Radziu Audi A4 Opublikowano 6 Kwietnia 2010 Opublikowano 6 Kwietnia 2010 Hej panowie! Prefix b5 nie dotyczy b5 tylko c5 A6. Przepraszam że tutaj umieszczam ten wątek, ale musze pomóc kumplowi, a że to też Audi, to mam nadzieję że nikt się na mnie nie pogniewa. Otóż, mój kolega ma a6 2.8 quattro i ma dziwny problem na pierwszym biegu. I tu pytanie do znawców z takim silnikiem i napędem. Jak rusza to na 1 biegu ma taki dziwny odgłos "grrrrrrrrr"(rosnący wraz z zwiększaniem się obrotów silnika). ten dźwiek pojawia się tylko na jedynce tylko wtedy jak auto przyspiesza. Jeśli puści nogę z gazu, uporczliwy dźwięk ustępuje. Dochodzi jakby ze środka deski rozdzielczej, i jest porównywany z dźwiękiem wentylatora, który delikatnie ociera o jakąś blaszkę plastikową. Chciałem mu pomóc w zdiagnozowaniu tego głupiego dźwięku, ale nie potrafię. Słychać go również na zewnątrz auta. Może ktoś spotkał się z takim problemem. Dodam jeszcze że mysleliśmy ze to może wina oleju, więc jest zmieniony, ale dźwięk został. Dolaliśmy również specjalnego specyfiku, gdzie stosuje się go w samochodach wyścigowych tzw. platyna w płynie (kosmiczna cena 25 ml za 70 zł) Nic nie pomogło. Na początku myślałem że sobie wymyśla jakieś dźwięki, ale jak dzisiaj z nim pojeździłem, to jest to bardzo irytujące "grrrrrr" Prosze o pomoc, bo na mechaników nie mamy już siły. Pozdrawiam
PRZEMEK 2800 Opublikowano 6 Kwietnia 2010 Opublikowano 6 Kwietnia 2010 ja miałem podobny problem tylko że w quattro.Na pierwszym biegu słychać było zgrzytanie w póżniejszym czasie już na trzecim biegu tak samo chodził jak disel skończyło sie na wymianie skrzyni ;( i po problemie.A w skrzyni padło łożysko na wałku ataku i ono taki głos dawało.A le niech inni się wypowiedzą.
iwadrian Opublikowano 6 Kwietnia 2010 Opublikowano 6 Kwietnia 2010 Może coś nie tak z lewarkiem zmiany biegów. W pozycji na 1 bieg opiera się o coś przy przyśpieszaniu gdy silnik przechyla się do tyłu na poduszkach (same poduszki też bym obejrzał). Ewentualnie coś w skrzyni klękło.
Radziu Audi A4 Opublikowano 6 Kwietnia 2010 Autor Opublikowano 6 Kwietnia 2010 ja miałem podobny problem tylko że w quattro.Na pierwszym biegu słychać było zgrzytanie w póżniejszym czasie już na trzecim biegu tak samo chodził jak disel skończyło sie na wymianie skrzyni ;( i po problemie.A w skrzyni padło łożysko na wałku ataku i ono taki głos dawało.A le niech inni się wypowiedzą. Tutaj tez jest quattro. Nie jst to zgrzytanie tylko własnie charakterystyczne "grrrrrr". Proszę, weźcie tak sobie powiedzcie "grrrr" to zobaczycie o co mi chodzi Niestety to tylko komputer i tylko tak mogę opisać ten dźwięk.
iwadrian Opublikowano 6 Kwietnia 2010 Opublikowano 6 Kwietnia 2010 Ciężko tak na odległość wyczaić Spróbujcie auto na podnośnik wrzucić, na podniesionym próbować ruszać i słuchać od spodu. może coś znajdziecie.
Radziu Audi A4 Opublikowano 6 Kwietnia 2010 Autor Opublikowano 6 Kwietnia 2010 Ciężko tak na odległość wyczaić Spróbujcie auto na podnośnik wrzucić, na podniesionym próbować ruszać i słuchać od spodu. może coś znajdziecie. Wiem że ciężko na odległość, ale staram sięjak mogę wytłumaczyć ten kłopot, naprawdę Jeszce jakieś sugestie? spotkał się ktoś z czymś takim??
Rekomendowane odpowiedzi