Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[B5 AJM] Niestabilne obroty biegu jałowego.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Wszystkich

Od niedawna mam taki problem i potrzebuję dobrej rady zanim pojadę na warsztat . A4 1.9 TDI 116 PS rok 2000

A więc autko w chwili odpalania wskakuje na około 2 tys/obr i przez chwilę pracuje bardzo nie równo po czym obroty spadają , ale spadają na ok 1,2 tys/obr i tak jest dłuższy czas po czym spadną prawidłowo lub na jakieś 950 obr i dopiero prawidłowo .

Również jak się doda gazu czasami wolniej spadają , lub jak się jedzie i popuści się gazu auto jedzie dalej i po chwili dopiero opadną .

Tak po za tym spalanie chyba w normie , niema żadnych spadków mocy lub jakiegoś szarpania jest chyba wszystko w miarę oprócz tych obrotów .

Aha nieraz jak auto jest zimne np rano odpali w miarę dobrze chodzi o obroty ale pracuje nie równo dopiero gdy się doda gazu normuję się .

Również od jakiegoś czasu trzeba dłużej czekac na kontrolkę od świec również na ciepłym silniku , ale chyba to nie powód .

Proszę o poradę i jakieś wskazówki .

Pozdrawiam

Opublikowano

a no właśnie

czy to normalne:

podczas toczenia na biegu jałowym dodanie gazu i obroty na chwile sie utrzymują i pozniej spadają

lub jak jadę wcisnę sprzęgło i i gaz tak aby obroty były na 3000 i chwilę sie utrzyma i pozniej spada

to normalne???

sytuacja tylko i wyłacznie podczas jazdy lub toczeniu np. 30/40km/h

z autem nie mam żadnych problemów i nie ma żadnych błędów na VAG

Opublikowano

Witam

Byłem na VAG-u i wszystko ok , żadnych błędów , mechanik sam się zdziwił , ale mówi że może to byc problem z turbiną bo jest trochę w oleju , ale oleju nie bierze raczej , od serwisu do serwisu dolewam ok 0,5 l i niby jest to normalne , konsultował się ze znajomym i to on właśnie wskazał po objawach na turbinę i związany z tym olej że niby jak wszystko się wypali po jakimś czasie do wszystko wraca do normy , pomocy bo najgorsze jest odpalanie obroty wariują od 2-2,5 tys przez kilka sekund czasem na chodniku zostanie czarny ślad , ludzie się patrzą jak nie wiem i po przejechaniu paru kilometrów wszystko się uspokaja ale po odpaleniu ponownym wszystko od początku .

POMOCY

Ps .

Co znaczy kontrolka sensor oleju też zapala się co jakiś czas na minutę ,dwie i gaśnie .

Opublikowano

sprawdź czujnik temperatury :mysli:

Opublikowano

Czujnik pokazał błąd i temperaturę -37 ale niby zostało to usunięte ale świece cały czas długo się grzeją

Opublikowano

sprawdź połączenia elektryczne czujnika/wymień na nowy

Opublikowano

czujnik temperatury napewno do wymiany, mnie też przed wymianą świece grzały po 8-10s.

po sprawdzeniu na VAG`u okazało sie ze przy temp 8-10stopni na zewnątrz, czujnik pokazywał temp -12, na rozgrzanym trzymał równo 54stopnie.. kłamał ;)

pozdrawiam!