marii15 Opublikowano 4 Kwietnia 2010 Opublikowano 4 Kwietnia 2010 Witam. Jak w temacie. W zeszłym roku byłem na przeglądzie klimy bo słabo wiała. Fachowiec wymienił filterek (ten w rurce przy końcówkach do napełniania), naładował środkiem i olejem. Wszystko wróciło do normy. Powiedział mi, że filterek był zabity na maksa i miał opiłki ze sprężarki. Powiedział żebym w tym roku przyjechał na przegląd to ze względu na ten syf powtórzy operację (filterek i napełnianie). Teraz pytanie: czy to konieczne, czy chce mnie naciągnąć na kasę? Pytam bo klima chodzi dobrze (w tym roku była już możliwość sprawdzenia), a mechanikom nie wierze, bo oni najchętniej wymieniliby pół samochodu i skasowali powyżej wartości auta.
majkel_majki Opublikowano 5 Kwietnia 2010 Opublikowano 5 Kwietnia 2010 Warto co roku, 2 lata zrobić przegląd klimatyzacji z ewentualnym uzupełnieniem czynnika. Jeżeli się zdecydujesz to niech mechanik sprawdzi dyszę czy jest czysta.
Pawlo 2004 Opublikowano 6 Kwietnia 2010 Opublikowano 6 Kwietnia 2010 Ten filterek w ASO kosztuje coś około 10zł więc jedz i wymień, ja go wymieniam za każdym razem jak jade na sprawdzenie klimy przed sezonem.
marii15 Opublikowano 7 Kwietnia 2010 Autor Opublikowano 7 Kwietnia 2010 To ten filterek można wymienić bez ponownego napełniania itp.? Ciekawe, bo mechanik powiedział, że cała procedura z opróżnianiem i napełnianiem musi być powtórzona.
majkel_majki Opublikowano 7 Kwietnia 2010 Opublikowano 7 Kwietnia 2010 Musi być opróżniony układ, inaczej nie można go wykręcać.
Rekomendowane odpowiedzi