Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AFN] Spalanie A4 AFN quattro

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Moze i było ale szukaczka nie znalazła.

Poproszę TYLKO wlaścicieli takiego egzemplarza o pochwalenie sie ile im REALNIE i w włączoną klimą spala A4 z w/w motorem i napędem.

Nie chodzi mi o odczyty z kompa ( kłamią jak Marcinkiewicz), ale wyliczone matematycznie przy tankowaniu

Dzięki. :)

Opublikowano

baskecior, moj przed modem na trasie 500km w jedna strone dwie osoby, wlaczona klima i z powrotem 500km cztery osoby, bagaz i klima przy predkosci 130-140 spalil 5,9. W tym po polskich drogach jakies 350 reszta autostrada w niemcowni no i z powrotem to samo.

Dla mnie wynik bardzo zadawalajacy.

Teraz po modzie przy tej predkosci spala mi ok. 6,5

Dodam jeszcze, ze nie przekroczylem sredniego spalania 6,5.

Opublikowano
  • Autor

Dzięki. Tak tylko pytam bo mi na trasie przy 140-160 w porywach do 200 z wlaczona klima , i pozniej jeszcze miasto , wciągnął 7,9 :mrgreen:

Ja sie chyba nigdy nie naucze jeździć normalnie :twisted:

Opublikowano
Dzięki. Tak tylko pytam bo mi na trasie przy 140-160 w porywach do 200 z wlaczona klima , i pozniej jeszcze miasto , wciągnął 7,9 :mrgreen:

jak dla mnie przy takim palowaniu autka spalanie jest jak najbadziej w normie ... tym tymbardziej ze masz Q .... :twisted:

P.S moje spalilo w trasie (140-160 momentami 200 6,8 l/100 ) .....

P.S 2 jezdzisz normalnie ..... ;-)

Opublikowano

pewnie ze normalnie ja tez jak mam okazje to jade 160-180 norma :twisted:

Opublikowano
  • Autor

Oki, dzieki. A zakłądając że będę jeździł spokojnie po mieście (bo 80% mojej jazdy to Łódź i P-ce) , nie przekraczając 2500 rpm przy zmianie biegów ile tak realnie z q i klimą powinno palić to autko ?

Przebieg 270, opony 205/55/16 , ropsko w baku ...

Opublikowano

6,5 nie powinienes przekroczyc :wink:

Opublikowano

Chyba biorąc poprawkę na quattro to wyszło nieźle, mój przy jeździe 150-160, a potem z 1h 190-200 na odcinku 400km wciągnął średnio 7,6 przy czym trzeba wziąć poprawkę na większą paliwożerność przy grzebniętym sofcie.

Opublikowano
Oki, dzieki. A zakłądając że będę jeździł spokojnie po mieście (bo 80% mojej jazdy to Łódź i P-ce) , nie przekraczając 2500 rpm przy zmianie biegów ile tak realnie z q i klimą powinno palić to autko ?

Przebieg 270, opony 205/55/16 , ropsko w baku ...

jazda po Warszawie :evil: mieszcze sie w 6,7 - 7 l/100 ..... obroty to max 3000 + klima ...

P.S delikatnie mam zwiekszona dawke paliwa ..... :twisted:

Opublikowano
  • Autor

Czyli jednak mam coś chyba nie halo ... bo mi nie chce zejść tak czy inaczej poniżej 7-7,5 ... na poczatku jeździłem spokojnie i spalał podobnie. Chyba zajrze do przepływki, jak juz skombinuje VAG-Coma :)

Chyba ze ja tez mam delikatnie zwiekszona dawke ... musze sprawdzić.

Dzięki Wam wszystkim za nieocenioną pomoc. :grin:

Opublikowano

Mi ostatnio na trasie spaliła 6,1/100 (120 - 140 km/h) a w miescie 7,5/100 (raczej dynamicznie) z boxem na dachu + klima prawie non stop. Jak myślicie, może być??

Opublikowano
Mi ostatnio na trasie spaliła 6,1/100 (120 - 140 km/h) a w miescie 7,5/100 (raczej dynamicznie) z boxem na dachu. Jak myślicie, może być??

Oczywiście nie masz quattro ??

Opublikowano
Mi ostatnio na trasie spaliła 6,1/100 (120 - 140 km/h) a w miescie 7,5/100 (raczej dynamicznie) z boxem na dachu. Jak myślicie, może być??

dlam mnie jak najbardziej OK ..... ;-)

Opublikowano
Oczywiście nie masz quattro ??

Oczywiście nie, tak samo ja Spanky :mrgreen:

dlam mnie jak najbardziej OK .....

Ciesze się... :lol:

Opublikowano
  • Autor

No i po badaniach.

Turbo pompuje całkowitego ciśnienia 2,2 Bara (real 1,2) przepływka ok, i tu ciekawostka skąd się nierze wysokie spożycie ...

Dawka na wolnych obrotach 5.0 mg/skok bez klimy a z klimą ... 8,5 mg/skok.

Ot i cała tajemnica :mrgreen:

Przejeździliśmy pół Łodzi z VAG`iem na kolanach. Dawki korygujące w miarę od 1 do 1,8 mg/skok a auto po wymianie olejów i filtrów ciut odżyło.

Daję sobie spokój i uznaję że w te upały z klimą tttm. :)

Kąt wtrysku książkowy, zero błedów a jedyna usterka to nie załaczający się wentylator od klimy (ciekawostka taka ze szkop przed sprzedaza nabil klime bo byla nabita w 95 %).

:wink:

Opublikowano

Jakiego sprętu używaliście i softu?

Swoją drogą myślisz że jest szansa aby auto mniej paliło dzięki nastawom w VAGu?

Opublikowano

Swoją drogą myślisz że jest szansa aby auto mniej paliło dzięki nastawom w VAGu?

oczywiscie, VAG moze skasowac wiele bledow, ktore przyczyniaja sie do zlego spalania. zle dzialac moga sondy, ECU i pare innych spraw.

Opublikowano
  • Autor

Generalnie nie sądzę żebym mógł mieć wiekszy wpły na spalanie. Można co prawda zdjąć dawkę np na 3mg/skok, ale dzieki temu autko osłabnie a przy właczonej klimie wątroba się oberwie. Dziś pojeździłem trochę bez klimy i autko zapinało jak szatan. Jednak kompresor strasznie obciąża silnik i w/g mnie to przyczyna wyższego spożycia paliwa.

Silnik jak wspomniałem nie wygenerował najmniejszego błedu, ciśnienie doładowania, kąty etc idealne.

Jak dotrze do mnie interfejs to zdejmę dawkę i zobaczymy :)

Opisze Wam co i jak ;)

[ Dodano: 2006-07-12, 18:56 ]

Oryginalny VAG pożyczony z serwisu :mrgreen:

Opublikowano

Hmmm pomęcze cię tym tematem w Toruniu bo bez podglądu na monitorku nie da sie dyskotować. Obecnie autko minimalnie więcej pali niż zimą ;)

Opublikowano

Vitam !

No cóż... baskecior.. i tak malo ci pali. Moja zona potrafi zmusic audika do spalania prawie 10L/100 w mieście... :roll:

W tasie średnio od 6,6 do 7,0L/100

Na A4, 80 KPH za TIR'em - 3,8L/100

Jak depnie sie mocniej... to w trasie potrafi i do 8,0 wzrosnac.

lukas23: zapraszam pierwsze do dzialu newbie a pozniej do milego uzytkowania forum :wink:

Zrobione...