 kabelki i dziemkujem :wink:

ps. Marcino87 niedowiarku mówiłem że zrobię :kox:

Opublikowano

Czy ktoś zakładał do b6 lub b7 moduł HomeLink z B8? Wyglądem i wtyczką nie różnią się wcale ale w tym z B8 jest nowsze oprogramowanie i powinno zadziałać z moją bramą tylko nie wiem czy zadziała w B7? Jeżeli ktoś ma takie testy za sobą to proszę o info.

Opublikowano

Raczej nie ma szansy , aby to zadziałało . Homelink z B8 współpracuje z MCE i modułem komfortu, i w przekazywaniu sygnału z klawiatury do nadajnika za pomocą magistrali LIN pośredniczy MCE i komfort. W B7 sygnał jest przekazywany bezpośrednio, a współpracuje z zegarami i sterownikiem drzwi.

Te różnice prawdopodobnie uniemożliwiają przeszczep.

Opublikowano
Raczej nie ma szansy , aby to zadziałało . Homelink z B8 współpracuje z MCE i modułem komfortu, i w przekazywaniu sygnału z klawiatury do nadajnika za pomocą magistrali LIN pośredniczy MCE i komfort. W B7 sygnał jest przekazywany bezpośrednio, a współpracuje z zegarami i sterownikiem drzwi.

Te różnice prawdopodobnie uniemożliwiają przeszczep.

Tez to zauważyłem przeglądając schematy ale łudzę się jeszcze że może być tak że te funkcje które realizuje MCE i komfort w B8 są realizowane w ten sam sposób przez przyciski HL w B7

Opublikowano
Czy ktoś zakładał do b6 lub b7 moduł HomeLink z B8? Wyglądem i wtyczką nie różnią się wcale ale w tym z B8 jest nowsze oprogramowanie i powinno zadziałać z moją bramą tylko nie wiem czy zadziała w B7? Jeżeli ktoś ma takie testy za sobą to proszę o info.

z tego co wiem to b6/b7 jest w słoneczniku a z b8 jest w lampce pod sufitem

Opublikowano

z tego co wiem to b6/b7 jest w słoneczniku a z b8 jest w lampce pod sufitem

moduł jest w przednim zderzaku zarówno w b7 jak i w b8